Berättelser från mina fotoutflykter och ibland lite inspirationstips.

På björnspaning

Stället jag var på väg till heter Vargas Vildmarkslodge och drivs av Håkan och Eva Vargas. Vi skulle mötas kl 1400 för en genomgång innan vi gick ut lite senare på eftermiddagen. Men efter att ha kommit iväg lite sent från Njupeskär så kände jag en viss press att hinna fram. Allt gick bra tills jag kom till Mora. Där rådde ett mindre trafikkaos. Kändes märkligt att ena stunden susa fram ganska allena och plötsligt sitta i långa köer med bilar från alla håll. Det var visst nån mountainbike vecka eller nåt liknande. Hade tänkt käka i Mora men insåg att jag var tvungen att köra på för att hinna i tid.

När jag till slut kom fram så hade en annan deltagare precis parkerat och vi hälsade lätt på varandra och strax därefter dök Håkan upp, eller rättare sagt deras två hundar dök först upp för att kolla läget och sedan dök Håkan upp. Han var på väg ut för att åtla upp ordentligt. Fler och fler deltagare dök upp och till slut så var alla samlade.

Det hölls en enkel genomgång och efter allmänt prat och fika så vi åkte ut i två bilar längs de knaggliga grusvägarna. Efter ett tag stannade vi till och tysta smög vi sakta ut i skogen. Ibland stannade Håkan och berättade lågmält om olika tecken på björn, tex den här där björnen skrapat med klorna i barken.



Så kom vi fram och det var en rad förväntansfyllda fotografer som tyst gick in i kojan. Det är ett mycket välbyggd och smått lyxigt gömsle som Håkan byggt. Rejäla stolar och riktiga sängar att sova i om man önskar det. Separationstoa finns också.

Håkan berättade att han lagt stor kraft på att lukttäta gömslet då björnar har fenomenalt bra luktsinne. Nu var det ju bara det att det var en otroligt varm sommar och snart satt vi alla i bara shorts och flämtade pga värmen undertiden som Håkan la ut den sista maten.



Under den långa väntan i gömslet fick vi höra små berättelser av Håkan om händelser vid gömslet och det höll oss alla på gott humör.

"Björn!" viskades det plötsligt och alla blev på helspänn. Långt ute till vänster hade det dykt upp en stor hona som nu stod och sniffade i luften. Jag försökte vrida upp kameran men vinkeln var för stor. Tratten runt objektivet hade hamnat lite snett och skymde först objektivet och sedan tog objektivet emot i kanten så jag hann precis bara skymta honan i sökaren när hon vände på klacken och drog iväg till skogs. Några av de andra hann iaf ta några bilder.
Kändes lite tråkigt, det ska erkännas. Men jag hade iaf sett en vild björn.

Klockan gick och mörkret föll precis som mina ögonlock så jag gick o lade mig, fortfarande trött efter resan och att ha hamnat helt snett med dygnsrytmen. Jag räknade med att höra om nåt hände under tiden. Tyvärr hände inget mer den natten. Sån tur att jag skulle sitta en natt till då :-)

Dagen kom och vi smög sakta därifrån. Håkan gick i täten med tutan beredd fall det skulle finnas någon björn i närheten.



Vi var tre som skulle vara kvar en natt till och resten var sådana som missat björn vid tidigare tillfälle. Håkan har en rätt bra björngaranti. Ser du ingen björn så får du komma tillbaka till en billigare peng.

Dagen gick åt till att vila och prata med det trevliga värdparet. Fantastisk fin service och sköna människor helt enkelt. Det blev ett par sköna dopp i den klara källsjön också.

Andra natten i gömslet skiljde sig avsevärt från första natten. Alla satt helt tysta och bara spanade. Koncentrationen och spänningen var på topp hela tiden. Inget småpratande och flamsande bara ren förväntan. Jag hade dragit erfarenhet av den förra natten och testat alla möjliga vinklar och inställningar med kameran.
"Björn!" Denna gång var det en liten en, kanske en treåring, som helt oupptäckt tagit sig fram till ett fåtal meter direkt framför gömslet och stod nu och åt för fulla muggar...



Kamerorna gick först försiktigt trevande klick..... klick.... klick men när vi märkte att den inte tog någon notis om oss så smattrade det på i högre tempo. Spänningen släppte och alla kunde njuta av stunden. Medan björnen åt så spejade den oroligt hela tiden omkring sig. Håkan menade på att den kanske kände doften av en annan och större hanne och den ville ju inte hamna i gruff med en sån.


Till slut gick den iväg och mörkret började falla. Till skillnad från kvällen innan så var jag den här kvällen betydligt piggare och satt uppe och spanade med de andra. "Nu kommer det en rakt fram" hördes det i mörkret. Mycket riktigt hade ytterligare en liten björn letat sig fram och börja de ta för sig av maten, den här gången på ett annat ställe.

Nu var det betydligt svårare att fota så jag övergick till videofilmning istället.

När mörkret var totalt så beslöt jag mig att koja in och somnade raskt. Vaknade rätt tidigt för att kunna vara med på gryningen, men det kom aldrig någon björn och lite senare så packade vi ihop och gick ut i den varma sommaren. Efter lite fika och frukost nere på lodgen så var det dags att säga farväl till det trevliga värdparet och bege sig hemåt.

På vägen hem försökte jag summera den här hektiska veckan, det var rätt många intryck att försöka ta vara på. Jag vill absolut försöka se björn igen. Vargas lodge är ett bra alternativ till en finlandsresa så vi får se hur det blir i framtiden.

Så lite fototips:
Ett teleobjektiv 200 - 300 + ev TC funkar bra i Håkans gömsle. Björnarna dyker upp på mellan 8 - 80 m! Ingen möjlighet att byta objektiv tyvärr, annars hade ett större tele kunnat utnyttjas medan man väntar för att fota fåglar som dyker upp för att äta.

Tejpa motljusskyddet på objektivet så det inte kan ramla av på utsidan.

Prova ut alla riktningar innan så du vet var vilka dina gränser är för att kunna fota är.

Kontinuerligt kolla inställningarna eftersom ljuset förändras hela tiden. Eller så ställer du in Program mode med autoiso och ställa in den tid och bländare du vill ha. Lite beroende på smak och kameramöjligheter.

Är det mörkt så du inte ser att ställa skärpan i sökaren, så byt till live view i videomode. Då blir bilden på skärmen lite ljusare och du kan lätt ställa in skärpan. Byt sedan över till fotomode innan du tar bilden, så riskerar du inte riskerar att få "fel" inställningar för bilden.

Här kommer en liten videosnutt på de björnar som vi såg den andra natten.


Vill du kika mer på Vargas Vildmarkslodge så kommer ett par länkar här.

http://www.swedenwildlife.se/sv/

http://www.nordicnature.se

Inlagt 2013-11-22 18:54 | Läst 4989 ggr. | Permalink
En trevlig resa du bjudit oss på. Kul att du fick björn, hade varit lite tråkigt annars.
Sten
Svar från MikSwe 2013-11-22 19:09
Tack Sten. Tyvärr är ju vilda djur inte alltid medgörliga och gör som man vill :-). Och det är väl nåt som man alltid upplever, men har man lagt ut pengar på resa mm så känns det alltid mera, trots att det är precis som vanligt egentligen. /Mikael
Vilken underbar resa! Måste ha varit fantastiskt att få se dom vackra björnarna!
Fina bilder!
Svar från MikSwe 2013-11-23 08:21
Tack Heléne. Så här framåt vintern så känns det som om jag varit på fotoresa sedan april och fram till slutet av september och intrycken har varit många och jag har fått se "nya" djur, bla björn vilket var en upplevelse absolut. Det fina med att sitta i gömsle så här, är att man kan se hur vilda djur rör sig och beter sig vilket man inte alltid kan i en djurpark tex. Har man intresse och andra förutsättningar så är det absolut värt det. /Mikael
Vad kul att få se de i Sverige för en gångs skull. En dröm vore att fota Björn, Lodjur samt Fjällräv i det vilda Sverige. Ha det fint / Robin
Svar från MikSwe 2013-11-23 15:20
Drömmar kan besannas Robin :-) Jag brukar säga till mig själv: "Är man inte ute så blir det inga bilder!". Det brukar stämma rätt bra, desto mer jag är ute desto större är chansen att jag får se nåt jag inte brukar se, även om jag har haft några lyckträffar ibland :-) Ha det gott du med. /Mikael
intressant micke!
å kul va de oxå även om jag gärna hade tagit fler bilder,jag fick iofs bilder på den stora honan,satt nog från bättre vinkel än dig just när hon var där,åsså fick du mig på bild oxå ser jag..ujuj:)) de va kul att ses alla fall och ett spännande äventyr va de!
/micke
Svar från MikSwe 2013-12-04 02:39
Ja den första björnen hade jag gärna fotat, den verkade kraftfullare än de två mindre dygnet efter. Synd att ni bara hade en natt, hade varit kul att byta tankar och ideer. Ha de gott /Mikael