Behöver hjälp med tips och råd.....

Jag står i valet mellan två objektiv......

Min planering är att i februari ge mig ut på ett reseäventyr. Det som jag först tänkt mig är att åka på safari nio dagar i Tanzania + några dagar på Zanzibar. Det andra alternativet är Sri Lanka och göra ett besök hos brevvännen från tonårstiden. Han har idag ett bra liv med familj i Kalutara som rektor och har även en teplantage. Efter trettiofem år då vi började brevväxla så har jag lyckats få kontakt med honom igen. Lyckades också 1994 få kontakt men det rann ut i sanden. Semestern är beviljad och det är bara för mig att bestämma mig snart vilket resemål det blir.

Nu står jag som sagt i valet mellan två objektiv och ett teleobjektiv är ett måste på min resa. Nu undrar jag mest över ett av objektiven och det är Tamron SP AF 200-500 mm f/5-6,3 DI LD om någon har erfarenhet av det ? Det andra som jag funderar på är Canon EF 400 mm f/5,6 L USM som är ett skarpt objektiv har jag läst. Det är ju lite prisskillnad på dessa och jag är ju inte en som fotar så mycket med tele i vanliga fall. Så min fundering blir ju också: Hur mycket ska jag kosta på mig ?

Jag behöver lite hjälp med tips och råd här, innan jag slår till.

Inlagt 2013-10-20 22:04 | Läst 2370 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jag har inget av objektiven du frågar om men jag skulle ta en titt på Canons 100-400/4,5-5,6L IS om jag var du... Det är ju ett väldigt bra safariobjektiv, inte lika skarpt som ett 400/5,6L men mer flexibelt...
Hoppas du får en kanonresa vart det nu än bär av!!
Svar från Tinaspicture 2013-10-21 18:59
Tack för ditt råd Urban. Det där med flexibilitet måste jag nog ta i övervägande :)
Jag tycker också du ska satsa på Canons 100-400/4,5-5,6L IS, då har du mer frihet och behöver inte byta objektiv så ofta. Jag tror att du har mer användning för 100-400 hemma också. Hur mycket pengar du vill lägga ner är bara du som vet. Trevlig resa!
Svar från Tinaspicture 2013-10-21 19:00
Det låter som att det verkar vara ett bättre alternativ ur användningssynpunkt med 100-440. Tack för rådet Bee
När jag var i Afrika på min första safari hade jag två hus med mig och på huvudkameran satt Canons 100-400 mm. Det objektiv som de här ovanför nämner. Det var det objektivet och kamera som fick jobba mest men jag hade även stor nytta av Canon 24-70mm som satt på reservkameran för det hände ganska ofta att motivet kom för nära för 100 mm och byta objektiv då hann jag inte med. På min senaste resa hade jag sålt reservkameran och hade bara ett hus med och det objektiv som jag hade allra mest nytta av då var Canon 28-300 mm. Ett fullt tillräckligt objektiv för safari. För närbilder av djuren inte känns så extremt viktiga att ta, bättre med lite miljö runt om så det inte ser ut som om man varit i djurparken och fotat. Jag hade med de andra objektiven men de använde jag inte så ofta. Glöm inte att ta med blixten och ev. En blixtförlängare. Den är bra att ha om ni ska ut då det börjar skymma..
Någon sa till mig före min första resa att "Vad du än gör så använd inte blixten då du fotar lejon, de anfaller då" Döm om min förvåning då vi första kvällen träffar på en lejonflock och vår afrikanske ledare tar fram sin stora blixt och sätter igång att fota, lejonen brydde sig inte alls.
Svar från Tinaspicture 2013-10-21 19:03
Ja, jag hade tänkt ta med min gamla eos 1000D och 60D och nyttja båda husen för att slippa byta objektiv hela tiden. Bra påminnelse där om att ha blixt som inte var det första jag hade en tanke på. Men bra råd och tips av deg Margareta. Tack tack :)
Du verkar vara i valet mellan två resor också:)

Jag har ett 400/5,6, testade det i Kenya på en dagstur i Amboseli(bilder finns i min blogg i september, alla bilderna från parken e med det), enda nackdelen var att när de stora djuren kom nära får man inte med miljön. Däremot kanon när det gäller fåglar. Satt då i bil. Senare i veckan var jag på konferens utanför Nairobi, då kunde jag varje dag göra "promenad safaris" (fanns inga rovdjur där), då var det perfekt att ha ett långt tele.

På fredag drar jag och frun till Tanzania för en femdagars safari och då kommer jag ha två hus. Ett med 400/5,6 och ett med 70-200 eller 24-70 på.

Summa sumarum, ett telezoom kanske e bäst så får du mer möjligheter, under resan och sedan hemma.

Lycka till i alla val! Gå in i en fotoaffär och be och få låna objektiv och testa(de brukar ofta ha begagnade man kan testa)

Daniel
Svar från Tinaspicture 2013-10-21 19:06
Japp, jag läste din blogg att ni var på väg (väntar spänt på bilder senare) Bra ide att be att få testa. Flera har gett samma råd med ett flexibelt tele. Så jag går in på den vägen istället och JA det dök upp ett till resemål strax efter att jag hade bestämt mig och precis fått februariledighet beviljat så nu har jag lite att välja mellan. Tack för dina råd och tips Daniel :)