En fotokurs skulle inte vara helt fel !!!

Vad gör man en tisdags kväll och det är inget att se på TV? Kolmörkt ute och jag vill fota !! Tjaaa, det blev till att rigga upp stativet, röja undan på bordet så det blev fritt från prylar och ladda kameran (slå på on)  Sen var det bara att fundera ut något att fotografera.

En liten kopparskål fick det bli. Taklampan som extra ljus och en bit folie som jag riggade upp fick duga som hjälpmedel. Man tager vad man haver.

Mina orkideér har ju börjat blomma så jag offrade en blomma och testade med P, Tv och Av och knäppte en massa bilder. Ändrade iso och en massa annat och till slut visste jag varken ut eller in vad som blev bäst.

Fram med blomsprutan och sprayade lite vatten....för att testa en annan variant av bild.

Lägger till ett pärlhalsband.....

Gick över till att endast ha en blomma på bild.

Och en närmare studie av orkideén.

Jaha....vad fick jag ut av det här kvälls projektet? Egentligen ingenting för ju mer jag rattade hit och dit och knäppte fler och fler bilder i alla möjliga vinklar så blev jag mer osäker på vad jag gjorde rätt eller fel. Sen fick jag sitta och redigera bilderna med kontrast och ljus. Det som jag ville undvika med att få till det rätt från början när jag knäppte korten. Jag skulle behöva någon som praktiskt kan lära mig direkt dom små knepen i vilka situationer jag ska använda programvalen. En intensivkurs skulle inte sitta helt fel. Små tips och råd om ljus, komponering och att ratta på knapparna. Mycket kan man läsa sig till men praktisk övning under ledsaga är nog det bästa. Eller vad säger du?

Inlagt 2013-11-12 21:16 | Läst 1805 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Övning ger färdighet :-)
Jag har lärt mig det mesta genom att prova mig fram.
Samt läsa böcker och tidningar och studera hur andra gjort.
På senare år har jag gått en del kurser samt varit aktiv i en fotoklubb.
Svar från Tinaspicture 2013-11-12 21:48
Jo, så är det. Det är bara att fortsätta testa sig fram :)
Fint tänkta bilder! Den enkla åtgärd jag tror skulle lyfta dem allra mest vore att ordna ett mjukare ljus. Antingen en lampa riktad mot en vit vägg eller en projektionsduk, som sedan får belysa motivet. Eller en diffusionsskärm av tunt, vitt tyg (tyllgardin e d) mellan lampan och motivet. Reflektion med en folie, som Du redan använt, hjälper ytterligare.

Sen tycker jag inte Du skall hoppa mellan program, bländar- och tidsförval som Du gör, Då tappar Du kontrollen och vet inte när det blir rätt eller fel. För sådana här motiv: kör enbart med bländarförval och låt kameran välja tiden. Då kan Du välja en bländare som gör allt skarpt, alternativt ge skärpa bara på en detalj. Med kameran på stativ och orörliga motiv kan tiden få sköta sig helt själv, inga problem.
Svar från Tinaspicture 2013-11-12 23:41
Vad bra :) Tack för tipsen. Det är såna här tips jag efterlyser. Precis som du säger så tappade jag bort mig själv i vad som var rätt eller fel med programvalen. Nästa gång får jag tänka och göra annorlunda :) Tack igen.
Jag tycker det är spännande med sådana här stilleben och har jobbat en hel del med dem. Här är en av de senaste:

http://www.blipfoto.com/entry/3645604

En sak som jag snart lärde mig var att när jag använder stativ så räcker ofta befintligt ljus, även om det är svagt. Kamerans automatik fixar tillräcklig exponeringstid. En extra ljuskälla måste man kanske lägga på ifall man vill modellera kontrast eller skuggor på något särskilt vis. Men det behövs inga strålkastare, det kan räcka med att gillra upp en ficklampa eller liknande.

Jag har inte gått kurs, utan det jag gjort är resultatet av ihärdigt experimenterande. Bilden jag länkade till blev bra vid första exponeringsförsöket, men ibland kan det krävas en timma av olika försök innan jag får något som jag är nöjd med.
Svar från Tinaspicture 2013-11-13 19:01
Jättefin bild på din ros. Mjuk och fin i tonerna :) Jag gissar att jag är för ivrig av mig ;) Tack för dina ord och tips :)
Men tänk om du inte hade rattat hit och dit? =) Övning ger färdighet så ratta på lite till! =) Det finns gott om tips på Nätet om hur man exponerar rätt, och regler man ska tänka på... Men det undrar jag om du egentligen behöver! Du är ju så duktig!
Ha en fin dag!
Svar från Tinaspicture 2013-11-13 19:03
Ja Heléne jag lär nog ratta många gånger innan jag blir nöjd. Jag inser ju att jag är alldeles för ivrig och inte vill slösa tid på att testa hit och dit ;) Men det är ju fotografens värld....Tack så jättemycket för dina härliga ord :)