Har du något makrotips................

Äntligen så tog jag mig tid att komma ut på en fototur. Åkte en sväng till Norsa hagar här i Köping för att fota igår. Tyvärr så kom regnet ifatt mig så det blev inte så lång stunds av fotografering. Men det var skönt att komma ut och lufta både mig och kameran en stund.

Jag har inte redigerat dom bilderna ännu så det blir några bilder jag tog dagen innan från min stugtomt i Sundänge.

Jag är lite sugen på att köpa ett "vassare" makro objektiv. Jag har idag Tamron 90mm F/2,8 så om du har ett tips på ett bra makro objektiv till Canon så får du gärna hojta till. Ibland känns mitt objektiv "lite fladdrigt" och svårt att fokusera med.

Inlagt 2015-07-26 09:37 | Läst 2344 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Ditt Tamron 90mm f/2,8 är ett riktigt bra objektiv med en grym skärpa. Tyvärr så fokuserar den långsamt och skall man fotografera insekter så hinner det inte med. Jag har haft ett sådant i flera år men det försvann för några månader sedan. Har nyligen skaffat mig ett Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM. Jag har inte använt det så mycket ännu men helt klart så gillar jag det bättre, och fokuseringen är riktigt snabb. Dock så är det ju ganska dyrt.
Svar från Tinaspicture 2015-07-26 10:48
Ja, jag är jättenöjd med objektivet jag har när det gäller skärpan och bouqe`n (eller hur det stavas) Men som du säger så hinner den inte med alla gånger. Ska kolla upp ditt tips :) Tack
Skulle nog säga att alla makro fladdrar i fokus, jag brukar använda AF för att hitta objektet därefter låsa fokus för att gå över manuellt. Har nog haft ett 5-6 olika makro och jag är riktigt nöjd med det senaste som är Tamron 90 VC, det är inte många tusen imellan om du vill byta upp dig till den senaste. Den har också internfokusering som inte det äldre hade och snabbare fokus och trevligt att använda till annat än makro
Svar från Tinaspicture 2015-07-26 10:52
Ditt tips ska jag testa med att låsa fokus. Ska också kolla närmare på tamron vc för det låter intressant. Tack Peter för ditt tips :)
Min erfarenhet av "piratobjektiv" som Sigma och Tamron är att om du använder autofokus, är de långsamma på att sätta skärpan. Det blir ett trevande fram och tillbaka i jämförelse med min erfarenhet av att använda originalobjektiv. Jag använder ofta autofokus och tycker för egen del att det fungerar bra. Ibland är det dock bättre att fokusera manuellt och "gunga in" skärpan.

Att använda stativ är ungefär som att välja mellan Aftonbladet och Expressen. Väldigt individuellt med andra ord. Jag äger 3 olika typer av stativ och använder aldrig något av dem. Särskilt vid makrofoto tycker jag inte att det fungerar med stativ - det blir bara ett hinder. Skulle jag försöka skulle det förmodligen sluta med att jag ilsket kastar stativet i närmaste buske/dike!

Sedan är ju inställningar du använder i kameran viktiga för hur bilden blir. Använder du systemkameran som en kompaktdito? Om du använder en massa autoinställningar för t ex vitbalans, d-lighting m m, blir det kameran som till viss del bestämmer hur bilden ska bli. Gör du egna bildinställningar där du utifrån ljuset och andra variabler ställer in skärpa, kontrast, ljusstyrka, mättnad och nyans? Då får du ett större inflytande över hur slutresultatet blir.

Det här är bara en liten del av hur jag tänker kring makro och som är den typ av foto som jag gillar mest. Lycka till med att hitta din egen väg och den utrustning som passar dig. Det roliga med foto är att det går att jobba på så många olika sätt utan att det ena är mer rätt en det andra.
Vänligen
Nonno
Jag glömde ju skriva att ditt Tamron borde vara fullt tillräckligt för att skapa det mesta i makroväg. Mitt inlägg handlade främst om att det kan vara andra faktorer som kanske påverkar resultatet. :-)
/Nonno
Svar från Tinaspicture 2015-07-26 20:27
Tack för all info. Jag är nöjd med mitt Tamron på alla sätt och vis utom det att jag tycker det känns "fladdrigt" med autofokusen emellanåt. Det är ju mycket beroende på vilka olika situationer jag fotar på. Mitt problem kanske mest beror på otålighet ;)
Nonno Holmström 2015-07-26 20:38
Ahhh, otålighet? Men då är ju makrofoto ett förträffligt sätt att öva upp tålamodet med. :-)
/Nonno