Fem dagar långt ute i skogen......

Fem dagar i en fäbod långt ute i skogen ca 1,7 mil från Leksands centrum mot Sågmyra-hållet.. Där har jag och sambon tillbringat våra dagar med att underhålla fäboden med att vidareutveckla den gamla fäboden med varsam hand. Sambon har stått för snickeri och jag har trimmat gräs och rensat bort jord och ogräs från fäbodgrunden så att den kan "andas" lättare. 

För att ta sig dit så får man skumpa på riktigt dåliga skogsvägar och kryssa mellan stenar i vägen. Annars är det lätt gjort att man slår sönder bilen. Sedan får man gå dom sista femhundra meterna för att komma till fäboden. Det låter inte mycket om man inte har något att bära på. Sambon har köpt en fyrhjuling så att vi får med oss virke och en massa bra att ha saker.

Vi har fått upp två solpaneler som kopplats till batterier så nu kan man ladda batterier och hålla en kylväska igång + en enkel liten kaffebryggare så man inte behöver tända en brasa varje gång man blir kaffesugen :) 

Det är första gången sedan 1943 som vi använder någon form av hjälpmedel för att frakta saker, då min morfar och mormor buffrade korna till fäboden för sista gången. Vi har fått gått och bära på allt som vi ville ha med efter det. 

Minsta barnet på bilden är min mamma som är född 1937. Nu tar vi hjälp av andra hästkrafter. Med på bilden är min morfar och morfars far och min mammas storasyster och en docka. 

Jag pausade emellanåt och gick med kameran på lindan (ängen) nedanför fäboden. En kväll fick jag syn på älgen och tog några bilder genom fäbodfönstret vilket inte var lätt att hitta en klar ruta eftersom rutorna är så gamla.

Inlagt 2020-07-18 20:15 | Läst 1527 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Fina bilder och trevlig berättelse Christina! Och den gamla bilden säger så mycket - då var allt annorlunda varken fyrhjulingar eller mobiler. Jag vet varken hur gammal du är eller din mamma var där men gissar att bilden är tagen i början av 40-talet? Härlig blogg, hälsningar/ Björn
Svar från Tinaspicture 2020-07-18 23:40
Tack så mycket för fina ord :)
Jag är femte generationen som ska ta över fäboden som funnits i familjen sedan 1870-1880-talet någon gång. Jag forskar på exakt årtal. Jag är f.-62 och min mamma f.-37. Vi följer tiden och bidrar med varsam hand utvecklingen och bevarande av en gammal fäbod. Platsen är dokumenterad från 1662 och har tillhört min släkt på omvägar sedan den tiden.
Cygni 2020-07-19 12:49
Vilken fantastisk berättelse. Riktigt fina bilder och tack för att du tar hand om den gamla fäboden och vårt kulturarv.
Väldigt fint! Kvalitetsblogg skulle jag kalla detta.. Ruskig kvalitet på bild 7 sett med min nya Imac med Retinaskärm!
Hälsn!
Svar från Tinaspicture 2020-07-18 23:45
Tack Jan !
tack för fint omdöme :)
Det är kul när man får till en bra bild.
tack än en gång :)
/Christina