Dokumentärt......

Jag fick helt plötsligt för mig att jag skulle ge mig på att testa dokumentärfotografi.

Jag har googlat och hittat några sidor för att lära mig innebörden av det hela. Det jag mest noterat som återkommande var att, det ska vara konstnärligt och ett dokument av samtiden och någon form av tema i bilderna. Jag kan ha missuppfattat det hela för jag hittar inte så speciellt mycket skrivet om dokumentärfotografi. Eller så letar jag på fel ställen. Det kan vara enstaka bilder eller flera på ett tema. Bilden ska ej beskäras eller redigeras med filter men att skärpa upp bilden är okej. Tips om bra läsvärda sidor tar jag tacksamt emot.

Här är mitt första försök till dokumentärfotografi och en kollektion av bilder. Tema utbildning. 

Inlagt 2021-08-25 16:50 | Läst 879 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
För mig är dokumentärfotografi att avbilda något så att en betraktare av bilden kan få en bild (!) av hur detta ser ut i verkligheten. Eller såg ut om bilderna hunnit bli gamla. "Konstnärligt" är väl okej, och kan göra att bilden känns värdefull, men inget krav.

I det här fallet tycker jag att färg är överlägset. Det glödande syns!

Svartvitt var ju förr enda alternativet. Sen kom färg som var dyrare och hade sämre arkivbeständighet. Fortfarande är det ett olöst problem att bevara digitala bilder på lång sikt, typ 50 - 100 - 150 år. Medan välgjorda svartvita papperskopior står sig jättelänge om det förvaras på rätt sätt.

Riktgit fin bildserie tycker jag! Sätt lite text till också om du vill öka dokumentära värdet. Tid, plats, verksamhet, namn.
Svar från Tinaspicture 2021-08-26 16:20
Tack Måns för dina ord :)
Intressant att läsa om dina funderingar och det ger mig feedback åt mitt eget funderande om färg eller s/v. Ja, lite mer text skulle jag kunna lägga till men jag vill vara lite sparsam och få betraktaren att fundera ut vad det handlar om :)
Måns H 2021-08-26 18:18
Det finns olika åsikter! T ex Arbetets Museum här i Norrköping ställer år efter år ut dokumentärfoton utan att redovisa var och när de är tagna och vad de visar.
Svar från Tinaspicture 2021-08-26 19:07
Jag håller med dig om att det vore intressant att få veta mer om var bilden är tagen. Det kommer jag säkert också att göra vid tillfällen som jag känner att det är rätt. Jag lär mig och tar med dina tankar :)