Att se en bild..........

I veckan så var det möte på fotoklubben. Vår klubb hade i uppdrag att bedöma en annan fotoklubbs KM-bilder. Tjugosex bidrag hade vi att bedöma och utse dom tio bästa bilderna. Det var första gången jag var med på en bedömning och det var inte det lättaste, men lärorikt. Nu skulle man ju vara lite mer seriös i sitt betraktande av alla bilder. Vända och vrida på sin egen åsikt och lyssna in andras åsikter och kanske det ändrar sitt eget tänkande och omvärdering.

Man ser ju ett enormt flöde av bilder på nätet i en massa olika sammanhang. Det svåra är ju att orka betrakta alla bilder i flödet, vilket är stört omöjligt. Man slår ett öga på en bild och sen scrollar man vidare. Ibland stannar blicken kvar lite längre på bilden för att begrunda det man såg.

Jag valde att först titta över alla bilder och välja dom som jag emotionellt fastnade mest för. Sedan gick jag en runda till runt bordet med alla bilder som låg där utlagda och började titta på komposition och teknik. Efter en bedömningsskala så satte jag mitt betyg och en liten kommentar om vad jag såg och gillade eller inte gillade. Sedan blev det gemensam räkning av alla poäng bland deltagarna och en diskussion bland mötesdeltagarna. Till slut hade vi valt ut dom tio bilderna som klubben gillade mest.

Det var också inlämning av våra egna bilder som ska hängas upp på vernissage i kommunens bibliotek v.48-49. Det är heller inte det lättaste att välja ut något av sina egna bilder. För egen del så valde jag det som ligger mig närmast om hjärtat, naturfotografier och eftersom det är det jag fotar mest så var ju kategorin ganska enkel. Det svåra är ju att välja en bild bland mina egna även om jag försöker fota en hel del annat när jag är ute och far.

Nyttigt är det i alla fall att vara med och bedöma bilder och lyssna in andras funderingar och tankar. Så det kommer jag att göra fler gånger.

Inlagt 2015-11-08 09:20 | Läst 1594 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det där med bildbedömning är inte lätt, har sett på bl.a utställningar att fotografer gillar en sorts bilder och de andra en helt annan sort. Konstnärligta bilder går ofta bort för den vanliga betraktaren. Har också sett hur mitt val av vad jag gillar har ändrats med åren. En bild som jag förr såg som misslyckad kan jag nu tycka är riktigt bra.
Minns hur jag i Nepal försökte fota de som satt och gjorde kransar till offer, det här var på analoga tiden så jag var snål med avrtycken. Hela tiden kom det något ivägen och just när jag tar min bild så far det en motorcykel framför damerna. Attans tänkte jag och tog en bild till utan motorcykel, fast då jag kom hen så var det dem "misslyckade" som jag sparade. Det var ju så det var där, alltid något som for förbi, inte städat och renodlat.
Svar från Tinaspicture 2015-11-10 17:07
Jag håller med dig om att ens egen åsikt ändrar sig genom tiden. Det är ju tur att man får en "misslyckad" bild emellanåt som blir till den bättre :) Tack för din kommentar Maggan :)