Det här tycker jag är roligast att fotografera.......

Är det något jag verkligen gillar att fotografera, så är det makro. Jag har extra roligt då. Man har lite extra tid på sig att komponera det man ser och försöka placera det rätt i bilden. Ibland räcker det att man tar en enda bild och man blir nöjd och andra gånger så får man klicka många gånger. 

Jag har min canon 60D och objektivet  SP Tamron 90mm F2,8 1:1 och det är min favoritkombo. När jag sätter objektivet på min Canon 7D så tycker jag inte att jag får samma bokeh. Det blir inte alls samma känsla i bilden, tycker jag.

Inlagt 2020-05-18 18:25 | Läst 990 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Håller med dig, makro är både billigt, nära och roligt. Man kan hitta mycket kul där man står och ändrar man kameran bara någon cm så kan man få ett helt annat ljus och en helt annan bild. En fin serie bilder du visar här
Svar från Tinaspicture 2020-05-18 19:03
Tack Peter :)
Ja man behöver inte gå långt och det finns mycket man kan roa sig med inomhus också om man inte har möjlighet att gå ut.
Fina bilder! Jag gillar också makro och har flera(!) makroobjektiv. Tyvärr verkar aldrig ljuset räcka till, eller så är det mitt tålamod.

När du talar om bokeh, så är det väl snarare så att man med makro ibland inte får någon bokeh alls, d.v.s. bakgrunden är helt "utsuddad".

På senaste tiden har jag varit lite intresserad av att ta makrobilder med vidvinkel. Det blir en helt annan grej för då får man ett mycket större skärpedjup. Kan vara kul, men är mycket svårare att få till någon vettig bild.

Jag ser framför mig en Lennart Nilssonbild där han tagit en bild med någon insekt (tror jag det var) på ett järnvägsspår och i bakgrunden ser man loket alldeles tydligt. Var förmodligen ett specialobjektiv. Väldigt annorlunda och inspirerande.
/T
Svar från Tinaspicture 2020-05-18 19:34
Tack så mycket Tomas :)
För mig är bokeh en bild som är lite suddig och det kan vara konturer, bakgrund etc som t.ex näst sista bilden. Vidvinkel har jag provat på några gånger och det kan vara svårt och lite mer krävande men kul att försöka få till det där lilla extra, precis som du skriver.
Har du hittat någon favorit kombo med objektiv och kamera?
TomasKronberg 2020-05-18 21:22
Ingen speciell favoritkombo. När det gäller makro är det väl Canon 5D och 100/2.8 eller 24-70/4 ISM (med makrofunktion 1:2 och bildstabilisering).

För övrigt beror det på vad jag tänker fotografera (förutom makro då). Jag har en del andra kameror - alldeles för många. Man kan väl säga att jag har vad jag behöver och tänker inte köpa något nytt förrän något gammalt lägger av.

En kamera som jag alltid har med mig är SonyRx100v4, för att den går ner i fickan. En del har mobilen som en kamera som alltid är med. Det hade jag förut, men min nya mobil är faktiskt sämre än min gamla (när det gäller foto alltså), så därför köpte jag Sonyn.

/T
Svar från Tinaspicture 2020-05-18 21:27
Tack för svaret och en intressant reflektion om hur många kameror/objektiv man har :)
Både roligt å intressant. Har lika objektiv som dig men använder det förvånansvärt lite till macro istället används olympus tg6
Svar från Tinaspicture 2020-05-18 21:29
Tack för svar :)
Tamron objektivet är också bra till mycket annat och väldigt mångsidig användning.
Vilket jag gillar :)
Fina bilder, både av blommor och insekter. Tamrons 90 mm har också jag och är lika nöjd med det som du, hälsningar/ Björn
Svar från Tinaspicture 2020-05-19 19:01
Tack så mycket Björn :)