En extender eller inte........

Då var vi inne i maj månad.

Nu exploderar det i naturen och min favoritsäsong är kommen. Macrofotografering är något som ligger mig varmt om hjärtat. Ibland funderar jag på varför. Men jag tror att det beror på utmaningen att få en riktig skarp bild och det är inte det lättaste alla gånger. Man behöver inte gå så långt heller utan det finns mycket att upptäcka i sin egen trädgård.

Sen jag flyttade in hos min sambo för drygt fyra år sedan så har jag medvetet gått in för att plantera fler och fler blommor i rabatterna. Det var ganska tunnsått innan ;) Jag gör ett medvetet val med vissa blommor som jag vet lockar till sig fjärilar, bin och andra insekter. Jag har i år också fixat två små enklare insektshotell av lerkrukor. Om det hjälper vet jag inte, men man kan ju alltid hoppas att det bidrar till något i alla fall.

Övrig naturfotografering sker oftast i Norsa naturreservat i Köping, som jag besöker rätt så regelbundet.

Jag har bestämt mig för att köpa en extender när skatteåterbäringen kommer. Ni som har en....hur tycker du att det fungerar? Är det något att satsa på? Jag har ett objektiv Canon 100-400 1:4,5-5,6 L IS och funderar på vad jag ska välja. Jag tar tacksamt emot för och nackdelar med en extender.

Inlagt 2019-05-03 11:31 | Läst 816 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Ett trevligt litet solitärbi! Sandbi, kanske trädgårdssandbi? Här hos oss har vi ont om solitärbin i år, liksom i fjol. Förhoppningsvis bättrar det sig framöver.

Jag har en 1,4X extender, en Soligor DG Pro, som ansågs bra när jag köpte den. Jag använder den oerhört sällan, kan utan att ljuga säga inte alls sedan flera år. Jag har också ett Canon 100-400 L, och konvertern försämrar helt klart den tekniska bildkvaliteten. Dessutom funkar inte autofokus på min eos7D när konverten ger ett steg sämre ljusstyrka på objektivet och för min del blir det minst sagt jobbigt med manuell skärpeinställning.

Om du har någon av Canons "proffsmodeller" med af som klarar sämre ljusstyrka, och om du skaffar en av Canons egna konvertrar funkar det med all säkerhet mycket bättre.

För insektsfoto använder jag nästan uteslutande ett makroobjektiv, ett Sigma 150/2,8 av gamla sorten utan stabilisering. Bl 2,8 är egentligen ganska överflödigt, oftast försöker jag använda 11 eller 16, man vill ju gärna ha åtminstone något litet skärpedjup... ;-) Jag har fått prova ett med 180mm brännvidd, minns inte om det var Canons eget eller Sigma, med stabilisering. Mycket bra på många sätt, men tyngdpunkten hamnade alldeles för långt fram och gjorde det svårjobbat, inte minst om jag använde blixt. För mig är 150mm den optimala brännvidden för makro på insekter. Mitt 100-400L och även mitt 70-300L har kommit till nytta ibland för större fjärilar och skalbaggar, men ett "äkta" makro vinner ;-)
Svar från Tinaspicture 2019-05-03 16:27
Tack för utmärkt svar.
Jag har canon 60D och canon 7D. Jag använder mest 60D och Tamron 90mm F/2.8 macro och 100-400 sitter oftast på min 7D. Det tål alltså att fundera över om jag ska skaffa en extender. Helst skulle man ju vilja prova ett innan man slår till. Det är canon som jag tänker köpa i så fall. Jag har en inbokad resa till Nepal om ett år så det var väl mest det som jag hade planer för.

Krabbspindeln lade tyvärr beslag på det lilla biet och det var ju synd när det är ont om dom :(
aasaboe 2019-05-03 16:47
Där ser man hur bigalen jag blivit, missade blomkrabbspindeln totalt. Men så är dom ju mästare på att smälta in ;-) Jag försöker dokumentera de olika arter av bin och humlor som finns i vår närhet, det mesta på tomten. Hittills har jag hittat över 30 arter av bin. Letar vidare!

Hoppas att du hittar något sätt att prova konverter, det är tråkigt att lägga pengar på något man sedan blir besviken på.
Svar från Tinaspicture 2019-05-03 17:16
Ha ha ha :)
Ja den kom lite i skymundan från det färgglada biet :)