Ett hav av stenar.................

Igår (måndag) så tog jag bilen och åkte till ett lite annorlunda naturreservat. Ett ställe med ett "hav" fullt av runda stenar.

För 7500-8000 år sedan började åsen att höja sig ur istidshavet. Stora vågor sköljde över stenarna och spolade bort allt grus och kvar blev en massa runda stenar. Ett klapperstensfält blev till.

Det här naturreservatet heter Stengärdet och ligger strax utanför Kungsör i Västmanland. Nästa gång jag åker dit ska jag sätta på mig vandrarkängorna och inte gå i mjuka gympadojor. För det var inte det lättaste.

Det är ett vidsträckt område av stenar och väl värt ett besök om man har vägarna förbi. Nedanför åsen finns en "trollskog" med källor, varggrop och rastplats där man kan grilla (när det är tillåtet)

Inlagt 2018-08-28 12:28 | Läst 986 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Vackert och välfotograferat!
Här i Stockholm hade vi fina rullstensåsar, men dom är mer eller mindre förstörda av det urbana trycket. Dess roligare att se dina bilder.
Svar från Tinaspicture 2018-08-28 20:29
Tack så mycket Peter :) Ja, jag undrar hur många såna här ställen det finns kvar i Sverige...
Fascinerande! Kan tänka mig att det är fotvrickarterräng av högsta klass. Skånska "träbonnar" lär inte vara lämplig fotbeklädnad kan jag tänka mig ;-)
Svar från Tinaspicture 2018-08-28 20:32
Ha ha :) Eller hur. Inga trätofflor (som farmor från Lund sa) är lämpliga här. Jag har ju varit här förr (uppväxt i Kungsör) så jag borde tänkt mig för innan. Som du säger, en fascinerande plats är det och en kvarleva tydlig från istiden.