Ett minne för livet oavsett när du tog det !!!!!!

Ett ämne som säkert tagits upp hundratals gånger är väl bildkritik. Jag har också gjort det tidigare i en fundering i ett inlägg här på FS tidigare och jag tänker göra det igen. Av den enkla anledningen att man måste ta det hela med en klackspark. Det finns viktigare saker här i livet att fokusera på.

Jag själv har inget behov av bildkritik men blir oerhörd glad om någon säger något konstruktivt som ger mig lärdom om bilden som kan ta mig vidare i min utveckling. Jag blir lika glad om någon bara ger glada tillrop för en känsla i min bild.

Fototävlingar och fotoutmaningar vimlar det av på internet och det är bara att skicka in bilder hej vilt om man så önskar. Själv gillar jag Fototriss som har en hel del fotoamatörer i olika tekniska klasser och med olika känsla vad man vill förmedla. Allt med en fotoglädje som jag tror många glömmer bort ibland. 

National Geographic är också en sida som man kan skicka in sina bilder till i olika amatörtävlingar. Vilket jag gjorde en kväll tidigare i somras mest på måfå. Ingen tanke bakom utan wtf inget att förlora, en kul grej liksom. Jag hade inget speciellt för mig utan surfade mest runt. Det var en tävling där dom skulle utse Nordens amatörfotograf eller rättare sagt Årets Naturfotograf 2012. Här kan ni kolla in alla finalistbilderna. Min egen favorit är maneten med spökögonen.

I ett plötsligt infall så skickade jag in en bild och glömde sedan bort detta tills jag fick ett mail och jordens största glädjechock inföll hos mig. Av nästan 800 inskickade bilder så hade min pyttelilla spindel gått till final bland sexton andra otroligt fina bilder och bland dessa hade vinnare utsetts. Lilla jag, den mest okunniga med en "nybörjar"kamera hade hamnat bland finalbilderna !!!!

Så när det gäller det här med bildkritik så är det inte alltid vad man tror om sin bild. Jag tycker fortfarande när jag tittar på min lilla spindelbild att den är för suddig i kanterna och att jag har en bild som är mycket bättre i mina ögon och jag har funderat hundratals gånger vad dessa två jury utvalda fotografer sedan trettio år i National Geographics tjänst såg i min bild.

Canon Eos 1000D, fokus 90 mm, 1/60 sek, f.3,5, Iso 200

En blomkrabbspindel som väntar på sitt byte i en liten lila blomma. Den ändrar färg efter vilken omgivning den befinner sig i. Spinner inga nät utan kastar ut en tråd och fångar sitt byte. Fotot tog jag i somras vid min stuga i Sundänge. Med mitt Tamron AF 90 mm F/2,8 objektiv för er som är tekniskt intresserade. Bilden är också totalt oredigerad i något bildprogram. Helt enkelt rakt av.....

Jag hoppas att det kommer ett utlåtande med min NG jacka som jag vann som tröstpris för bilden så jag får höra motiveringen till deras val av bild. Hur som helst så ska man inte lägga för stor vikt av bedömningen av sitt fotografi, utan det är vad man själv gillar för stunden och just den här kvällen när jag valde detta foto att skicka in till tävlingen.

Skit samma !!!! Jag är hur stolt som helst över detta och det kommer aldrig att inträffa igen. Jag ska sätta mailet på baksidan av förstoringen som jag låtit göra och hänga upp den på väggen om jag nu hittar någon vettig plats. Än så länge står den här...... lutad mot väggen och väntar på att bli upphängd.

Så summa summarium av att bedöma en bild, är vad den som bedömer bilden för stunden gillar och ser just den dagen. Man ska njuta av sitt eget fotografi för det är först och främst för sig själv som man förevigar sitt minne.

Och jag kan lova att detta blev ett minne för livet !!

Inlagt 2012-12-02 23:44 | Läst 1956 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Och jag som avskyr spindlar ska ha en spindel på väggen Huuuu.....
GRATTIS :)) Gläds med dig.. Mvh.Tony