Ett minne för livet oavsett när du tog det

Valet av ett redigeringsprogram....

Med extra dassigt väder idag så har jag hållit på att kolla runt på foto redigeringsprogram. Jag har kollat på funktionerna i programmen och det verkar vara liknande funktioner i dom flesta program men till olika kostnader. Kvalitetsmässigt kan jag inte avgöra om det är bättre att betala en större summa pengar för att köpa ett program eller ladda ner ett gratisprogram.

Frågan är ju också hur mycket behöver jag använda och har behov av. Jag har suttit och kollat in Photoshop lite närmare. En gratis (jag gillar gratis) introduktion fanns att titta på som beskriver programmets olika funktioner och vilka olika profisionella nivåer som finns att köpa.

Många av dom praktiska funktionerna som finns i photoshop hittar jag också i Picasa 3 som jag använder (gratis att ladda ned). Om kvaliten blir sämre med gratisprogrammet vet jag inte. Standard verktygen finns ju i båda programmen och då är ju gratis bäst. Photoshop verkade däremot mer gediget uppbyggt och har ett mer proffsig verktygshantering. Bra organisation med bilderna som jag kan sakna ibland i Picasa.

Jag blev ju extra intresserad av photoshop och började titta på priserna för att eventuellt köpa programmet. Mellan 1200 - 1500 för photoshop standard och t.ex lightroom. Men priserna gjorde att jag backade direkt. För det jag såg fanns i programmen gjorde mig inte över-exhalterad att jag skulle slå till med ett köp till det priset. När jag redan har liknande grejer i Picasa 3.

Låt säga att jag vill uppgradera när en ny version kommer så har ju priset mångfördubblats flera gånger om, om man nu vill hålla sig uppdaterad inför varje ny version. Då blir det ett jädrigt dyrt program.

Jag använder mig också av Photoscape (gratis att ladda ned) som kompletterar upp det jag saknar i  Picasa. Nu redigerar jag ju inte mina bilder hej vilt utan bara lite då och då. Men med många innesittar dagar så kan jag ju pyssla och prova mig fram med olika tekniker med mina totalt misslyckade bilder som jag egentligen tänkt att kasta.

Frågan är ju för en novis som mig, som egentligen tycker det är tråkigt att sitta och redigera (tidsödande) bilder. Är det värt att lägga ca 1500 spänn på ett redigeringsprogram när jag har störst behov av några få verktyg i programmet. Kommer jag att nyttja programmet till fullo eller blir det ett onödigt köp. Just nu så nöjer jag mig med det jag har. I alla fall när det gäller mitt nuvarande redigeringsbehov.

När jag hittar ett bra och för mig tilltalande program så betalar jag vad det kostar men just för tillfället övertygar det jag sett inte mig till att köpa t.ex photoshop i förhållande till det jag har.

Du får gärna övertyga mig....och komma med bra argument :)

Postat 2012-11-22 23:07 | Läst 2689 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Konsten att förbättra sig.

Sen jag bestämde mig för att börja använda mig av Fotosidans alla möjligheter med att titta på andra bilder, blogga, läsa kommentarer och en massa annat fotonyttigt. Så har jag på kort tid fått en massa nya infallsvinklar som gett mig ny kunskap. En fördel som jag har kunnat göra nu när jag går hemma. Mycket tid har jag kunnat använda framför datorn.

Allt begriper jag ju inte än så länge med alla tekniker i fotograferingens värld. Det finns massor att lära och förstå. Det gäller att hitta en väg som tilltalar en själv om vad man vill lära sig. Mina ambitioner sträcker sig till att förbättra mig själv i lagom takt och bara göra det som jag finner nöje i att lära mig.

Det jag mest brinner för när jag fotograferar är när jag hittar ett litet småkryp. Då faller jag oftast ner på knä och ibland liggandes på magen för att fotografera en närbild. Det tråkiga är ju årstiden som vi har just nu och ett tag till innan insektssäsongen kommer igång igen. Det är bara att bita ihop och hitta något annat att fokusera på.

Därför har fotograferandet fallit på svart vitt. På senaste tiden har det blivit mycket fotande i svart vitt. Jag tycker årstiden passar just nu för det. När jag tittar på mina svartvita arkiv så upptäcker jag ett genomgående tema bland fotografierna och det är övervägande industri, arkitektur och detaljer. Jag har tydligen någon slags förkärlek till detta. Det är då jag inser jag kan lära mig mer genom att titta på hur andra fotograferar liknande objekt. Alla har sina favoritämnen som man fotograferar och det är jag övertygad om att man ser i sina arkiv vad det är som fascinerar en själv.

Jag tror inte att man tänker på det själv om man ger sig ut på en spontan fotograferingsrunda. Utan det är när man begrundar sina foton i efterhand som man ser vad ögat har fallit för. Är det så hos dig eller har jag fel ?

Något som jag skulle vilja lära mig mer om är bildredigering. Jag tar tacksamt emot tips om bra sajter och böcker om detta ämne. Det är ju en djungel därute i cyber- och bokvärlden.

Postat 2012-11-22 11:43 | Läst 1461 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Sällskap på fotopromenader

Attans också !!! Jag upptäcker nu att jag har missat Köping Fotoklubbs FotoUt. Det skulle vara en stadsvandring i söndags och dokumentera Köping i bilder till en kommande fotoutställning i vår. Men jag hade en övernattare (barnbarn) här och glömde totalt bort det. Men jag hinner ju att fota mer av Köpings vyer tills att våren kommer.

( Tyvärr kan jag inte klistra in länken till Köpings fotoklubb i min webbläsare Firefox. Det fungerar bara i explorer. Någon som vet varför det inte fungerar på FS ? )

Det som hade varit trevligt är att ha fått sällskap av likasinnade entusiaster. Oftast går jag ju själv eller i sällskap med maken. Men det blir inte mycket av det heller på sista tiden. Han orkar inte så mycket längre.

Idag blir det ingen promenad i med kameran. I alla fall inte när det är ljust. Jag känner mig nöjd med gårdagens uteliv under några timmar. Så jag bjuder på några fler bilder från igår.

Postat 2012-11-21 12:14 | Läst 1614 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Är det bara jag som tänker så här ??

Vilken enorm mängd vackra bilder det finns här på Fotosidan. Den ena efter den andra hittar jag. Men jag måste erkänna att jag är skitdålig på att kommentera än så länge, ska jag kanske tillägga. Jag hinner inte skriva så många kommentarer för jag vill se nästa vackra bild. Men jag håller på att lära mig att ge kunna ge bra konstruktiva kommentarer förutom ; Snyggt, Bra och Fint.

Att ge konstruktiv kritik är inte det lättaste. Det blir ofta en kommentar som; Åhh vilken fin eller vacker bild.... Vilken kanonbild.... eller någon liknande kommentar. Det är ju egentligen inte dom vackra bilderna som behöver konstruktiv kritik utan det är ju dom som man inte gillar. Det är ju i dom som man mest ser det som man inte tycker om och som man skulle vilja ändra på och som kan göra bilden bättre.

Men det är lätt att falla för det vackra och fina i ett fotografi. Man ser inga fel. Det är då kommentaren är som enklast. Men jag har sett massor massor av bilder där det inte finns några kommentarer och jag har funderat på varför.

Många vackra bilder som jag och många andra också har fastnat för och tittat på har fått massor av fina kommentarer. Men i stort sett ingen konstruktiv kritik och det beror ju naturligtvis på att det är så att säga klockren bild. Det behövs ingen konstruktiv kritik.

Själv har jag fått två kommentarer med bra konstruktiv kritik på två av alla mina snart sextio upplagda bilder samt några på bloggen. Jag blev jätteglad över dom och har tagit det till mig. Det var något i bilderna jag inte såg innan, men efter kritiken såg jag det på ett annat sätt. Om jag sen gör något åt det, är en annan sak. Det viktiga är att öppna ögonen för det man själv inte såg.

Hur gör man då för att skriva bra konstruktiv kritik ? Jag försöker läsa när jag hittar någon som ger kritik för att lära mig att se på bilden ur deras ögon. Men det är inte lätt att hitta dom bilder där någon ger konstruktiv kritik. Stor eloge till er som gör det :)

Dom flesta är glada tillrop på fina bilder och det är naturligtvis glädjande att få och att ge. Vilket jag också gett när jag kommenterat, för jag vet inte hur man ger konstruktiv kritik. Tills vidare fortsätter jag att ge glada tillrop på en bild jag gillar.

 Jag tror det är jättemånga som knappt får en kommentar på sina bilder och varför ska man då lägga upp bilder i album ? Det kan ju räcka med att lägga upp bilder i bloggen, om man har en sån.

Är jag ensam om att tänka så här ??

Postat 2012-11-20 23:22 | Läst 1517 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Foto terapi

Jag ägnar mina dagar åt att fotografera. Nja inte riktigt hela dagarna, men jag försöker ta mig ut en stund varje dag. En slags foto-terapi och samtidigt se till att jag får lite egentid. Egentligen skulle jag ha varit på mitt jobb. Jag skulle ha klivit ombord på "min" båt igår och jobbat i tio dagar. 

Men nu är det inte så för jag är hemma och är stöd åt min svårt sjuke make. Inget mer finns att göra, alla försök till att bota hans cancer är avbrutna och endast smärtstillande ges och sjukvård i hemmet är inkopplat. Det är bara en tidsfråga innan jag blir själv. Extra viktigt är det då att jag tar mig hemifrån en stund varje dag för att orka med allt.

Mitt mål idag var Strömsholm. En av landets få gymnasieskolor för rid-intresserade. Ett Mekka för dom som älskar hästar och som samtidigt får vara i naturskön miljö. Fast så himla naturskönt är det inte nu och då tycker jag att svart vitt passar väldigt bra den här tiden på året. Jag fotar inte i färg och konverterar utan det är monokromt direkt.

Jag slank in på en ridlektion och satt på läktaren och fotade men dom flesta bilder blev röriga med hästar till höger och vänster i bild, så dom måste jag faktiskt redigera någon gång så att jag blir nöjd.

Efter en snabb kopp kaffe och en pariservåffla inne på Markan så åkte jag ner till slottet Strömsholm. Gick runt där i blåsten och tog lite kort här och där.

Jag har i alla fall en bra sysselsättning nu när jag går hemma och det skapar...

Ett minne för livet oavsett när jag tog det ;)

Postat 2012-11-20 18:25 | Läst 1258 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 84 85 86 ... 88 Nästa