Så ska jag lura dom stora på födan....

Det är många som behöver hjälp överallt och man kan bara göra så gott man kan med att dra sitt strå till stacken. Förutom att jag skänker en slant då och då till stödjande organisationer så försöker jag hjälpa småfåglarna om vintern.

I början av november så var vi en sväng till Baggbron utanför Skinnskatteberg och hälsade på makens kusin. Där fick jag ett kanonbra tips som jag ska fixa till nästa år vid min stuga. Jag har massor med stora träd (ca 60 st) men inga bra grenar att hänga upp fågelmatare i. Om jag inte vill klättra upp i björkarna eller granarna förstås.

En tillfällig konstruktion av tre störar som är ihopbundna får fungera som fågelmatar ställning just nu.

Nästa år ska jag sätta upp fyra slanor och montera upp en bur av kompostgaller. Lite granris som tak och skydd mot snö. Så kan småfåglarna äta i lugn och ro i sin egen takt. Hur enkelt och smart som helst om man bara vill mata småfåglar.

Men gillar man kajor och skator på fågelbordet så ska man låta bli att bygga en bur.

Dom två sista är tagna genom köksfönstret och det var full aktivitet i fågelburen.

Inlagt 2012-11-28 17:41 | Läst 9185 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Hej
Det var en smart konstruktion. Har själv funderat på något som endast småfåglarna kan ta sig in i. Vi har en massa nötskrikor som tränger undan de andra fåglarna så de får sitta bredvid och vänta tills det blir ledigt. Bra skydd för rovfåglar blir det ju också och katten kan känna sig lite blåst på godsakerna. Mvh Janne
Svar från Tinaspicture 2012-11-28 19:42
Javisst är det smart. Billigt alternativ också och enkelt att dra ihop hörnen med kattstrypare. Även ekorren kan känna sig blåst ;)
Mycket smart! En lösning att fundera över. Kommer hackspettarna in?
Svar från Tinaspicture 2012-11-28 19:42
Nej bara småfåglarna kommer in :)
Hackspettarna ger sej nog inte in i buren. Vi har en fågelmatare som ser ut som en stor glesmaskig fågelbur och med en hållare för talgbollar inuti. Alltså samma princip som denna men bara för talgbollar. Vi kör sedan fröautomater brevid, talgblock i egenbyggd hållare specifikt för hackspett (som skatorna inte fixar att sitta på). Vi har även en låda med lock för ekorrar.
Hälsningar Lena
Svar från Tinaspicture 2012-11-28 19:44
Det var ju också en bra lösning Lena :)