En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Skördetiden har börjat...

Det är verkligen en njutning när man kan gå ut i trädgården och plocka alla grönsaker man vill ha till en måltid. Sockerärtor, sallad av olika slag, squash, chili och små röda tomater.

Tomaterna är särskilt efterlängtade och även om vi ätit av dem ett tag, är det inte förrän nu som det går att plocka en hel skål.

Den klockformade chilin Jamaica Bell ger mängder med frukt som vi ätit en längre tid av tack vare en övervintrad planta som gav frukter redan i början av sommaren. Gurkorna är på gång i växthuset, västeråsgurkor som blir till inlagd gurka för hela vintern samt saltgurka till svärfar. Hallonen mognar och röda vinbär, samt äpplen och i år även några kålrabbi. Undrar vad man gör med kålrabbi?

Flugorna trivs i rosorna och i morgon är det måndag igen och fortfarande minst två veckor kvar till en längre ledighet.

 

Hej så länge

Lena

 

Inlagt 2013-07-21 20:11 | Läst 2514 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Härliga tomater. Vilken sort? Vi kokade kålrabbin, men det måste vara unga exemplar för gamla är så trådiga. Jag tror också att vi gratinerade i ugnen. De är goda.

/Torbjörn
Svar från Lena Holm 2013-07-22 07:44
Hej Torbjörn,
det är tidiga sorter som heter Mei Wei och Chilega. Jag har även Canary Red som är låga kraftiga plantor (typ balkongtomater). De mognade först men det fanns inga röda med i just denna omgång. Jag har insett att körsbärstomater ger bäst utbyte för vårt växthus står lite för skuggigt.
Tack för tipset med kålrabbi, Jag testar gärna nya grönsaker emellanåt.
Hälsningar Lena
Dessutom smakar det desto godare då det är egenodlat. Läckra bilder ser riktigt gott ut.
Svar från Lena Holm 2013-07-22 07:46
Tack Margareta,
ja det man plockat hemma är fantastiskt gott, i synnerhet tomaterna och squashen.
Hälsningar Lena
Gröna fingrar kallar jag de där resultaten!
Bilderna gör mej hungrig också, det ser både gott och krispigt ut!
Svar från Lena Holm 2013-07-22 07:47
Tack Anne-Sophie,
jag börjar med mina frön tidigt på våren och just tomaterna är det en del pyssel med. Grönsaker är vackra och vi äter ju även med ögonen.
Hälsningar Lena
Kålrabbigratäng!! =) Underbart gott!
Man skivar tunt och blandar kålrabbi och potatis.. Salta och peppra litegrann...Ta en liter grädde och hacka ner 1/2 dl färsk timjan i. Sedan tre-fyra lagerblad, samt två krossade vitlöksklyftor, salt, vitlökspeppar, och sedan kokar man ned grädden tills jag tror ca. 6-7 dl återstår, i alla fall tills den blir sådär krämig och god. Häller den över potatisen och kålrabbin och kör den i ugnen på 200 grader i ca 1 timme! Mums Fillibabba!
Ha det gott!
Svar från Lena Holm 2013-07-22 07:50
Tack Heléne,
det där lät verkligen gott! Med så mycket grädde är det antagligen svårt att misslyckas. VI brukar även göra gratäng på jordärtskockor (och lite potatis) som blir fantastiskt god.
Hälsningar Lena
Tomater tillhör min favoriter! Jag gillar speciellt första bilden!
Svar från Lena Holm 2013-07-22 21:28
Tack Wolfgang,
de första tomaterna är underbara och att sedan kunna plocka några varje dag fram till oktober (ibland längre) är värt allt pyssel med plantor och frön.
Hälsningar Lena
Grönsaker och även bär blir fint på bild och dina tomater ser så goda ut!
Svar från Lena Holm 2013-07-22 21:29
De är supergoda, tack Dan.
Hälsningar Lena
Härlig tid, när allt mognar.
Jag satte 6 plantor körsbärstomater i mitt lilla växthus. Nu är dom stora , gröna och snart mogna. Dom konstigaste körsbärstomater jag sett. Måste ha blitt nåt fel
Marianne
Svar från Lena Holm 2013-07-22 21:32
Tack Marianne,
det blir inte alltid som man tänkt sej eller som bilden på påsen. Jag har Red Canary som ska vara en bordsplanta för balkonger som ska ge mycket små tomater. Plantorna är på tok för stora för ett bord och tomaterna är minsann stora körsbärsvarianten, men väldigt goda så jag fortsätter med dem.
Hälsningar Lena
Vackert och så roligt med grönsaksstilleben! Har inget tålamod (el. saknar gröna fingrar) för att odla själv även om jag så gärna skulle vilja. :-) Ha det gott!
ewa
Svar från Lena Holm 2013-07-23 17:21
Tack Ewa,
just nu är det bara att skörda frukterna efter allt pyssel som varit och det är extra trevligt när det räcker till ett stilleben eller en hel måltid. Jag skulle odla mer om vi hade plats.
Hälsningar Lena