En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Från knölvalar till "lumpsuckers"

Vaknade tidigt och såg genom hyttfönstret att solen var på väg upp. Jag funderade en stund i sängvärmen men smög sedan ut på däck med kameran i handen.

Vattnet var spegelblank och det var helt stilla. Endast ett svagt ljud av den lilla generatorn brummade i bakgrunden och det doftade av nybakat bröd från byssan. Vår kock Benoit hade börjat med frukostförberedelserna. Jag spanade ut över vattnet och tog några bilder…

…då hördes plötsligt ett pysande ljud, så ett till och ytterligare ett. Valar ! Jag såg deras ryggfenor bryta den blanka vattenytan och kastade mej sedan in i hytten för att byta objektiv och väcka Fredrik.

Stämningen var i det närmaste magisk och vi blev stående en lång stund på däck.

Solen klättrade bakom bergskammen och en fiskebåt från den lilla orten Petersburgh gick ut.

Ibland klämtade en klocka för två sjölejon hade klättrat upp på en boj mitt i farleden med en klocka i.

Valarna hade absolut ingen brådska utan uppehöll sej en bit från båten och verkade närmast ligga och vila helt nära ytan. Vi kunde höra deras blåsande och se fenor nära ytan.

Knölvalarna blev efter denna dag ett ganska vanligt inslag längs vår resa i Alaska. Vi såg ofta de stora djuren blåsa i fjärran och deras ryggar som bröt ytan. Vid några tillfällen kom de väldigt nära och efter ett dyk fick vi se dem utföra ett beteende som kallas ”bubble netting”. Valarna dyker och ett par av dem blåser bubblor i en ring vilket samlar fiskarna i ett tätt stim. Sedan kommer alla valarna upp med vidöppna gap och fångar så mycket fisk de kan. Just då öste regnet ner och de kameror som fanns på båten var innestängda i undervattenhus (då blir det inga bra landbilder) så vi valde att bara stå och titta på dem. Upplevelsen var enorm !

Knölvalarna var utan tvekan de största djuren vi mötte och även om vi inte såg dem under vatten fick vi veta efteråt att de passerat precis över våra bubblor under ett dyk….

Som en kontrast till valarna visar jag också några väldigt små fiskar. De heter "lumpsuckers" och dess motsvarighet i Skandinavien kallas sjurygg eller taggig sjurygg. De vi såg på denna resa var mycket unga och knappt en centimeter långa (om de sträckte på sej).  Djuret till vänster är ett litet kräftdjur som kallas spökräka.

Lumpsuckers har en sugkopp på buken som den kan fästa till underlaget med.

De förekommer i olika färger och har begränsad simförmåga. När de simmar ser de ut som en pytteliten helikopter med dålig styrförmåga. Om man inte vet vad man letar efter ser de bara ut som ett litet skräp i vattnet.

Dykplatsen där vi fann dessa var ett himmelrike för makrofantasten, för där fanns så mycket mer än bara lumpsuckers....

Avslutar med en annan pytteliten fisk som på engelska heter "clingfish" och som nog kan vara en ringbuk på svenska. Den har också förmågan att suga sej fast på olika underlag, i detta fall ett tareblad.

Det här visar lite av kontrasterna på de djurliv som vi mötte under resan genom Inside passage i Alaska.

Hälsningar Lena

 

Inlagt 2013-09-12 20:14 | Läst 5298 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Vilken kontrast på djur - vad duktig du är Lena och kan så mycket om havet och dess liv - tack för att jag får följa med ner i djupet! Snygga bilder! // Sören
Svar från Lena Holm 2013-09-12 21:48
Varsågod Sören,
jag håller mej uppdaterad om vad vi ser på våra resor och vill gärna fylla på med lite information till bilderna.
Hälsningar Lena
Fantastiska bilder både ovan och under ytan!
Tack för att du delar med dig!
Ewa
Svar från Lena Holm 2013-09-12 21:49
Tack Ewa,
det gör jag så gärna.
Hälsningar Lena
Du lyckades fånga den magiska stämningen i den första delen, härligt ljus. Den andra delen har en annan magi, fina bilder även de. // Mats
Svar från Lena Holm 2013-09-12 21:52
Tack Sören,
blankt vatten i gryningen och valar är svårslaget. Då är det inte ens svårt att få bra bilder...man får alldeles för många faktiskt.
Hälsningar Lena
Magiskt ljus du fångar i dina bilder, både ovan och under ytan! Riktigt fint! Härligt att få se lite bilder från Alaska!
Svar från Lena Holm 2013-09-12 21:54
Tack Mikael,
ljuset tidigt på morgonen blir ofta lite magiskt och några valar hjälper ju till med stämningen. Ljuset under ytan är faktiskt bara blixt, 2 st.
Hälsningar Lena
Du har många fina bilder här i din samling, vilket äventyr o vilka minnen! Ha det bra, LO
Svar från Lena Holm 2013-09-13 19:59
Tack Lars Olov,
det var en mycket minnesvärd resa och det blev många bilder (sorterar hårt just nu).
Hälsningar Lena
O, så härligt att få vara med på er resa.
Jag skulle vilja stått där med dig och sett valarna.
Andra bilden är så fin med sin blandning av varma och kalla färger
Marianne
Svar från Lena Holm 2013-09-13 20:06
Just den morgonen var mycket speciell. Valarna blev ganska vanliga efter den dagen, men denna morgon var vi de enda som vaknat förutom vår franske kock. För oss tre var valar något extra, men för många av de andra som bodde vid kusten i British Columbia eller Seattle så var de en ganska vanlig syn. Kocken som varit vaken ännu tidigare hade fått se en val som kom upp helt ur vattnet (breaching) och var helt upprymd. Gryningsljus är alltid lite speciellt, var man än är i världen.
Hälsningar Lena
Stort och litet i samma blogg, med fantastiskt fina bilder till!!
Valarna som blåser vattenkaskaderna är ju helt underbara, och småfirrarna är väldigt spännande när man beaktar den faktiska storleken på dem.
Så fint att fånga det stilla vattnet och bakgrunderna, vyer som inte tillhör de vanligaste på bilder!
Svar från Lena Holm 2013-09-13 20:09
Stort och litet var precis min tanke, även om valen är ett däggdjur och lumpsuckers är fiskar. Det stilla, blanka vattnet hade vi vid flera tillfällen och det finns något oemotståndligt i de effekter som uppstår när vattnet är blankt. Mycket bilder blev det.
Hälsningar Lena
Du anar nog inte vad jag njuter av dina bilder. Fantastiskt att stå där på däck och upptäcka knölvalarna. Vilken härlig upplevelse. Sjölejonen som klämtade i klockan var också kul.
Underbara små och stora fiskar det finns.
Själv nöjde jag mig med att besöka fiskmarknaden..;)
Svar från Lena Holm 2013-09-13 20:14
Hej Margareta,
det gläder mej att du kan finna njutning i mina bilder, för jag vet ju hur mycket du rest och vad du har sett. Jag kommer aldrig att glömma den här morgonen, även om vi fick häftigare valmöten senare under resan. Sjölejonen på bojen tog ett tag för mej att förstå. De var långt borta från båten, men ljudet upplevde jag som ganska nära.
Hälsningar Lena
Vilka härliga bilder, roligt att läsa är det. Snygga bilder på de små fiskarna:o)
/Synnöve
Svar från Lena Holm 2013-09-13 20:15
Tack Synnöve,
det var en fantastisk resa och jag kom hem med väldigt många bilder.
Hälsningar Lena
Som vanligt ger du en explosion av vansinnigt vackra bilder Och ditt sätt att skriva tar med en på din resa lika underbart som en 3D film på en 1000 tum tv. =)

Underbara bilder Lena!!

//JO
Svar från Lena Holm 2013-09-14 15:01
Tack Johanna,
för dina fina ord. Jag tycker mest att det är kul att du är inne och läser mina inlägg. Det kommer ett till om bläckfiskar senare idag.
Hälsningar Lena
Mycket bra blogginlägg! Fint med bergen i början, spännande med valarna i mitten och jättefina dykbilder på slutet. Min favorit är den sista. En enkel och snygg bild på en liten fisk!
Hälsningar
Bjarne
Svar från Lena Holm 2013-09-15 18:11
Tack Bjarne,
rent och enkelt fungerar ofta, även på undervattensbilder, och det var nog därför jag plockade med den lilla fisken på sista bilden. Kul att du gillade mitt inlägg. Det visar ungefär vad en dag kunde innehålla på denna resa.
Hälsningar Lena