En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Efter fotofikat...

 ....eller varför inte "fågelfoto i stadsmiljö". Efter det förträffliga fikat på Fågelsången gick jag och Torbjörn ut för att spana på fåglarna i Svandammen. Då det inte finns någon svan längre så borde den kanske heta Ankdammen eller Fågeldammen, för det finns några fler arter än änder om man tar sej tid att titta. 

" - Du kunde väl förvarna lite så jag kunde snygga till mej lite innan..."

Skogsduva som inte brydde sej så mycket och gärna ville vara med på bild.

" - Vad tycker du om min nya färg? Morning light kallas den, håller till nästa ruggning enligt förpackningen."

 "- Dessa ungdomar, överallt är dom och inte en susning om hur man överlever vintern har dom."

 " - Men kolla ORDENTLIGT om du ska vara här och krafsa mellan stenarna!"

" -Håll dej undan unge ! Sluta inkräkta på mitt personliga utrymme.

Änderna tog det lite mer piano och tillbringade sin tid i dammen med att simma runt eller bada. Vad skillnaden är mellan dessa två beteenden blir uppenbart om man står en stund och tittar på dem. Anden som inte är i bild badar, de andra simmar omkring.

Putsa rumpan, lika viktigt som andra delar av kroppen.

Plötsligt kommer två barnfamiljer med brödpåsar och då avstannar all personlig hygien. Änderna förvandlas till jagande krokodiler, för nu är det bar en sak som gäller, BRÖD!!!

"-Ge hit! Datumet har ju gått ut ! Du kan bli sjuk av att äta den !"

" - Klart att vi ska dela lika, jag ska bara blöta det lite först...."

 " - Dessa änder, man blir ju trött bara av att se dem...."

Det fanns en hel del unga kajor vid dammen och de poserade gärna på staketet.

Den här lyssnade nyfiket till ljudet från min kamera och kom hela tiden närmare. Till slut hade den passerat fokusgränsen.

Jag fick en höjdarstund vid dammen och jag hoppas Torbjörn tyckte det samma. En perfekt avslutning på ett Fotofika i Uppsala.

Hälsningar Lena

 

PS. Eftersom jag hade 300 mm på min kamera inne på fikat så avstår jag från att visa bilder från själva fikastunden. Det finns utmärkt dokumentation från evenemanget ändå.

 

 

Inlagt 2013-10-06 15:06 | Läst 2316 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Kanonbilder med långa objektivet!
Svar från Lena Holm 2013-10-06 16:08
Tack Dan,
det långa objektivet levererar alltid :-)
Hälsningar Lena
Vilka fantastiskt fina bilder du fick till. Bilderna på kajorna är ju hur charmiga som helst och jag tycker du har fångat deras karaktär på pricken. Det är ju en mycket vaksam och klyftig fågel. Duvbilderna är också fina liksom det påpassligt fångade "chicken racet". Jag är inte riktigt inkörd med mitt 70-200 ännu, men jag är ända ganska nöjd med mina bilder. Det är väldigt länge sedan jag fotograferade vid Svandammen så jag uppskattade verkligen den här stunden. //Torbjörn
Svar från Lena Holm 2013-10-06 16:07
Tack Torbjörn,
skönt att höra att du också hade kul den där extra stunden vi stannade vid dammen. Jag är inkörd på min Canon 300 mm och den levererar verkligen guld när man håller still och riktar den åt rätt håll. Svandammen var roligare än jag trodde och jag kommer nog att återvända dit fler gånger. Kajorna var extra kul att fånga på bild, vilka karaktärer det finns.
Hälsningar Lena
Åååh vilka fina fågelbilder! den sista blir min favorit idag! Så vackra dom är!
Svar från Lena Holm 2013-10-07 17:09
Tack Heléne, kajorna är särskilt fina tycker jag.
Hälsningar Lena
Fina fågelbilder
Svar från Lena Holm 2013-10-07 17:09
Tack Bengt,
det fanns många fåglar att öva på.
Hälsningar Lena
Jag brukar ofta stanna till och glo lite på fåglarna när jag går förbi, men jag brukar konstigt nog nästan aldrig ha kameran med något tele med mig. Jag kanske skulle göra en medveten "satsning". Förvisso har jag inget långt tele, men de är ju ine så blyga av sig just där...
Svar från Lena Holm 2013-10-07 17:14
Hej Martin,
det tycker jag absolut att du ska satsa på en gång. Det behövs inget långt tele, en 70-200 kan nog funka ut märkt eller en normalzoom för alla fåglar som kommer upp på staketet.
Hälsningar Lena
Härliga bilder ! Gillar ju Kajorna som du vet .
ing-marie
Svar från Lena Holm 2013-10-07 17:15
Tack Ing-Marie,
Yes , kajorna är så roliga att stå och spana på.
Hälsningar Lena
Duvor är verkligen vackra med sina olika färger kring halsen men ändå är det en fågel som inte uppskattas så mycket för de där oljuden de har tidig morgon...övriga bilder är så sevärda och mysiga var och en på sitt sätt...ni har haft en fin stund där ...
//Gun-Inger
och jag med nu...
Svar från Lena Holm 2013-10-23 22:29
Tack Gun-Inger,
duvor flockas ju ofta städer och betraktas nog av många som en olägenhet som smutsar ner och för väsen. Jag tycker de är fina att se på men inte alls så roliga som kråkfåglar t ex kajor och skator. De är betydligt mer finurliga och har en större repertoar med beteenden.
Hälsningar Lena