En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Olive och kalkongamen

Olive är min systerdotters corgi och en sprallig liten hund på ca 1,5 år.

mmmm

Olive ville naturligtvis vara med och öppna paket på julafton.

Extra kli på magen blev det också.

Olive jobbade hårt med papper och snören. Snörena var nog det bästa men många pappersbitar blev det också.

Julafton var igår och dagens bild 359 får därför bli denna pampiga kalkongam som kom glidande över våra huvuden på dagens promenad. Kalkongamen är vanlig i stora delar av Amerika. Den har ett vingspann på ca 180 cm och glidflyger ofta förhållandevis lågt. Den söker nämligen efter mat (dvs as) med hjälp av sitt luktsinne.

Inlagt 2014-12-25 23:24 | Läst 2009 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Hej! Trevligt! Ja, i USA är det väl den 25:e som man firar Julen.. Maffigt med en Gam! Jag har sett Gåsgam på Kreta en gång, och dom är nog nästan en halvmeter större i vingbredd än våra örnar.. så det var kul att få se!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2014-12-26 18:13
Tack Jan,
ja man firar den 25:e här och alla affärer etc är stängda. Det finns inte så mycket att göra mer än gå ut och promenera, både med och utan hund. Gamen kom farande över mitt huvud på en trevligt låg höjd så jag fick några bra bilder på den. Kalkongamen är inte så stor men rätt cool ändå.
Hälsningar Lena
Översta porträttet på Olive är jättefint! Vilken liten guldklimp och klart att han ska öppna paket också. Det var mig en bamsig gran :-D!!!
Fin gam också- hittade denna intressanta artikel med info om gamar och örnar m.m. från 11 december :-)

Står b.l.a. cita "Från att det bara fanns tre olika utvecklingslinjer bland fåglar för 70 miljoner sedan, så innebar den explosiva förgreningen en rekordsnabb utveckling av ett 30-tal släkten under bara cirka 10 miljoner år. Det kom till t ex duvor, doppingar, gökar, tranor, lommar, hackspettar och papegojor. 95 procent av alla ca 10,000 fågelarter som finns idag härstammar från denna explosiva förgrening.
Det släktträd över fåglarna som nu kan ritas upp innehåller flera överraskande fynd. Bland till exempel rovfåglar utgör örnar och gamar en egen grupp medan hökar, falkar faktiskt är närmare släkt med tättingar (småfåglar). I flera andra fall visar trädet att likartade utseenden inte alltid stämmer överens med ett nära släktskap." Slut citat
http://www.uu.se/press/nyheter/artikel/?id=4032

Hälsningar/Kirsten
Svar från Lena Holm 2014-12-26 18:17
Tack Kirsten,
Olive (en hon) är med på det mesta och är en väldigt söt liten hund med mycket bus i. Artikeln som du skickat handlar om "Fåglarnas Big Bang" och grundar sej på att man kartlagt generna för 48 fågelarter. Jag har en kollega som varit med i detta jätteprojekt och han bjöd på tårta när de vetenskapliga artiklarna blev publicerade i Science. Jag har skirvit ut tre av dem för att läsa under julhelgen men jag har inte kommit så långt ännu.
Hälsningar Lena
Ammiga 2014-12-26 20:47
Vad kul att du har en kollega som varit med i projektet med kartläggningen av fåglarnas gener! Jag hoppas få tag på dem i sin helhet också och läsa dem för det låter intressant som bara den. Då har du spännande läsning på planet hem ;-)

Hälsningar/Kirsten
Du har en spännande o annorlunda jul, kommer dom till er ibland? Kalkongamen är en riktigt fin bild, är den med 70-200?
Må gott Lena!
Svar från Lena Holm 2014-12-26 18:28
Tack LO,
det är här jag brukar fira jul så det är på sätt och vis tradition för mej. Min sambo firar jul med sin syster och föräldrar den 23-24 och kommer sedan hit den 25 så vi firar nyår tillsammans med min familj och goda vänner (också svenskar). När min syster kommer till Sverige väljer de att komma på sommaren istället. När mina syskonbarn växte upp fick de uppleva både kanotpaddling, flottfärd på Klarälven, tälta med mygg och kantarellplockning.
Kalkongamen är tagen med mitt Canon 300 mm/f4.
Hälsningar Lena
Gillar bilden där Olive ligger och vaktar paketen. Verkligen en passande bild för årstiden.
Svar från Lena Holm 2014-12-26 18:36
Tack Ingemar,
Olive tyckte att det var jättekul med folk som satt på golvet och alla snören och papper som man kunde tugga sönder.
Hälsningar Lena
Kulturutbyte - trevligt att få ta del. Gillar särskilt utebilden på Olive, och så gamen - en mäktig fågel.
God fortsättning!
Svar från Lena Holm 2014-12-26 18:39
Tack Göran,
visst är det ett kulturutbyte fast vi firar väldigt svensk jul i min systers hem. Idag blir det dock en traditionell amerikansk kalkon med alla tillbehör. Olive älskar att hänga med ut på promenad och små mycket smyga på småfågel blir det ju inte då, men gamarna kommer svävande när man minst anar det.
Hälsningar Lena
Jag tycker bilden där Olive har kastat sig över ett paket och biter och kämpar...är väldans härlig. Hoppas han hittade något gott...
Svar från Lena Holm 2014-12-26 18:40
Tack Lena,
hon hade fått en del gott innan och på bilden leker hon med tomma papper och snören. Bara att folk satt på golvet gjorde ju att hon tyckte det var helkul.
Hälsningar Lena
O, vilken fågel.
Söt liten hund åxå.
Gillar bilden där den ligger framför granen
Marianne
Svar från Lena Holm 2014-12-26 18:41
Tack Marianne,
Olive tyckte det var jättekul med paketöppning och att folk satt på golvet med en massa papper och snören.
Hälsningar Lena
Trodde du var ute med fel dag, :-) men som jag förstått så firas det lite olika.
Kul med Olive och det klart att han också skall få paket. Kommer ihåg min svärfars hund (långhårig tax) för många år sedan på julafton, där under granen låg det paket med inslagen korv och det var snart gjort att hitta detta paket.
God fortsättning
//B-O
Svar från Lena Holm 2014-12-26 18:43
Tack B-O,
jag ska försöka hålla reda på de sista dagarna, inte många kvar nu. Olive tyckte snörena och pappershögarna var roligast, och att någon satt på golvet.
Hälsningar Lena
Vilka fina bilder å hunden Gamen är en stor fin fågel Jag gillar bild fyra de är så söta det blir min favorit Ha det gott : ) // Gert
Svar från Lena Holm 2014-12-26 18:44
Tack Gert,
det är min systerdotter som gosar med sin hund. Gamen var cool.
Hälsningar Lena