En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Tack för tipset Hannu!

I samband med fotofikat i Uppsala under lördagen tipsade Hannu mej om att det fanns en kungsfiskare vid Hjälstaviken. Eftersom söndagen verkade bli en strålande vinterdag åkte vi iväg för att spana på denna lilla juvel. Vi hittade den....men avståndet var lååååångt för min brännvidd.

Den lilla fågeln ändrade dock position och kom lite närmare men den satte sej tyvärr bakom en gren. Den är fortfarande långt borta men jag blir som förhäxad av den lilla juvelen.

Jag försöker få till en bättre vinkel men då drar den och det går undan. Helt ofattbart att man kan hitta så gnistrande vackra fåglar i Sverige mitt i vintern. Det enda jag sett som jag kan jämföra den här upplevelsen med är kolibrier.

Den landar på sin favoritplats vid bron och jag kan bara stå på vägen och sucka. Vinden är isande och trots att solen skiner blir det snabbt väldigt kallt där vi står.

En "vinterkungsfiskare" med lite omgivande miljö. De här små fåglarna måste jag se till att komma betydligt närmare. De är ofattbart vackra.

Eftersom vi var vid Hjälsta tog vi också en promenad till småfågelmatningen och gömslet. Man kan ju få se örn har jag hört, så vi spanade mot den blå himlen. Vi såg inga örnar men på väg till matningen fick vi syn på en liten gynnare som gäckat mej tidigare i höstas. En trädkrypare !

På väg hem får min sambo syn på något stort på himlen och tvärnitar på en p-plats (tur att den fanns). Jag vrålar örn och sliter fram kameran, men de första bilderna blir förstås inte mycket att ha. Örnen försvinner bort och vi vänder bilen och kör ca en halv kilometer, där finns en liten väg som man kan stanna på....och örnen är på väg tillbaka mot oss.

Jag får det till en äldre havsörn med det ljusa huvudet och helvita stjärten. Den kommer mot oss men på ganska hög höjd....

Den passerar oss i all sin majestätiska prakt och flyger bort mot öppet vatten... Tack Hannu, vi fick en toppenfin dag!

Hälsningar Lena

Inlagt 2015-02-08 16:35 | Läst 2923 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det spelar ingen roll Lena vilken brännvidd man skaffar sig, det räcker aldrig ändå känns det som:) Men nu har du ju en kungsfiskare på bild i alla fall, rasande intressant fågel det tycker jag.
Svar från Lena Holm 2015-02-10 07:53
Tack Ingemar,
nej jag vet. Kungsfiskare måste jag försöka komma närmare. Den var helt bedårande vacker.
Hälsningar Lena
Vilka upplevelser! Kungsfiskaren som en juvel i Sverigevintern och så den praktfulla örnen! Har inte sett varken eller i verkliga livet! Njuter av dina bilder i stället! Ha en fin kväll! Yvonne
Svar från Lena Holm 2015-02-10 07:54
Tack Yvonne,
jag blir nog mest förvånad över att det finns så vacra små fåglar som kungsfiskare här hos oss mitt I vintern. Örnarna har ju ökat så de kan man njuta av oftare nu.
Hälsningar Lena
Hej,
En otroligt färggrann fiskare. Skulle vilja se en en dag.
Ha det bra
Bob
Svar från Lena Holm 2015-02-10 07:55
Tack Bob,
men det finns nog en del kungsfiskare I södra Sverige, bara man vet var man ska leta.
Hälsningar Lena
Full utdelning, Lena: Dagny, kungsfiskare och havsörn! Inte illa :-)
Svar från Lena Holm 2015-02-10 07:56
Tack Wolfgang,
ja det blev full pott och en soligt fin söndag var det också.
Hälsningar Lena
Intressanta bilder på den fina kungsfiskaren & havsörnen ,fina naturupplevelser.
Ingemar C
Svar från Lena Holm 2015-02-10 07:57
Tack Ingemar,
ibland har man tur och det finns faktiskt en hel del och se även I hemmatrakter.
Hälsningar Lena
Rasande fina fågelbilder! Lyllos dej! ;) /Tommy.
Svar från Lena Holm 2015-02-10 07:57
Tack TOmmy,
jag fick ett bra tips och så hade vi lite tur.
Hälsningar Lena
Du fick se den lilla juvelen i alla fall, kanske viktigare än rätt brännvidd ? Den stora fick du se och plåta också! Trevlig läsning och bilder!
hälsn
Kjell
Svar från Lena Holm 2015-02-10 07:59
Tack Kjell,
visst är det en höjdare bara att få se den och fotograferingen är ju trots allt en hobby. Om man har tur får man med fåglarna på bild annars får man bara njuta av att se dem.
Hälsningar Lena
Hej! Trevligt Lena. Så ska en fin och solig dag "användas"! Det är några år sen jag såg en Kungsfiskare senast, men dom är fantastiska! Själv så fick jag en del fina bilder på Trädkrypare i "lunden" idag, får se om det blir nån blogg om det hela? Hörde förresten Duvhöken flera gånger, men såg den aldrig.. Roligt med Örnen också! Jag brukar alltid försöka se i efterhand om dom är ringmärkta, men dina verkar inte vara det. Tror alla Örnar från Sverige ringmärkts, så din kanske är från Finland?
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2015-02-10 08:02
Tack Jan,
ja, vi körde ut på vinst och förlust men kungsfiskaren hade rapporterats vid samma plats flera dagar I rad så den hade vi viss chans på. Örnen och trädkryparen var bonus, likaså några fasanhonor som spankulerade i skogsbrynet. Jag kan inte se om örnen är ringmärkt på några av de andra bilderna heller, men det borde ju vara det.
Hälsningar Lena
Kungsfiskaren är tydligen något alldeles extra att få se
förstår jag nu. Låter som jag sett den nej inte har jag det.
Örnar är mäktiga fåglar. Här i Skåne finns det ganska många
om jag har rätt för mig. Kanske samma hos dig sedan projektet
började att mata örnar och se till att de förökade sig.
Nu kan du sova gott efter denna dagen gissar jag.
///Hälsningar
Gun-Inger
Svar från Lena Holm 2015-02-10 08:05
Kungsfiskare är som små blanka blåskimrade juveler och visst är det något extra att få se en. Örnar och andra stora rovfåglar har ökat och det gör mej lika glad varje gång man får se en, vilket inte är så ovanligt längre. Jan E ser dem ju mitt i Stockholm med jämna mellanrum och jag har sett havsörn i Gamla Uppsala. I Uppsalas domkyrka håller det dessutom till en pilgrimsfalk just nu men den har jag inte sett ännu.
Hälsningar Lena
Gun-Inger Arvidsson 2015-02-10 21:27
Det gör oss alla glada///gia
Ja, vilken underbar dag ni fick. Och bilderna är inte mycket att klaga på småfågel är små på bild också... På 3:e & 4:e bilderna ser man de fina färgerna bra. Hade du 300 med 2X extender?
Tur att vi hann växla några ord vid Fotofikat! Dags att spana in pilgrimsfalken i domkyrkan också, har du tur får du se den flyga över Uppsala.
Svar från Lena Holm 2015-02-10 08:09
Tack Hannu,
det blev en mycket lyckad dag. Bilderna är 300 mm med 1,4 x extender. Jag försökte med x2 för den sitter ju stilla I stunder men jag fixar inte fokus manuellt särskilt bra. Jag övar för sällan på det. Mitt 300 är ju f4 så jag tappar autofocus med 2x extender. Jag måste spana efter falken men då gäller det ju att ta sig till Uppsala centrum i dagsljus.
Hälsningar Lena
Vilken dag du hade, kungsfiskare, trädkrypare och så örn. Kungsfiskare har jag aldrig sett i Sverige. Den är så vacker med sina skimrande färger.
Klart det är kul att komma närmare och få närbilder men miljöbilder är fina de också, där ser man att det är vinter och inte i Afrika du plåtat.
Svar från Lena Holm 2015-02-12 20:44
Tack Margareta,
visst var det en lyckad dag och kungsfiskare kan man spana efter fler gånger.
Hälsningar Lena
Fantastiskt att få uppleva möte med Kungsfiskaren! Den är spektakulär och så vacker med sina färgskiftningar och snabb! Du har fångat den i sin rätta miljö :-D Kul!

Hälsningar/Kirsten
Härligt att se och få bilder på kungsfiskare! Den är otroligt vacker. Kanske kommer du närmare nästa gång. Fast du kom riktigt nära örnen och det är kul! Trädkryparen var fin på sin gren också.
Hälsningar, Bjarne