** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **
En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Kelp som utlovat

När vi ankrat vid St Martin var det bara att hoppa i vattnet. Det var ca 20 m djupt där vi låg och kelpen började bredvid båten. Den här miljön liknade ingenting jag sett förut.

Tyvärr så var sikten inte så bra som vi haft på de andra dykplatserna och man kan se på bilderna att det är mer små partiklar i vattnet.

Det var som att simma i en djungel och det blev en utmaning att inte tappa bort varandra.

Denna typ av kelp (brunalg) kan bli 50 meter hög och under bra förhållanden växa sex decimeter per dag. Man har dock sett att kelpen minskar pga stigande vattentemperaturer som hänger ihop med den globala uppvärmningen.

Kelpens blad har gasblåsor som bildar vackra strukturer som jag blev helt betagen av. Det simmade också en del fisk i denna kelpskog, men vi mötte inga sälar eller sjölejon. De gillar annars också att vistas i dessa miljöer.

Djungelkänslan igen...Om ni tror att det var lätt att snärja in sej och fastna så var det inte ett problem. Visst kunde det bli lite trassligt men det gick alltid att ta sej loss om man tog det lugnt.

En nyfiken fisk som ville vara med på bild. Dyningarna gjorde att vi gungade fram och tillbaka i kelpen och även om det fanns små fina djur här och där så var makrofotografering i stort sett omöjlig.

Det fungerade även ganska bra att använda en kompaktkamera i denna miljö. Min sambo har en Canon G7x. Partiklarna i vattnet var dock ett större problem för honom än för mej. Jag använde Tokina 10-17 mm fisheyezoom på min Canon 7D.

Dessa strukturer kunde man ju leka med hur länge som helst och det blev mycket bilder att sortera efter dyken här.

Kelpen sträckte sej ända upp till ytan och vållade visa problem för gummibåtarna som skulle plocka upp oss.

Man måste simma ut i någorlunda öppet kelpfritt vatten för att de skulle kunna hämta oss. Dyningarna och en lätt ström gjorde det jobbigt att simma tillbaka till vår stora båt, även om den låg nära dykplatsen och vi faktiskt påbörjat dyket från den.

Dagens sista dyk gjorde vi på en plats som heter Roca Ben. Det är en antal små toppar under vatten som är helt täckta med det mest fantastiska små livsorganismer. Det här var enda gången på hela resan som jag satte på ett makroobjektiv. Men dyningarna var ett stort problem och det blev endast ett fåtal bilder.

De här små jordgubbsanemonerna är fantastiskt vackra och de fanns i stor mängd.

Nakensnäckorna liknade inte några jag sett tidigare och det fanns gott om dem. Men att fotografera något som bara är ett par centimeter, utan att krascha in i klippväggen och skada både djurliv och sej själv, var nästan omöjligt.

Sista kvällen ombord på båten fick vi återigen en vacker solnedgång. Det som gällde nu var att försöka torka alla dykprylar innan de skulle packas ner inför hemresan. Om man redan har maxvikt på sitt bagage gäller det att få sakerna torra....

I gryningen såg det ut så här på övre däck och det var naturligtvis fullständigt vindstilla....

Så här platt hade inte vattnet varit på hela resan.

Vi kom fram till Ensenada vid lunchtid och sjölejonen hälsade oss välkomna. Det gjorde även hamnpolisen med knarkhunden och passagerarlistorna som skulle kollas en sista gång. De ville förstås inte vara med på bild.

Hälsningar Lena

Inlagt 2015-11-05 19:27 | Läst 3394 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Verkar ha varit en riktigt fantastisk resa. Länge under min livstid har jag drömt / tänkt tanken att jag ska lära mig dyka. Men inte riktigt kommit till skott. Det ser helt klart fantastiskt ut. Otroligt spännande.
Tack för att du delade med dig av din resa. Och fantastiska bilder.

/ Johan
Svar från Lena Holm 2015-11-06 16:43
Tack Johan,
det var sannerligen en fantastisk resa även om den inte slår resan till Alaska som vi gjorde 2013. Det går att lära sej dyka även lite senare i livet. Erik Jalking skrev om det i en blogg tidigare i år, han gjorde slag i saken under en resa till Thailand (tror jag det var). Det är en mycket spännande och annorlunda värld man möter under ytan och man behöver inte åka så långt för att hitta äventyren.
Hälsningar Lena
Härligt att få se hur de ser ur i kelpskogen under ytan. Liknar lite av det de hade i de jättestora akvariumen i Kapstaden, men där ser man ju allt genom ett glas. Den kelp jag såg på Falklandsöarna såg mer ut som buna slangar.
Mycket vackert i din kelpskog, den gula fisken var fin bland allt det gröna. För att inte tala om de ovanliga jordgubbarna och den lilla nakensnäckan. Typiskt med vindstilla då man vill ha lite vind.
Svar från Lena Holm 2015-11-06 16:48
Tack Margareta,
den enda gång under en dykresa man vill ha lite vind är när alla prylar ska torka....typiskt att det då är helt stilla. Vi fick flytta runt prylar i våra resväskor vid incheckningen. Varför ska de tjafsa om ett kilo i den ena eller andra väskan om totalvikten inte överskrider det vi får ha ? Kelpen var jätteläcker. Jag kan tänka mej att det finns liknande på Sydafrikas västkust där vattnet är kallt och att man försöker få dessa att växa i akvarier.
Hälsningar Lena
Magiskt och vackert
Svar från Lena Holm 2015-11-06 16:48
Tack Stefan,
livet under ytan är ofta det.
Hälsningar Lena
Hej,
Det var fina fisken.
Ha det bra
Bob
Svar från Lena Holm 2015-11-06 16:49
Tack Bob,
kul att du gillar bilderna fast det inte var så många fiskar med.
Hälsningar Lena
Riktigt häftiga bilder på kelpen, känns som man går i djungel eller storskog! Som vanligt är många bilder väldigt vackra, idag är första bilden den jag fastnar för, den känns som en glimt av en magisk värld. Och det är väl precis vad undervattensvärlden är för oss uppifrån!/ Björn T
Svar från Lena Holm 2015-11-06 16:53
Tack Björn,
första bilden är nog en av de bästa. Mina bilder i detta inlägg kan inte riktigt göra kelpskogen rättvisa. Sikten var inte så bra och det blir inte så klart och vackert som man önskar. Det är en magisk värld och man skulle behöva många dyk i denna miljö för att verkligen visa den. Det finns en undervattensfotograf som verkligen lyckats med det och han heter Ernie Brooks (bifogar en länk). Undervattensvärldens Ansel Adams kan man kanske säga, kolla gärna in hans bilder.
Hälsningar Lena

http://erniebrooks.com/thephotographer.html
Vilka härliga och vackra bilder Gillar den gula fisken +bilder 12, 13 , 14, är mycket vackra bilder Ha det gott : ) // Gert
Svar från Lena Holm 2015-11-06 16:56
Tack Gert,
den gula fiskarna fanns runt oss på alla dyk utom de med hajarna. De ville gärna vara med på bild och min sambo fick ett toppenskott med sin kompaktkamera på en av dessa.
Hälsningar Lena
Helt underbara bilder Lena. Kelpskogen är så vacker och annorlunda, tänker mig att den rör sig som träd/buskar i vinden böljande fram och tillbaka. Det är verkligen lockande ut, och jag ser att vi är fler som verkar längta under ytan...
Svar från Lena Holm 2015-11-06 17:01
Tack Hannu,
den här kelpskogen rörde sig sannerligen som böljande träd och buskar. Problemet är bara att som dykare rör man sej på samma sätt och det kan t o m ge sjösjuka om man är känslig för det. Men det är en härlig upplevelse och det finns piller för sjösjuka...
Hälsningar Lena
Woow, som att simma i djungeln.
Vilka häftiga bilder du fick
Marianne
Svar från Lena Holm 2015-11-06 17:03
Tack Marianne,
det var som en djungel och jag fick med mej väldigt mycket bilder. Tyvärr så var det en del grums i vattnet och inte så klart som vi haft på tidigare dyk.
Hälsningar Lena
Det är så vackert spännande kreativt så jag tappade andan.
Skall visa bilderna för Jonen min senare...
Gissar du har fler bilder en sammanställning
av alla dagarna.
Må väl Gun-Inger
Svar från Lena Holm 2015-11-06 17:14
Tack Gun-Inger,
dina kommentarer är så härliga och jag blir så glad av att läsa dem. Kelpskogen var verkligen en naturupplevelse och mina bilder gör inte denna miljö rättvisa. Vi hade en dag och sikten var inte alls så bra som på andra dyk. Flera i gruppen tyckte det var ganska trist att dyka här (jämfört med hajarna), men både jag och min sambo var helt tagna av denna miljö. Om du har lust tycker jag att du och Jonen ta en titt på bilder av en fotograf som heter Ernie Brooks (bifogar en länk). Han är en gammal man nu men alla hans bilder kommer från denna miljö, de är enbart svartvita och fotograferade med en och samma Hasselblad. Sälen har han döpt till Spot...
Hälsningar Lena

http://erniebrooks.com/thephotographer.html
Blir vackert med Kelpen och dess kontrast i färg mot vatten. Men måste säga att makrobilderna på slutet sticker ut. Riktigt häftiga bilder!
Man kan inte annat än fascineras av dina bilder från vattenvärlden!
Ha det bra!
//Micke
Svar från Lena Holm 2015-11-06 17:19
Tack Mikael,
makromotiven liknar de vi sett i BC men nakensnäckorna var nya. Synd bara att det gungade så hejdlöst för det gick inte att få bilder utan att slå sej fördärvad (och dessutom skada miljön). Bilderna från kelpskogen gör inte riktigt denna miljö rättvisa, det var så oerhört vackert men sikten var kass.
Hälsningar Lena
Mycket intressanta och fina bilder. den där kelpen är verkligen fascinerande, må gott, LO
Svar från Lena Holm 2015-11-06 17:22
Tack LO,
kelpen var enormt fascinerade och mina bilder gör inte den miljön rättvisa. Kolla gärna in Ernie Brooks på länken nedan. Han har verkligen lyckats fånga denna miljö på ett unikt sätt i sina svartvita bilder.
Hälsningar Lena

http://erniebrooks.com/thephotographer.html
Läckra och spännande bilder är det.
//Ronnie
Svar från Lena Holm 2015-11-08 12:37
Tack Ronnie,
det var en läcker miljö.
Nu har jag läst det fina reportaget i FS magasin. Smygläste det på mässan igår. Kul att du hade en bild på svarthakedopping med. Igelkotten var fantastisk, man blir så glad av dessa små taggiga djur. Träffade Marianne och hon tyckte vi skulle träffas igen i vår. Absolut tyckte jag!
Hälsningar Lena