En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

43/100 Chihuahua

Chihuahua är världens minsta hundras som är uppkallad efter Mexikos största delstat (med samma namn). Det finns en långhårig och en korthårig variant. Just denna långhåriga individ var mycket förtjust i frukt och grönsaker. Här hugger den in på en bit vattenmelon.

Vi mötte också en korthårig på samma promenad. Rekommenderad vikt är 0,5 till 3 kg. Fast de tror själva att de är mycket större. Ni som läser FS bloggarna har nog stött på Mr Dino och Miss Csoki, två små hundar med stor personlighet som verkar gilla både långpromenader och att mysa under täcket.

Rasens ökande popularitet i början på 2000 talet har lett till en omfattande smuggelverksamhet. Alltför unga valpar smugglas nersövda i små kartonger till Sverige från bl a Östeuropa och säljs via internet för mellan 10 000 - 25 000 SKr. Många av valparna är sjuka eller svårt medtagna av resan, förutom att det är olagligt, står den nya ägaren där med veterinärräkningen och valpen kanske inte ens överlevde. Läs på ordentligt om ni funderar på att bli ägare till en.

Hälsningar Lena

Inlagt 2016-04-12 17:40 | Läst 1184 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Det var ett bra faktainlägg. Miss Csoki är tokig i kokta grönsaker :-)

Folk missuppfattar ibland och tyvärr chihuahuan som en leksak och inte som den riktiga hunden i en liten kropp som den faktiskt är.

Mvh Tommy
Svar från Lena Holm 2016-04-13 18:39
Tack Tommy,
det roliga var att även den bruna hunden på bild två tyckte om frukt. Den fick en äppelskrutt som den gnagde på som ett köttben :-) Jag har inte träffat så många chihuahua, men erkänner att jag ändrat uppfattning om dessa små hundar. Man lär så länge man lever.
Hälsningar Lena
Chihuahua är en tuff liten hund jag har haft förmånen att lära känna några stycken. Smugglingen av populära hundraser ett stort problem. Mer information så kanske marknaden blir mindre. Bra inlägg.
Svar från Lena Holm 2016-04-13 18:43
Tack Ingela,
smugglingen som tog fart för att de små hundarna blev en modeaccessoar är verkligen bedrövlig. Det gäller ju även andra miniatyrraser och även andra hundar som man kan tjäna pengar på. Även om man informerar finns de tyvärr alltid de som försöker ta en genväg och inte inser konsekvenserna.
Hälsningar Lena
Liten men tuff. Passade en chihuahua en gång, den var lite rolig för den tyckte inte om män. Min man och son var lite sura för att bli nobbade av den, inte blev det bättre heller nör sonens kompis kom på besök och blev accepterad av hunden. Den ville onte ha grönsaker, men popcorn var en favorit.
Svar från Lena Holm 2016-04-13 18:48
Tack Margareta,
vi har varit hundvakt till en liten korsning som inte heller gillade män, men det var mest i TV soffan och när det gällde mys inomhus. Min sambo dög utmärkt på promenader och vid lek utomhus. Hon väckte honom också genom att slicka honom i ansiktet när hon tyckte att han snarkade konstigt. Annars låg hon bara tätt mot mej under nätterna.
Hälsningar Lena
Det visste jag inte så förfärligt att de smugglar in sjuka hundar.
De är så fina samt är det många som vill ha just en mindre hund.
Detta borde massmedia ta upp mycket mer om.
Tack för det jag fick lära mig.
Gun-Inger
Svar från Lena Holm 2016-04-13 18:53
Tack Gun-Inger,
jag har alltid gillat lite större hundar och haft två retriever själv. Jag har dock ändrat uppfattning om riktigt små hundar och förstår att de kan passa alldeles utmärk. Det är mycket lättare att ta med sej hem till folk, de smutsar inte ner i samma omfattning, de uppfattas inte som farliga och många raser är mycket smartare än man tror. Tyvärr blev de modeaccessoarer och oerhört dyra i början på 2000 talet och då urartade handeln, precis som med dyra papegojor och sällsynta ormar. Kan man tjäna pengar blir handeln hutlös. Det brukar komma ut i massmedia när tullen tar någon med halvdöda småvalpar men det är nog många som tar sej förbi.
Hälsningar Lena
Det är så mycket man inte vet, men bra att läsa FS-bloggarna, inte minst dina!/ Björn T
Svar från Lena Holm 2016-04-13 18:57
Tack Björn,
jag hade nog inte tänkt skriva om smugglingen när jag tog fram bilderna. Men jag gjorde en sökning på rasen för att få fram ungefärlig vikt och lite om dess ursprung. Jag fick också skrämmande många rapporter om smuggling, vilket jag väl delvis kände till, men omfattningen är nog betydligt större än jag trodde.
Hälsningar Lena
Fina hund bilder En kompis till oss hade en sådan liten hund såg den som liten valp den var inte stor men söt Ha en skön dag : ) // Gert
Svar från Lena Holm 2016-04-13 18:58
Tack Gert,
de är charmerande söta men betydligt mer kaxiga än man kan tro.
Hälsningar Lena
Såna små sötingar! Även om det kanske inte är en hund jag själv skulle välja, så är det så härligt att se dem, både på bild och i verkligheten. Hemskt det där med smugglingen. Tänk att det finns folk som vill sko sig till vilket pris som helst.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2016-04-13 19:28
Tack Bjarne,
jag har delvis ändrat uppfattning om vissa små raser och kan nu förstå var för man väljer en sådan, fast jag själv föredrar retriever. Smugglingen är ju bedrövlig men kan man sko sej på pengar utvecklas nästan alltid någon form av bedrägeri.
Hälsningar Lena