En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Tejstefisk

Tejstefisken är en långsmal fisk som är ca 15-25 cm lång. Den har en ålliknande kropp med 9-13 vitkantade svarta fläckar längs ryggfenans nedre del.  

Tejstefisken är en bottenfisk som föredrar stenbotten. Den gömmer sej ibland i skrevor och då kan man hitta den tillsammans med t ex plattfisk och trollhummer (skymtar till höger).

 Om man har tur kan man hitta den helt öppet som på denna bild och de kommande.

Den här fisken kan t o m lämna vattnet och gömma sej under stenar och sjögräs. Då andas den luft.

Kanske har den här börjat fundera på att hitta en partner ? Dessa fiskar leker nämligen på vintern (november till januari) och när honan lagt äggen kommer båda föräldrarna att vakta dessa tills ynglen kläcks.

En testefisk som simmar längs botten. Ofta bryr de sej inte det minsta om fotografen och så länge man rör sej försiktigt i dess närhet kan man komma mycket nära. Bilderna är tagna med Canon 60 mm makro på en Canon 7D eller 7D mk II. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2016-11-08 19:40 | Läst 5079 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Märklig fisk, ålliknande egenskaper med sillhuvud. Ännu en fisk som troligen är mycket vanlig, och jag aldrig hört talas om. Men nu vet jag, tack Lena!
Svar från Lena Holm 2016-11-08 20:43
Tack Stefan,
visst är det en rätt vanlig fisk om man dyker på västkusten, men du kanske inte känner till den för den hör inte till de fiskar man lägger på tallriken. Den är lite för tunn för det.
Hälsningar Lena
Det ser så lugnt och avspänt ut när du kommit under ytan, inget verkar bråttom! En hel serie bilder på en fisk jag över huvud taget aldrig hört tala om! Fina bilder som vanligt och intressant att komma dom så nära. Ha det gott!/ Björn T
Svar från Lena Holm 2016-11-08 20:40
Tack Björn,
du har helt rätt. Vi har aldrig bråttom när vi dyker och det händer ibland att vi kommer upp nästan på samma ställe som vi hoppade i. Båten får nästan alltid "komma tillbaka" för att hämta oss och det gäller för de flesta fotografer. Man hittar helt enkelt inte alla fina motiven om man har bråttom. Ibland ligger man dessutom still för att se vad en fisk eller något annat djur tänker ta sej för, kommer den ut ur det mörka hålet eller ej. Ofta tittar de fram bara tar det lugnt. En annan bonus är att det går mindre luft om man tar det lugnt, då kan man vara kvar längre....
Hälsningar Lena
En märklig firre i en för mig mycket märklig värld. Den är lite smått lik en amerikansk presidentkandidat i vissa vinklar :-)
Svar från Lena Holm 2016-11-08 20:44
Tack Sture,
en rätt purken presidentkandidat möjligen :-)
Hälsningar Lena
Fantastiskt! Fiskar man aldrig hört talas om.. men det är väl så det är, mycket man inte vet om undervattensvärlden, fast man ändå varit där under några decennier..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2016-11-09 10:15
Tack Jan,
man måste dyka på västkusten för att se den och dessutom leta i skrevor. Den är ganska oansenlig om man inte lyser på den.
Hälsningar Lena
ehrsa 2016-11-09 10:43
Ja, inte ens dykning på Västkusten har hjälpt.. Har inte sett den ändå.. Men det finns mycket där nere.. :-)
Hälsn!
När jag var ung och lekte i "fjära" flyttade vi på stenar och tang då hittade vi den men vi kallade den för "tangsprell".. Vet inte om det är precis den du har där men den hör till under samma art....
Svar från Lena Holm 2016-11-09 10:14
Tack Synnöve,
visst är det samma art. Kul att du hittat den "på land".
Hälsningar Lena
En annorlunda fisk, ser lite sur ut men söt ändå 😀
Visste nog inte att det finns fiskar som kan andas på land
Svar från Lena Holm 2016-11-09 10:18
Tack Margareta,
det finns fler fiskarter som kan andas på land, men så många är de inte.
Hälsningar Lena