En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Fotofika med strömstaretwist.

Vi träffades som vanligt på konditori Fågelsången i Uppsala vid halv elva. Vi var några gamla och några nya fotointresserade. Lussebullarna smakade fint men några bilder blev det inte för kameran var riggad för fågelfoto med 300 mm + 1,4 extender. Jag hade ju lovat Björn och hans fotokompis från Finspång att de skulle få se strömstare...

Vi åkte därför ganska snart till Ulva Kvarn för hinna få lite fint ljus och förhoppningsvis möta strömstaren,...och visst var den på plats. Jag tackar den trogna strömstaren för den gjorde ju att vår avstickare till Gamla Uppsala blev precis så lyckad som jag hade hoppats.

Björn spanar på den lilla djärva badaren i strömmen vid Ulva Kvarn.

Kanske har den hittat en liten smaskig husmask...

Strömstaren dök och simmade, kom upp flygande och gjorde alla de fina trick som man kan förvänta sej. Dock är det inte så lätt att fånga alla dessa beteenden på bild. Här letar den på ett mer stillsamt sätt efter något gott i strömmen...

Oklart om det blev någon utdelning...

Vår tuffaste vinterbadare ser sej omkring....

....och drar sedan vidare till en annan del av strömmen.

Björn konstaterar att den finns med på minneskortet i åtminstone en kamera...

Tack för en härlig utflykt och en fin stund vid Ulva tillsammans med strömstaren.

Hälsningar Lena

Inlagt 2016-12-03 16:42 | Läst 1159 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Trevliga och bra bilder Lena !
Svar från Lena Holm 2016-12-04 12:00
Tack Ingemar,
kul att du tittar in ibland.
Hälsningar Lena
Underbara strömstarebilder med sagolik skärpa och sting. Såg ut att ha fått en husmask. Får hoppas Björn hade bildlycka! Tog en promenad vid havet i dag, väldigt lite fågel och skygga var de. Vikarna igenfrusna, inte ett liv. Var bara min och en bil till parkerad där. Inne i snåren fick jag plötsligt syn på den blandade flocken (mest nötväckor, mesar och trastar) som drog fram, ställde mig i position och riktade in noga. Då hörde jag plötsligt "hej!" och ägaren till den andra bilen gick förbi mig, rakt in i flocken som sedan inte syntes till mer. En trevlig promenad blev det, men knappast bilder.
Svar från Lena Holm 2016-12-04 12:04
Tack Stefan,
känner igen det där beteendet. Jag och sambon har precis varit ute och fotat sidensvansar. De satt i ett äppelträd precis vid en gångbana och de som absolut måste passera gick förstås inte bakom oss, med lite avstånd till fåglarna, utan framför och rakt mot dem så de flög åt alla håll. Nu gillade de äpplena i detta träd så de kom tillbaka. Det är ju dock extra fånigt när det är så få människor på en plats som där du var.
Hälsningar Lena
Man blir alltid glad, när man ser en strömstare! Bra bilder, Lena!
Jag har nu också en 1,4-extender till min 300 mm :-)
Svar från Lena Holm 2016-12-04 12:07
Tack Wolfgang,
jag vill minnas att jag läste att du skaffat en extender. Jag får så mycket e-post att jag nog missade att svara dej. Hoppas din extender fungerar lika bra som min gör. Original är dyra men det är definitivt skillnad i detta fall, åtminstone på Canon. Skulle tro att det gäller för Nikon också.
Hälsningar Lena
Wolfgang 2016-12-04 19:23
Tack, Lena, den funkar utmärkt!
Tack för ett trevligt reportage om vår lilla vinterbadare. mycket fina bilder lyckades du få.
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2016-12-04 12:09
Tack Stig,
jag vill helst ha strömstaren flygande för jag har ju fångat den på bild otaliga gånger förut. Nu var det mest kul att den var där och att Björn och hans kompis kunde få ett första möte. Det är en mycket speciell liten fågel.
Hälsningar Lena
Låter som om fotofikat och det efter hade lockat även mig, men Tallinn i vinterskrud var inte så dumt heller. Speciellt då vi fick uppleva det med barnbarn och fästman. Slog till och med strömstaren.
Fast med dina fina bilder så nog lockar det att få se den där.
Jättefina bilder på den lilla vinterbadaren.
Svar från Lena Holm 2016-12-04 12:12
Tack Margareta,
jag tror absolut Tallinn i vinterskrud med hela familjen slog detta. Strömstaren finns ju där hela vintern och ni kan göra en utflykt till Gamla Uppsala någon gång då ni är hemma i Sverige :-)
Hälsningar Lena
Fina bilder på Strömstaren. En liten favorit man inte ser så ofta i mina trakter.
Svar från Lena Holm 2016-12-04 12:14
Tack Mikael,
just på denna plats är strömstaren ganska trogen. Det finns flera individer och den hade rapporterats i artportalen vid flera tillfällen så jag vågade bjuda in gäster för att se den.
Hälsningar Lena
Det är trevligt att se den vackra strömstaren Här finnsen som jag se nästan var dag Fina bilder på strömstaren Sen var det trevligt att Björn också fick bilder Ha en skön kväll Gert
Svar från Lena Holm 2016-12-04 12:15
Tack Gert,
det roligaste denna gång vara att jag fick visa strömstaren för andra besökare och att den faktiskt var på plats.
Hälsningar Lena
Stort tack Lena, det var jätteroligt! Och så lyckat med strömstaren på plats, och sol och ett par grader kallt. Hemresa utan problem och visst blev det några bilder också för mig....Inte så skarpa som dina särskilt inte på den flygande strömstaren, dom liknande mer en brunaktig trasselsudd....Tack igen!/ Björn T
Svar från Lena Holm 2016-12-04 12:18
Tack själva,
det var en riktigt trevlig utflykt och jag är mycket nöjd att den lilla fågeln var på plats. Man kan ju inte vara helt säker. Idag har vi varit ute i bostadsområdet och fotat sidensvansar. Min sambo var mycket nöjd att han hittade dem igen och det var bara några kvarter hemifrån.
Hälsningar Lena
Åååå den är så härlig och trevlig, Ströstaren...goa bilder som vanligt från dig Lena!
Ser på bilden Björn att även han kämpar med en Sonykamera :)
Må väl // Sören
Svar från Lena Holm 2016-12-04 12:18
Tack Sören,
Björn fick också bilder på strömstaren men det kanske du redan sett i hans inlägg.
Hälsningar Lena
Utsökta bilder! Fyran är min favorit.
Svar från Lena Holm 2016-12-04 12:19
Tack Christer,
ja den är skön när den står på huvudet i vattnet.
Hälsningar Lena