En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Rödhaken

" Förutom att rödhaken har Kristi blod på bröstet kan namnet komma från att den sägs ha fört elden till människorna."  Det kan man läsa om denna fågel i boken "Om fåglar i Sverige" av Staffan Ullström och Lars-Åke Janzon.

Varje vår kommer rödhaken till vår trädgård på ett kort besök. Under ett par veckors tid är den en trogen gäst vid talgblocket och på marken under fröautomaten (där det förstås också finns mat). I år har vi två stycken som hävdar sej bra bland grönsiskor och grönfinkar. Det kan vara ett par, för det går inte att se skillnad på könen.

Erik Rosenberg påtalar i sin bok "Fåglar i Sverige" de höga benen och de stora mörka pärlögonen hos rödhaken. Det är nog mycket ögonen som gör att vi tycker att den är så speciell och vacker, samt det orangefärgade bröstet. Den sätter sej inte på de estetiskt bästa platserna hos oss men i gengäld kommer den ganska nära.   

Det var inte förrän vi träffade de verkliga fågelexperterna i Oxängens ringmärkargrupp som vi insåg hur vanlig denna fågel är. Den svenska populationen uppskattas till 3 800 000 par (Janzon & Ullström, 2015), men beståndet har en långsamt nedåtgående trend.    

Det är en allmän tro i hela Europa att rödhaken för lycka med sej. Om ett brudpar möter en rödhake då de lämnar kyrkan efter vigseln, går de ett lyckosamt äktenskap till mötes (Janzon och Ullström, 2015). Jag kan inte motstå rödhaken och fotograferar den varje vår då den kommer till oss. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2017-04-18 07:40 | Läst 2260 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Så trevligt att få lite info om denna vackra fågel. Jag har aldrig förstått att så många har sagt att den är så orädd. Har haft så svårt att få någon bra bild på den. Men i år har det blivit ändring på det. Har fotat massor med bilder på rödhakarna hemma. Tror det är revirbråk, det jagas både hit o dit. Och dom poserar så villigt så nu har jag fått bilder på dom så jag känner mig nöjd.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2017-04-18 21:45
Tack Ing-Marie,
just de två böcker jag nämner ger så oerhört mycket mer än att bara läsa text på nätet. Jättefina fågelböcker som är ett nöje att läsa. Såg dina fantastiska rödhakebilder. Om de hälsar på i trädgården får man onekligen många fina chanser och du har ju dessutom så fina filter hemma.
Hälsningar Lena
Den lilla röda är en av många favoriter i buskarna. Den sista bilden gillas lite extra..
Mv/Gunte..
Svar från Lena Holm 2017-04-18 21:42
Tack Gunte,
på sista bilden satte den sej till slut där jag helst av allt ville ha den. Ett av få ställen där jag kan få en fin bakgrund.
Hälsningar Lena
Hej,
Fina bilder av en praktfull liten fågel. Man kan inte annat än tycka om den. Den är så pigg och skruttig.
Ha en fin soldag
Bob och Ninni
Svar från Lena Holm 2017-04-18 21:41
Tack Bob och Ninni,
visst är det här en av de arter man inte kan låta bli att tycka om, en gladfågel som Stefan skrev.
Hälsningar Lena
Fina bilder på den söta Rödhaken. Är osäker om jag lyckades få en bild på en Rödhake med min första digitalkamera i trädgården 2003.
Ha det gott/
Svar från Lena Holm 2017-04-18 21:40
Tack Stig.
om du lyckades med en digitalkamera från 2003 ska du nog vara stolt. På den tiden vill jag minnas att det var ganska lång fördröjning från det att man försökte ta en bild tills den faktiskt blev tagen.
Hälsningar Lena
Stican 2017-04-19 08:35
Tack Lena, jag trodde först att det var en Bofink, och det blev tyvärr bara en bild snett bakifrån. Det är sant att min Olympus Camedia 720 UZ inte var särskilt snabb men på en sittande fågel gick det förhållandevis bra.
Ha det gott/Stig
Fina bilder av Robin som den heter på engelska. Jag tycker att det är en fågel med personlighet!
Svar från Lena Holm 2017-04-18 21:38
Tack Wolfgang,
visst har den lite speciell personlighet och beteende.
Hälsningar Lena
Man blir så glad när den kommer Vi har haft minst en rödhake här hela vintern vid fågelmatarn så det blir många bilder Vilka fina bilder du har på rödhaken Snyggt fotat Ha en bra dag Gert
Svar från Lena Holm 2017-04-18 21:35
Tack Gert,
vi ser nästan bara rödhake på våren men då är de ganska trogna och visst blir man glad av denna lilla juvel.
Hälsningar Lena
Snygga bilder! Rödhaken är också en sådan fågel som glädjer människor då de får syn på den, en gladfågel!
Tror den har stora ögon (som gör den söt) för att den rör sig mycket i undervegetationens skumrask.
Har under alla år haft ett rödhakepar i trädgården året om..
Svar från Lena Holm 2017-04-18 21:37
Tack Stefan,
vi ser rödhaken nästan enbart på våren men då är den ganska trogen. Visst är det en "gladfågel" och du kan nog ha rätt om ögonen. Hur är det med gärdsmygen, den har väl också rätt vackra stora ögon.
Hälsningar Lena
En fågel man gillar! Jag ser den lite då och då på olika ställen, men oftast är dom lite skygga och visar sig bara kprta stunder och är svårfotade.. Men så finns det individer som ibland visar upp sig extra mycket.. det är kul! Låg en gång i tiden under en bil och mekade med en handbromsvajer, och titt som tätt hoppade det in en Rödhake också under bilen och kikade på mig.. en halvmeter ifrån! Det var kul! Fina bilder här!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2017-04-18 21:34
Tack Jan,
ibland får man närkontakt med en fågel när man minst anar det. Kul att få ta del av dina erfarenheter. Jag tror att det är lättast just nu att få bilder på dessa eller möjligen vid en matning t ex Råstasjön vintertid.
Hälsningar Lena
Rödhaken är nog min favoritfågel, den ser så skör och ömtålig ut och verkar lite skygg också.
Även jag har ett par som återkommer varje vår och satt nyss ute och iakttog dem då de jagade runt efter lie mat. De brukar stanna hela sommaren. Har aldrig fått så här nära och fina bilder som du har.
Har försökt några gånger men oftast brukar jag bara sitta och njuta av deras närvaro och då kan de komma ganska nära, men tar jag fram kameran så blir de skygga.
Jag brukar köpa lite bredbar leverpastej och bjuda dem på, läst någonstans att de gillar det.
Svar från Lena Holm 2017-04-18 21:31
Tack Margareta,
för mej så har det varit lättast att fånga dem på bild just denna tid på året. De verkar ha en hel del annat att bry sig om och det går att få fina närbilder på dem. Bredbar leverpastej måste ju vara världen lyx, då borde de minsann posera lite för dej :-) Men ibland räcker det att bara få sitta och njuta av fåglarna.
Hälsningar Lena
Fina bilder på en fin fågel. Gillar den första allra bäst. Vi har också rödhakar i trädgården men jag upplever att de är skygga och svårfotograferade. Inspirerad av dina bilder ska jag göra nya försök. // Mats
Svar från Lena Holm 2017-04-18 21:27
Tack Mats,
så här års är de upptagna av en del annat och jag upplever dem som lättast att fotografera just nu. Bara att ge sej ut igen :-)
Hälsningar Lena
Hej Lena!
:)
Underbara stämningsfulla bilder på denna rödhake, en av mina favoriter
bland småfåglelarterna.
Alltid härligt att se den!
mvh/Dieter
Svar från Lena Holm 2017-04-18 21:26
Tack Dieter,
det som är mysigast med dessa två är att de uppehåller sej hemma i vår trädgård och tar för sej av de frön vi ännu har kvar.
Hälsningar Lena
Dirre40 2017-04-19 08:31
Helt underbart!
/Dieter
Jag blir den åttonde som säger: "Fina bilder"!
Svar från Lena Holm 2017-04-18 21:25
Tack Ragnar,
varje gång någon skriver det blir jag glad, så det här var åttonde gången ikväll :-)
Hälsningar Lena
Kanonbilder ännu en gång och som grädde på moset riktigt intressant text.
Svar från Lena Holm 2017-04-18 21:23
Tack Stefan,
just de två böcker jag nämner ger mer inspiration och glädje än något jag kan hitta på nätet, även om det senaste alternativet är så himla enkelt ibland.
Hälsningar Lena
Mycket fina bilder du fick till på den lilla vackra fågeln! Förmodar att ett mycket långt tele satt på?
Svar från Lena Holm 2017-04-18 21:22
Tack Dan,
jag har inte mer än 420 mm och det var vad som satt på min fullformat. Bilderna är alltså beskurna.
Hälsningar Lena
Vi har ett par här som följer efter mig i trädgården sätter sig och sjunger i ett träd också.
Undrar så var de bor..de är mycket älskade av många..
hade glömt det du skrev ...tack tack..
Skall snart gå ut nu
Gun-Inger
Fina bilder på Rödhaken, ja visst är det svårt att låta bli att fota en så söt och fin fågel, ofta är den ju lite nyfiken och bjuder på bra foto tillfällen :)
Mvh
Fredrik