En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Rapport från Råstasjön, andra advent

Småfågelmatningen är igång vid Råstasjön, men det var mest de vanliga småfåglarna som kivades om frön och talg. Ett par nötskrikor kom förbi och de sticker ju ut lite både med sin storlek och de blå fjädrarna.

Sveriges mest fotograferade vattenrall var på plats och stegade omkring i den mörka våtmarken precis bredvid promenadstigen.

Ungsvanarna har precis fått uppleva vad som händer när deras pöl fryser. Inte helt lätt att ta sej upp på isen, fast man kan ju hjälpa till med vingarna.

Jag tycker de är pampiga och vackra även i sina brungrå fjädrar.

Hägrarna då, kanske ni undrar? Jo, de är på plats och sitter och väntar. De flesta satt längs med vasskanten men den här hittade vi på en annan plats, lurande mellan stråna. Matningen  har inte startat ännu vad man kan se, dvs inga "matlådor" fanns uppställda. Det finns ju fortfarande en del öppet vatten så de kanske klarar sej själva än så länge.

Hej så länge,

Lena

Inlagt 2017-12-10 17:48 | Läst 1723 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Det verkar vara ett smörgåsbord både för fåglar och fotografer..
Mv/Gunte..
Svar från Lena Holm 2017-12-12 07:31
Tack Gunte,
här finns det alltid fåglar som poserar. Mängden människor gör dem ganska orädda.
Hälsningar Lena
Gillar svanarna lite extra, de är pampiga och deras brungråa färg ger dom en råare karaktär. // Jörgen
Svar från Lena Holm 2017-12-12 07:33
Tack Jorgen,
jag är väldigt svag för ungsvanara och trots sin imponerande storlek "kvittrar" de fortfarande lågmält som fågelungar.
Hälsningar Lena
Härligt ljus i den första bilden.
Vattenrallen måste trivas som stannar kvar på samma plats. Är den ensam, saknar den inte en partner ?
Hägrarna vet väl vad som komma skall och väntar på fiskbilen.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2017-12-12 07:35
Tack Ing-Marie,
vattenrallen brukar vara två men om de är ett par vet jag inte. De lever tydligen i par så det borde höra ihop. Det kan ju hända att den andra är i närheten även om vi inte såg den. Vi konstaterade också att den måste trivas för den kommer tillbaka. Hägrarna inväntar nog fisken.
Hälsningar Lena
Kul att vattenrallen dyker upp varje år. Har bara sett den en gång vid Hillesjön. Man får försöka göra ett besök till Råstasjön någon gång.
Sten
Svar från Lena Holm 2017-12-12 07:41
Tack Sten,
där kan man nästan säkert hitta den vid varje besök. Det är bara att fråga någon som promenerar runt på sligan så kan de visa dej var du ska leta efter den.
Hälsningar Lena
Uppskattar dessa fina fågelbilder vid den svåraste tiden på året att fotografera fågel.
Svar från Lena Holm 2017-12-12 07:42
Tack Stefan,
det är en utmaning med fåglar så här års men vid Råstasjön får man alltid någon sorts utdelning.
Hälsningar Lena
Fina bilder! Kul att vattenrallen är på plats igen. Vill man att den skall komma framspringande från våtmarken/grenverket så skall man lägga fram lite leverpastej har jag hört :)

Kul också att hägrarna finns där. Det går verkligen att få effektfulla bilder när fiskbilen kommer.

Tack för rapport. Ska göra ett besök.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2017-12-12 07:44
Tack Johnny,
jag har sett vattenrallen bli handmatad med leverpastej. Koltrastarna äter också gärna pastej så det gäller att vara lite försiktig, eller ta med extra mycket.
Hälsningar Lena
Trevligt! Fanns det 'bara' en Vattenrall? Det är nog två vintrar sen jag var där senast, då fanns det två stycken, man såg dom med c:a 10 meters lucka mellan varann.. det avståndet höll dom! Språkade med en dam här i Tantolunden i förrgår, hon nämnde just att man 'tagit bort' matlådorna för Hägrarna vid Råstasjön.. Men det kanske är så att man inte ställt dit dom än..? Annars så berättade hon att det just då satt en jättefin Kattuggla som exponerade sig väldigt bra på Långholmen i ett stort träd nära Pålsundet, tyvärr var det en mulen dag och det började skymma så det var ingen idé att gå dit, och Slagguglan har man inte sett på några dagar nu..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2017-12-12 07:47
Tack Jan,
vi såg bara en vattenrall men den andra kan ju finnas där även om vi missade den. Vi stod inte så länge och spanade för ljuset var helt hopplöst på platsen. Det fans inga lådor till hägrarna men de kanske inte är på plats ännu, eller så ska man mata dem på något annat sätt . Det fans fortfarande en del öppet vatten så de kanske bara avvaktar så länge de kan fiska själva. Det satt nog ett 30-tal hägrar i vassen och lurade.
Hälsningar Lena