En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Slagugglan

I helgen hade jag möjlighet att vara med när en slaguggla och hennes ungar skulle märkas. En annorlunda upplevelse att få möta en uggla så nära.

Två män i sina bästa år har märkt slagugglor och satt upp holkar i 33 år i ett område någonstans utanför Sala. Jag har inte en aning om positionen för denna holk och vägen vi färdades på sista biten var knappt körbar. Vi fick sedan gå en bit genom sly och bråte för att komma fram. Håven framför boet använder de utifall ugglan blir skrämd och flyger ut när personen klättrar upp.

Ugglan kom inte ut och här småpratar han med henne....

...innan han bestämt med varsamt plockar ut henne. Det märks att han har gjort detta många gånger förut.

 

De tittar på varandra som gamla bekanta. Ugglan är redan märkt och de har setts tre gånger förut.

Han tar ändå med henne ner och vi får möjlighet att möta hans vän, för det är verkligen så han pratar om henne och alla de ugglor de märkt genom åren. Häckningarna i området har varit sena i år och så även i denna holk. Ungarna är för små för att märka. Det är två stycken som vi får se på den bild som hans kollega tagit med sin mobil ner i holken.

Han håller ugglan ytterligare några minuter. Hon verkar inte bry sej nämnvärt men han släpper henne ganska snabbt för att hon ska få komma tillbaka till sina småttingar.

 

Hon flyger upp i en närliggande björk och skäller lite på oss. Dax att lämna området vid boet så ordningen kan gå tillbaka till det normal. Hon kommer att få återbesök när ungarna växt på sej.

Vi avslutar vår dag med en mysig middag vid ett vattendrag i Skultuna. Vi upptäcker ganska snabbt att det finns bävrar i ån och att det råder viss aktivitet. Två bävrar simmar förbi och kommer närmare än någon annan bäver jag sett.

Det finns en hel del spår av deras framfart även om de fick hjälp att fälla detta träd. Antagligen för att det inte skulle falla och skada någon. Det är en offentlig grillplats samt promenadväg till ett fågeltorn i närheten.

Det blir höga ISO på kvällen men jag kan inte motstå bävrarna som simmar i det blanka vattnet.

Vi kan ana var de har sina tillhåll när de försvinner i det mörka vattnet och vi slår oss ner för äta middag vid grillplatsen.

En kort tur till fågeltornet måste man ju göra även om mörkret börjar sänka sej. Det sjuder av olika fågelljud och förutom några klassiska som t ex gök hör vi ljuden av en vattenrall i vassen.

Hälsningar Lena

Inlagt 2018-05-23 16:53 | Läst 4038 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Den är ju fantastiskt fin - slagugglan. Och jättefina bilder du tagit! Det gäller att ha ordentliga handskar på när man handskas med en sådan uggla!

Hälsar
Eva
Svar från Lena Holm 2018-05-24 21:46
Tack Eva,
det är ju inte så svårt när någon både letat upp ugglan och håller den åt dem som vill fota :-) Men det var ändå en speciell upplevelse måste jag erkänna.
Hälsningar Lena
Intressant och fina bilder. Uggla, bäver och även middag vad mer kan man begära
Svar från Lena Holm 2018-05-24 21:47
Tack Peter,
ibland har man lite tur och bävern var en bonus i detta fall.
Hälsningar Lena
Den är fin Slagugglan med sina kolsvarta ögon! Den är större än vad jag trodde, min första var ju här nära Hornstull i vintras.. Det är ju inte här man ska se en Slaguggla.. den ska man ju se ute i skogen, men den stannade här i några veckor i alla fall.. Kul med Bäver också, dom tillhör också faunan här.. 'ur led är tiden'.. Fina bilder!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2018-05-24 21:47
Tack Jan,
just bäver har väl ökat rejält på sistone och jag vet att de dyker upp lite här och där i förorterna.
Hälsningar Lena
Härliga Ugglebilder - dom är så fina! LO
Svar från Lena Holm 2018-05-24 21:48
Tack LO,
ja det är en mycket vacker fågel.
Hälsningar Lena
Härligt äventyr med fina bilder..
MV Gunte
Svar från Lena Holm 2018-05-24 21:49
Tack Gunte,
jag har dåliga kunskaper om ugglor så ibland behöver man hjälp av proffs för att få uppleva lite äventyr.
Hälsningar Lena
Det var ett fint möte mellan Slagugglan och ringmärkaren(heter det så?) Det såg verkligen ut som om de var gamla bekanta. Det är verkligen en grann fågel och jag faller för bild sex.
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2018-05-24 21:50
Tack Stig,
ja det kan heta ringmärkaren och jag tror att han nog kände sej som beskyddare och vän av alla ugglor i trakten.
Hälsningar Lena
Undrar om inte högISO bäver gör sig bäst? Och slagugglan var en riktig snygging. Två fullträffar på en dag, värt att fira.
Svar från Lena Holm 2018-05-24 21:51
Tack Stefan,
ja du har nog en poäng där. Bävern fungerar bra i mörkt och murrigt vatten. Slagugglan var fantastiskt fin.
Hälsningar Lena
Ett trevligt ugglereportage! Vilken förmån att få komma så nära! (Jag har alltid önskat få se en uggla, för trots att jag rört mig en hel del i skog och mark har jag aldrig i mitt liv sett en uggla.)
Svar från Lena Holm 2018-05-24 21:52
Tack Ragnar,
jag har nästan bara sett ugglor då de flyger bort från mej, med något enstaka undantag så denna gång tog jag hjälp av proffs.
Hälsningar Lena
Förstår att det var en spännande upplevelse. Jag har fotat slaguggla många gånger men aldrig varit med på ringmärkning. När hon ruvar är hon ganska beskedlig, när ungarna lämnat holken blir hon inte att leka med. Man ska inte komma ungarna för nära. Vilken tur också att få se bäver.
Sten
Svar från Lena Holm 2018-05-24 21:56
Tack Sten,
jag har inte sett så många ugglor och tyckte därför att det kunde vara vettigt att följa med proffsen en gång. Bävern var en kul bonus.
Hälsningar Lena
Spännande att få komma en stor uggla så nära! Och vilka fina bilder, både närbilden och där den sitter i björken intill. Bäver ser jag lite varstans, men har inte gjort några medvetna försök att fota den, dina bilder känns typiska i det mörka vattnet!/ Björn T
Svar från Lena Holm 2018-05-24 21:57
Tack Björn,
ja det var spännande att få se dem plocka den ur holken och att möta den på nära håll. Bävern fick vi som en bonus och kameran var ju med så det blev lite mer bilder.
Hälsningar Lena
Vilken upplevelse! På så nära håll. Spännande.
Du har lyckats fånga en lugn känsla över bilderna. Gillar bild nummer fem extra mycket där märkaren och ugglan har ögonkontakt.
Toppen bilder!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2018-05-24 22:00
Tack Johnny,
det hela gick väldigt lugnt till och de två äldre herrar som jobbade med slagugglorna var oerhört lugna och metodiska. De hade gjort detta många gånger förut. Han hade faktiskt någon sorts kontakt med fågeln, det finns med på många bilder.
Hälsningar Lena
Hold da op Lena - 2 super oplevelser på en dag. Og sikke nogle flotte fotos du fik taget.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2018-05-24 22:00
Tack Erik,
det var fina upplevelser denna dag.
Hälsningar Lena
Wow, vilken dag du fick !
Härliga bilder på ugglan, så vacker den är och bävern gör sig bra i mörkret.
Svar från Lena Holm 2018-05-24 22:01
Tack Ing-Marie,
ja det var en lång och mycket trevlig dag med fina möten.
Hälsningar Lena
Åh, kul att se! Känner igen ringmärkaren då jag var med för två år sen men när jag tittar tillbaka på mina bilder ser jag att det är nog inte samma holk. Då vill jag minnas att det också var 2 ungar som plockades ner men ändå var lite för små för att märkas, då var vi ändå i början på maj så det verkar vara senare i år.
Svar från Lena Holm 2018-05-24 22:03
Tack Sirpa,
de har många holkar och just denna hade de inte varit vid ännu i år om jag förstod rätt. Dessa ungar var verkligen små och jag förstår att de inte ville röra dem. Det hade tydligen varit sen häckning i de andra holkarna också, dessutom väldigt få.
Hälsningar Lena
Ett fint porträtt av ugglan, nästan mänskligt i ansiktet! Och en bra bild på simmande bäver.
Svar från Lena Holm 2018-05-24 22:04
Tack Wolfgang,
det finns förutsättningar när man får möta ugglan så nära. Bävern var mer en bonus.
Hälsningar Lena
Fantastiskt kul att få se en slaguggla så nära, vet inte om jag skulle våga gå så nära utan en hockeyhjälm med ett stort galler framför ansiktet ;)
Trevligt att få se bäver nära också :)
Mycket fina bilder
Mvh
Fredrik
Svar från Lena Holm 2018-05-29 18:09
Tack Fredrik,
vi stod på behörigt avstånd när de skulle plocka ut fågeln ur holken men när de väl höll henne, med van hand, gick det bra att ta en närmare titt.
Hälsningar Lena