En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Jag kommer att hugga dej!!! Så fort jag bara får en chans...

Budskapet från denna stenknäck var solklart. Den gillade inte att bli ringmärkt, vägd och mätt.

Kolla in blicken. Den skulle döda med sin näbb om den bara kunde. Här är det ändå bara frågan om ett litet mått av vingens längd, inget märkvärdigt alls. Men den lämnade sitt märke i ringmärkarens finger.... 

Stenknäck är så pass ovanligt vid Örbyhus slott och Oxängens märkningsstation att den erfarna ringmärkaren måste öppna instruktionsboken för att få hjälp med att åldersbestämma fågeln.

Nåväl, den fick stå ut med lite granskning och sedan att visas upp lite snabbt för alla som var intresserade. Så illa var det nog inte.... 

Fåglarna fångas i tunna nät som vittjas ca en gång i kvarten för att de inte ska behöva sitta där för länge. De transporteras till märkningen i mjuka tygpåsar. En annan liten fågel som hugger vilt omkring sej är blåmesen. Verkligen en kaxig liten krabat. Här hanteras den varsamt men bestämt för åldersbestämning.

Nästa fågel blev en järnsparv. Lägg märke till plåstret på fingret som håller fågeln. Ett minne från mötet med stenknäcken. Man får alla möjliga bakgrunder när man fotar fåglar vid märkning. Det beror helt och hållet på vad folk har på sej som står i bakgrunden.

Direkt efter järvsparven plockades en juvenil järnsparv ur en påse. Jämför gärna med den vuxna fågeln ovan. Det här är en del av tjusningen med att vara med vid en märkning. Man kan verkligen få se detaljerna. Den här fågeln är så pass ung att den inte släpptes på platsen, även om den kunde flyga. Den matas fortfarande av sina föräldrar och den blev därför buren i en tygpåse tillbaka till exakt den plats där den blev infångad.

Den här unga grönsiskan är däremot betydligt mer mogen och självgående än järnsparvungen. Det ser erfarna märkare på fjäderdräkten men de vet också hur dessa arter skiljer sej i häckningstid. Den här unga fågeln kan de därför släppa direkt efter märkningen. 

Flaggan är hissad vid Örbyhus slott och intresset för att se ringmärkning av fågel i Vendel var stort. Det var många barn där men de står innanför de vuxna och syns inte på bilden. Gänget som märkte fåglar var mycket professionella i hanteringen av fåglarna men de samverkade också på ett utmärkt sätt för att ge information och låta de som ville få vara med och släppa en fågel fri.

Exempel på ringar som kan tänkas passa  på våra vanligaste fåglar.

Här fäster ringmärkaren rätt sorts ring på fågeln med en tång som är anpassad för att inte skada fågelns ben. 

Ett annat mått som noteras är fettansättning. Eftersom huden är tunn och genomskinlig kan man se det genom att blåsa undan fjädrarna. Så här års flyttar inte fåglarna och de har inga fettdepåer. Vad man däremot kan se är att fåglar som ruvar är helt fjäderlösa på buken. Det kallas för en ruvningfläck och bidrar till att föra över värme till äggen under ruvningen.   

En svarthätta får en ring runt foten. Det här är en hane. Honorna har brunröd mössa på huvudet. Märkaren håller fågeln väldigt professionellt med precis så mycket (lite) tryck som behövs för att hålla den stilla utan att begränsa andningen eller stressa den i onödan.  

Sist ut bland de fåglar vi får se är en koltrasthona. En ganska stor fågel jämfört med de vi sett så här långt. Märkaren håller en hand runt fågelns rygg för att den inte ska flaxa med vingarna, av erfarenhet vet de hur varje art ska behandlas för att minimera stress och obehag.    

Solen skiner och humlorna surrar även om det inte alls är så varmt som det varit tidigare. Vi lämnar ringmärkargruppen vid halv tio...

Vi vandrade runt en stund vid Örbyhus slott, men med en 100-400 zoom på kameran blir man lite begränsad bland stora hus. Det har varit en gulhämpling vid en gammal lekstuga de senaste veckorna men den varken såg eller hörde vi.

Hälsningar Lena

Inlagt 2018-06-07 07:42 | Läst 1411 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej,
Mycket informativt. Jag beundrar ringmärkarna och deras hantverk.
Ha det gott
Bob
Svar från Lena Holm 2018-06-08 16:55
Tack Bob,
ja de utför ett hantverk som hobby och jobbar mycket på fritiden.
Hälsningar Lena
Vad trevligt! Jättefina bilder också! Känns som man inte vill ha allt för nära kontakt med en Stenknäck.. Det räcker med 'fotoavstånd'..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2018-06-08 16:56
Tack Jan,
stenknäcken va tuff och försökte hugga flera gånger.
Hälsningar Lena
Mycket intressant och dokumentärt. Verkar vara något som var ett event öppet för allmänheten?
Svar från Lena Holm 2018-06-08 17:01
Tack Peter,
i och med vår nationaldag anordnades något som kallas Vendeldagen och då var ringmärkningen ett av flera olika arrangemang. Jag har varit med förut då de har en liknande "öppet hus märkning" i början på augusti. Bl a har de en tygfågel som en märkare använder för att visa hur fåglarna fastnar i näten och blir utplockade. Det är mycket fokus på att berätta för barn varför man märker fåglar och hur det går till. Minst lika spännande för vuxna.
Hälsningar Lena
Trevligt! Jag gillar andra bilden speciellt!
Svar från Lena Holm 2018-06-08 17:01
Tack Wolfgang,
stenknäcken var en bonus denna dag och en väldigt tuff sådan.
Hälsningar Lena
Ett intressant inlägg och med fina illustrerande bilder.
Har varit med vid märkning en gång, ute på Landsort och det var riktigt kul. Då var det en grupp juniorer som var där ute och jag blev imponerad över hur kunniga de var.
Stenknäcken har upptäckt vårt fågelbord så vi har en hel del på tomten just nu, kul att se dem och de tömmer den stora behållaren på ett dygn.
Svar från Lena Holm 2018-06-08 17:03
Tack Margareta,
visst är det både kul och informativt att vara med vid märkning. Vi har enstaka stenknäckar i vår trädgård men inte just nu, trots att det finns mat fortfarande.
Hälsningar Lena
Mycket bra reportage! Har fått en helt annan bild av fågelmärkning. Tack!
Fina bilder.

MvH
johnny
Svar från Lena Holm 2018-06-08 17:05
Tack Johnny,
du borde passa på och vara med någon gång. Det brukar vara ett tillfälle i augusti då man kan komma och titta. Det är både spännande och intressant att få se fåglarna på så nära håll, dessutom är Anders och Nina (som märker) otroligt kunniga och pratar gärna.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Meget flot og informativt indlæg. Det er dejligt, at se sådan professionelle mennesker, der ved hvad de har med at gøre. Dejlige fotos - super kvalitet.
Mvh. Erik.
Svar från Lena Holm 2018-06-08 17:05
Tack Erik,
vi har varit och titta på detta flera gånger för det är både kul och intressant.
Hälsningar Lena
Härligt reportage att få ta del av! Mest fascinerades jag av stenknäckens stålglansiga näbb.
Svar från Lena Holm 2018-06-08 17:06
Tack Ragnar,
visst är stenknäcken imponerande. Näbben ser lite feldimensionerad ut.
Hälsningar Lena
Informativt och välillustrerat reportage som jag har läst med stor behållning!
Svar från Lena Holm 2018-06-08 17:07
Tack Anne-Sophie,
då lyckades jag kanske förmedla lite av den både professionella och lättsamma stämning som rådde.
Hälsningar Lena
Det gäller att ha god hand med fåglarna och det har ringmärkarna säkert. Bra sätt att komma riktigt nära och porträttet på stenknäcken är mycket fint!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2018-06-08 17:08
Tack Bjarne,
det är både intressant och spännande att få se fåglarna så nära och de hanteras verkligen proffsigt.
Hälsningar Lena
Kul att läsa...och fina bilder! Må gott!
Svar från Lena Holm 2018-06-08 17:09
Tack Lena,
kul att du gillar dem och att du tittar in ibland.
Hälsningar Lena
Jättefint inlägg om märkningen. Blir imponerad av hur duktiga dom är.
Såg ju lite av detta på Öland, mycket intressant.
Svar från Lena Holm 2018-06-08 17:10
Tack Ing-Marie,
just detta gäng är det roligt att besöka och vi har varit dit flera gånger. De är verkligen duktiga och roliga att prata med.
Hälsningar Lena