En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

En tur i Skåne

Eftersom evenemanget OnLocation uatnför Helsingborg hade program till ca 18, hade jag kommit fram till att det inte var läge att köra hela vägen hem till Knivsta på söndag kväll. Jag stannade i Skåne en natt till och gjorde en tur på måndag förmiddag för att se vad jag kunde hitta. Det här huset kändes skånsk för mej.    

Redan innan helgen hade jag bett Peter Dahlén om tips på var jag kunde åka för att spana efter rovfåglar. Jag fick flera utförliga instruktioner med kartor och mer goda råd då vi möttes under helgen. Aftonfalk skulle det kanske kunna finnas. Jag kunde nästan höra Peters ord "-De brukar sitta på kraftledningen..." när jag kom till vad jag tror är rätt plats (det var skyltat mot ett katthem). OK, den hade ju inte varit där på några dagar, så jag for vidare.

Jag krypkörde genom Skånsk lantbruksbygd...spanade in några rådjur på långt håll...en rovfågel av okänd art som försvann bort. Jag hade rutan nere i bilen, men när jag passerade denna var det bara att stänga. Flytgödsel... och vindriktningen var helt fel.

Det blåste rätt bra ute på fälten och jag beslutade mej för att åka till Utvälinge. Det stället hade Peter pratat gott om även om bron ut till ön skadats i senaste stormen och var stängd. Här fanns det fåglar och det första som for upp var en häger.

Vitkindade gäss passerade.

Det blåste rejält och änderna tycktes mest nöjesflyga över det grunda vattnet. En pilgrimsfalk på marken och storspov i vattnet fanns där också, men avståndet var för långt för att jag skulle bli nöjd.    

Mera änder. 

Från Utvälingen åkte jag till Kullaberg, mest för att jag aldrig varit där och ville se stället. Här sken solen och naturen var dramatiskt med stup och klippor ner mot havet.

Jag vandrade runt en del och kände att jag egentligen inte hade så mycket tid som jag skulle velat ha på detta ställe. Det hade också varit fint att komma hit på kvällen eller ännu hellre tidigt på morgonen (det får bli nästa gång)

Ner hit gick jag i alla fall och spanade en stund. Det låg ejdrar i vattnet.

På en klippa samsades trutar och skarvar.

Plötsligt flög denna upp och jag fick några bilder när den försvann bort. Den här bilden har jag delat med några fågelkunniga för att artbestämma den, men de är osäkra. Ung blå kärrhök eller möjligen en hybrid är senaste budet. Stäpphök var uppe till diskussion men färgerna stämmer inte och stjärten är för kort. 

Den försvann bort upp mot fyren och jag gick till bilen för att köra hem, 7 timmar. Synd att det är så långt för det finns mycket fint att se i södra Sverige.

Kaprifolen blommade fortfarande och hösten kändes inte alls så påträngande som hemma. Tack Peter för alla fina tips du delade med dej av. Jag hade en väldigt fin förmiddag och kommer gärna tillbaka till Skåne.  

Hälsningar Lena

Inlagt 2019-10-01 18:03 | Läst 4703 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Lena.
Det var mange flotte billeder fra det gamle danske område. Huset i nummer 1 kunne ligeså godt være fotograferet i DK.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2019-10-02 18:42
Tack Erik,
jag har inte varit så mycket i Danmark på senare år så jag vet inte hur husen ser ut där, men det är ju rätt nära.
Hälsningar Lena
Hej,
Mycket bra. Skåne är värt ett besök.
Ha det väl
Bob
Svar från Lena Holm 2019-10-02 18:43
Tack Bob,
ja visst är det och jag såg ju bara en bråkdel.
Hälsningar Lena
Det finns nog en hel del att se där. Jag har inte varit i Skåne efter att jag började fota "på riktigt".
Spännande vyer vid Kullaberg.
Rovisar är alltid luriga, man vet aldrig var man har dom.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2019-10-02 18:48
Tack Ing-Marie,
två bilder på denna rovfågel har varit utskickad på en tråd via en kollega hos mej till en forskare på Ekologi och genetik, Uppsala universitet och sedan en sväng i Finland (finska svar). De kom till slut fram till att det mest troliga är en "backcross" mellan en stäpphök X blå kärrhök hybrid och en ren blå kärrhök. De radade upp ett antal olika anledningar som jag aldrig skulle kunna avgöra. Många har tydligen tittat på bilderna av denna fågel.
Hälsningar Lena
Hej Lena,
Fina bilder från Kullaberg i vackert väder vilket det inte alltid är... Vid höstvindar från lämpligt håll kan det komma mycket havsfågel längs med kusten från Bohuslän ner mot Kullen, även en enstaka albatross!
Snygga bilder på kärrhöken! Håller med om att den inte är helt tydlig vad gäller färgerna. I mina ögon är det nog en blå kärrhök baserat på de 5 "fingrar" i handen som syns på den andra bilden, dessutom ser den lite tung ut i kroppen.
Svar från Lena Holm 2019-10-02 18:51
Tack Hannu,
bilderna på rovfågeln har varit runt en del via en kollega hos mej. Till slut fick jag svar att det troligen är en backcross mellan en blåkärrhök x stäpphök hybrid som parat sej med en blå kärrhök. De räknade upp en rad olika tecken som de baserade svaret på.
Hälsningar Lena
Trevligt att Du körde en dag i Skåne. Kullaberg är fin, men man måste ha tid. Du har fotograferat en brun kärrhök, det tror jag, när jag se bild nr 2.
Svar från Lena Holm 2019-10-02 18:53
Tack Wolfgang,
jag hade behövt betydligt mer tid och helst lite intressantare ljus. Två bilder på rovfågel har varit utskickad på en tråd via en kollega hos mej till en forskare på Ekologi och genetik, Uppsala Universitet och sedan en sväng i Finland (finska svar). De kom till slut fram till att det mest troliga är en "backcross" mellan en stäpphök X blå kärrhök hybrid och en ren blå kärrhök. De radade upp ett antal olika anledningar som jag aldrig skulle kunna avgöra. Många har tydligen tittat på bilderna av denna fågel.
Hälsningar Lena
Wolfgang 2019-10-03 23:00
Tack, Lena! Backcrossar skulle förbjudas, eftersom de finns inte i fågelböckerna, hahaha! Men så intressant att Du har fotograferat en sådan raritet under Ditt korta Skånebesök!
Grattis!
En fin blandning bilder. Jo aftonfalken var vid kraftledning vid vägen ner till katthemmet. Din första bild från Kullaberg har jag också, men jag har ännu inte gjort några längre vandringar i området. Jag tror på blå kärrhök, bl.a för de 5 fingrarna, stäpphöken har 4. Jo det är ganska ofta man ser ejder längs kusten där.
Svar från Lena Holm 2019-10-02 19:01
TAck Peter,
då hittade jag i alla fall rätt. Rovfågel visade sig vara intressant när jag började fråga runt lite. Två bilder på denna fågel har varit utskickad på en tråd via en kollega hos mej till en forskare på Ekologi och genetik, Uppsala universitet och sedan en sväng i Finland (finska svar). De kom till slut fram till att det mest troliga är en "backcross" mellan en stäpphök X blå kärrhök hybrid och en ren blå kärrhök. De radade upp ett antal olika anledningar som jag aldrig skulle kunna avgöra. Många har tydligen tittat på bilderna av denna fågel.
Hälsningar Lena
Det var en hel del skånska motiv där, inte minst spridningen av flytgödsel vår och höst, jag bor 50 meter från åkrarna. Kullaberg är sevärt, särskilt om de lovat hård västlig vind. Fina fågelbilder, särskilt hägern, den fångades i rätt ögonblick.
Svar från Lena Holm 2019-10-02 19:02
Tack Stefan,
inget luktar som flytgödsel :-) Jag kunde inte motstå att fota ekipaget. Kullaberg var en positiv överraskning som jag gärna skulle åka tillbaka till. Det går även att dyka där någonstans.
Hälsningar Lena
Fina bilder. Du verkar haft en skön dag när du jagade fåglar.
Svar från Lena Holm 2019-10-02 19:04
Tack Mats,
det var en behaglig halvdag innan jag körde hela vägen hem. Det blev en fin avrundning på helgen.
Hälsningar Lena
Fina områden! En del bekanta. Kärrhöken är en blå kärrhök hona.
- hawk
Svar från Lena Holm 2019-10-02 19:05
Tack HÅkan,
två bilder på rovfågeln har varit utskickad på en tråd via en kollega hos mej till en forskare på Ekologi och genetik, Uppsala universitet och sedan en sväng i Finland (finska svar i tråden). De kom till slut fram till att det mest troliga är en "backcross" mellan en stäpphök X blå kärrhök hybrid och en ren blå kärrhök. De radade upp ett antal olika anledningar som jag aldrig skulle kunna avgöra. Många har tydligen tittat på bilderna av denna fågel. Sålunda 75% blå kärrhök.
Hälsningar Lena
Det blev många fina fågelbilder och en rovfågel fick du ändå, men bilderna från Kullaberg är mäktiga.
Ha det gott /Stig
Svar från Lena Holm 2019-10-02 18:59
Tack Stig,
Kullaberg var mäktigt och där skulle jag ha haft mer tid, men så blir det ju ibland.
Hälsningar Lena
Fina bilder från din biltur söderöver! Skåne är vackert, finns mycket natur att ta del av där! Kullaberg har jag varit två gånger, men som vanligt så är det längesedan.. det var på den analoga tiden.. Såg du inga havsfåglar där, jag tänker då t.ex. på Havssula, dom ses ju där titt som tätt när det blåser utifrån havet! Är det fortfarande 'bom och avgift' för att åka ut på Kullaberg?
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2019-10-02 18:58
Tack Jan,
jag såg inga havssulor men jag stod nog inte tillräckligt länge och spanade. Det var parkering en bit från fyren och där ställde jag mej för det var skyltat att jag inte fick åka längre. Det finns mycket fint i Skåne och jag skulle kunna semestra några dagar till där.
Hälsningar Lena
Vackra bilder från Skåne landet! En blå kärrhök passar perfekt in enligt fågel guiden. Stäpphöken och ängshöken har bara 4 handpennor.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2019-10-02 18:55
Tack Johnny,
så enkelt var det tydligen inte :-) Två bilder på denna rovfågel har varit utskickad på en tråd via en kollega hos mej till en forskare på Ekologi och genetik, Uppsala universitet och sedan en sväng i Finland (finska svar). De kom till slut fram till att det mest troliga är en "backcross" mellan en stäpphök X blå kärrhök hybrid och en ren blå kärrhök. De radade upp ett antal olika anledningar som jag aldrig skulle kunna avgöra. Många har tydligen tittat på bilderna av denna fågel.
Hälsningar Lena
Omväxlande och vacker serie med både landskap, fåglar och en blomma! Säkert värt utflykten även om du inte fick allt du hoppats på! Hälsningar/ Björn T
Svar från Lena Holm 2019-10-03 17:51
Tack björn,
jag fick en skön förmiddag i fin miljö innan bilresan hem.
Hälsningar Lena