En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Melbourne, och en väldigt bra "busker"

Mot slutet av vår långa resa i Australien spenderade vi några dagar i Melbourne, hälsade på en kompis, letade efter pingviner och gick längs gator som i början av mars varje år förvandlas till en Formel1 bana, mitt i stan. Vyn över staden är tagen från ett stort krigsmonument.  

Melbourne är Australiens näst största stad och har varit landets huvudstad i början på 1900-talet. Floden som rinner genom staden heter Yarra. Den kantas av populära restauranger och barer som är fullsatta på kvällarna. Den här dagen trampade vi 17 km på Melbournes gator. Vi hade inte planerat det men spårvagnsförarna strejkade några timmar och tja, vi gick tills trafiken kom igång igen.    

Vi gick bl a genom botaniska trädgården och passerade dessa skolklasser som var där på studiebesök. Hatt är obligatoriskt i alla skoluniformer för att skydda mot solen. Australien är det land som har flest fall av hudcancer i världen. Just denna dag sken dock inte solen i Melbourne. 

Stadsmotiv och gator är ju inte riktigt min grej, men det finns några gator med graffiti som är kända så vi letade oss fram dit. 

Det var en del andra här och fotograferade, inte bara turister. 

Ibland ska man även titta högre upp längs väggarna.

Hittade en fågel bland gatumotiven...

Melbourne har förstås ett gammalt anrikt shoppingcenter, Queen Victoria Market. Här gick vi in och tittade, utan att vara direkt intresserade av shoppingen. 

Det fanns ett fantastiskt "Tea room" men det var kö långt utanför butiken så vi gick vidare. 

Vi passerade en stor H&M butik och här satt det mycket folk. Jag stannade för någon spelade musik som lät spännande. En "busker" långt ut till höger som knäpper på en fiol.

"Busker" är en gatumusiker och det är sällan jag stannar och lyssnar på dem, men det här lät verkligen annorlunda. Vi blev stående ett tag och det blev bara mer och mer musik, men killen var ju ensam. 

Trixet är brädan med pedaler på marken, en "loopstation" . Han spelar in korta sekvenser med musik (eller andra ljud) som sedan spelas upp i "loop" när han bestämmer det genom att trampa på rätt knapp eller pedal. 

Killen heter Cam Nicholson, eller No Permit, och är välkänd "busker" inte bara i Melbourne utan även internationellt. Han spelar modern musik men har även gjort en tolkning av Pachelbels Canon i D dur som förstås fungerar mycket bra för en violinist med en "loop station". Det var lätt att hitta honom på youtube och jag har inkluderat en länk nedan. Det var precis detta han spelade när vi gick förbi.  

 https://www.youtube.com/watch?v=wbNRQXAi3LY&list=RDwbNRQXAi3LY&start_radio=1 

I morgon är det fredag, yeah....

Hälsningar Lena

Inlagt 2020-03-26 20:58 | Läst 4030 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Häftig resa Lena kul att se dina bilder, och vilket grafitti, verkligen detaljer överallt:) Ha det fint! Hälsningar/Per
Svar från Lena Holm 2020-03-27 19:19
Tack Per,
det var en helt oförglömlig resa även om jag tror att det är storstadsvyerna jag kommer att glömma först :-) VIsst är det cool grafitti men närgångna kängurunosar är ju mer min stil.
Hälsningar Lena
Ja, där fanns det höghus.. kanske är bra, det ger väl en del skugga.. 'Din' loopartist här fick mig att minnas en Svensk ung kvinna som var väldigt duktig på samma, tror det var med fiol också, hon var mycket på TV för kanske 10-15 år sen, minns inte alls vad hon hette men det var imponerande det hon gjorde! Tror att hon egentligen bodde i USA, kanske därför som hon 'försvann'.. men hon fastnade tydligen i mitt minne.. Fina bilder här!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2020-03-27 19:28
Tack Jan,
kan det möjligtvis ha varit Theresa Anderson? Jag gjorde en snabb sökning och fann en svenska som verkar passa. Samma teknik. Jag har inte sett eller hört detta förut så för mej var det nytt men jag inser att tekniken funnits ett tag när jag ser vad som dyker upp på Youtube etc.
Hälsningar Lena
ehrsa 2020-03-28 14:03
Tack det stämmer.. hon var det! Fantastiskt duktig, och plötsligt försvann hon bara.. även från mitt minne tills jag tittade på 'din' artist här.. då kom minnet tillbaks! Minns att hon alltid spelade barfota, det var lite ovanligt det också.. men det var lättare för henne med dom där fotpedalerna då..
Hälsn!
Hej,
Sköna bilder från staden Melbourne som nog är mer ”loose” än andra, men ända med sublim stil. Sporten och puben är i centrum.
Där finns två fina universitet. Här föddes en gång i tiden den högupplösande elektronmikroskopin så man kunde se atompositionerna i kristaller.
Ha en skön helg
Bob
Svar från Lena Holm 2020-03-27 19:30
Tack Bob,
vi träffade goda vänner i Melbourne och de betonade att sport var mycket stort och något som man avnjöt med hela familjen. Speciellt "Aussie rules" fotboll och den där formel1 tävlingen som gick av stapeln varje år. I år blev den dock inställd pga corona.
Hälsningar Lena
Roligt att se lite stadsbilder också, till omväxling! Att det här här är före Coronavirusets intåg är tydligt, fullt med folk. Gissar att det ser annorlunda ut idag! Melbourne har jag varit i en gång, bilade mellan Sydney och Melbourne, på hemvägen via nuvarande huvudstaden Canberra. Det slår mig när jag tittar å bilderna, som alltså är från "andra sidan jorden", att stadsmiljöerna inte skiljer så mycket från vad vi ser i Europa till exempel. Inte bara storstäder förresten, var upp till Kvismaren i går och och passerar det mkt lilla samhället Hjortkvarn - det sitter skor i trådarna över 51:an där också :-). Detta absolut inte sagt som någon kritik, jag gillar bilderna, du har förmåga att visa både stadssilhuetterna och människorna, fint! Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2020-03-27 21:37
Tack Björn,
stadsmiljöer är ju inte alls min grej och jag känner alltid en viss tveksamhet då jag lägger ut den typen av bilder. Men Melbourne gav ju sina specifika intryck som jag gärna visar (Sydney också om jag kommer så långt). Jag kan bara le åt din jämförelse med Hjortkvarn för det var precis så jag kände då vi stannade för att lyssna på gatumusikern och det råkade vara precis utanför en H&M butik.
Hälsningar Lena
Kul att se, känner igen en del platser på dina bilder, men dessa väggmålningar missade jag. Vi var lite sena till Melbourne och fick bara ett dygn där. Blev ett fullspäckat dygn och det mest primära för mig var pingvinerna vid St Kildapiren. Minns att den kvällen stöp jag i säng efter att ha försökt att hinna med alla måsten. Ett dem var vår bussresa på F1 banan. Gillade Melbourne och ett återbesök skulle ha varit trevligt, fick lite av det tack vare ditt blogginlägg.
Svar från Lena Holm 2020-03-27 21:42
Tack Margareta,
skönt att hör av dej, jag har tänkt på er och hoppats innerligt att ni inte sitter fast på någon hopplös plats. Vi bodde i St Kilda och var på piren vid flera tillfällen för att se pingvinerna. Det kan bli ett separat inlägg. F1 banan var ju ett måste för min sambo och han var särskilt intresserad av att få springa banan. Jag var måttligt intresserad och förstod inte ens vad jag skulle ta bilder på då vi var där.
Hälsningar Lena
Margareta Cortés 2020-03-27 22:16
Ingen fara för oss, vi är hemma men eftersom vi båda är 70+ och riskgrupp dessutom, så är det huskarantän som gäller. Lusten att blogga är tämligen liten just nu. Kanske återkommer, ändrade en Hongkongresa till Sydafrika, strax innan allt det här bröt ut, en tripp ordnad på en höft men blev så bra och trevlig.
Vi har lärt oss att utnyttja nätets alla förmåner med inköp och leveranser. Funkar helt perfekt och resten får vi hjälp av ett barnbarn med.
Tänker inte utsätta mig för någon smitta om det bara går, skulle troligtvis inte överleva det.
Häftiga bilder. Gillar grafitti, det finns överallt.
/ulla
Svar från Lena Holm 2020-03-30 17:29
Tack Ulla,
kul att du tittade in.
Hälsningar Lena