En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Hornugglorna bakom huset

Under långhelgen blev det ju lite varmare och vi var ute en del i trädgården även på kvällarna. Varje kväll hörde vi ihållande pipande ljud från vad som lät som tre eller fyra fåglar som flyttade runt lite i de höga gamla träden bakom vårt hus. Våra grannar hade också hört ljuden och vi var ute och spanade efter vad det kunde vara. I går kväll fick vi till slut syn på dem, det var en syskonskara med hornuggleungar.  

Klockan var runt halv tio och det började skymma så det blev höga ISO. Dessutom är ju ugglorna mörka runt ögonen så det är svårt att få fram "ansiktet" om den inte sitter vänd mot ljuset (vilket de ju inte gjorde). 

Som små bollar satt de i träden och pep, ljuden är mycket genomträngande. Det kom även vuxna fåglar vid ett par tillfällen men inte till den unge som jag råkade ha i sökaren just då. 

De hade minsann koll på oss och hörde absolut ljudet från kameran. I skrivande stund är klockan strax efter tio på kvällen och jag hörde dem från altanen när jag var ut en kort sväng. Kul med ugglor "nästan på hemmaplan".  

Hälsningar Lena

Inlagt 2020-05-26 22:07 | Läst 2938 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Grattis säger jag till att ha ett sådant fint par med ungar i er trädgård eller där nånstans :)

Mycket fina bilder trots högt iso, inget som jag ser från mobilen iaf.

Kul hoppas att du kan följa dem lite mer framöver :)
Svar från Lena Holm 2020-05-29 14:15
Tack Joakim,
problemet är att de blir aktiva vid nio-tiden på kvällen och det är ca 30 min kvar till solen går ner och det blir för mörkt bland träden där de håller till. Bilderna är tagna med ISO 12400 och efterbehandlade för att minska bruset något.
Hälsningar Lena
Vad trevligt med sådana "grannar.
Gillar första bilden ser ut som du har bra ögonkontakt där.
Svar från Lena Holm 2020-05-29 14:16
Tack Bengt,
de lyssnade på kamerans ljud och tittade på mej. Vi hör dem från sovrummet om balkongdörren är öppen.
Hälsningar Lena
Aaah, vad roligt! Grattis till dom fåglarna, ugglor är alltid lite extra kul.. det är bra med fåglars läten, det är ofta till stor hjälp att hitta lite extra fina arter, själv var jag till Isbladskärret idag och hörde en Enkelbeckasin under en längre tid, men den visade sig aldrig.. ändå var det trevligt att få höra den samtidigt som jag satt och fikade, även en Gärdsmyg hördes frekvent samtidigt, och sågs som en mörk liten skugga röra sig i buskagen.. hur mysigt som helst även om det inte gick att fota den heller.. Jättefina bilder här!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2020-05-29 14:17
Tack Jan,
jag är urdålig på fågelläten men de jag kan drar jag förstås nytta av och man kan ju lätt lyssna på olika läten i mobilen. Dessa hade vi ju inte hittat om de inte hade för så mycket väsen med sitt pipande.
Hälsningar Lena
Ugglor inom synhåll från trädgården, vad roligt! Hornuggla är väl inte alltför vanlig heller? Första bilden är särskilt fin men alla är ju bra! Många hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2020-05-29 14:19
Tack Björn,
vi har hört kattugglor från tomten förut men det här är helt nytt. Hornugglor är nog inte alltför vanliga med ungarnas läten är lätta att höra så det är väl så här års man har en chans att se dem.
Hälsningar Lena
Va fint, och de verkar ändå sitta ganska öppet. För några år sedan åkte jag runt och skulle fotografera hornugglor, men de satt alltid mitt inne i en tuja och det var grenar överallt. Men du fick fina bilder här, grattis. Toppen att ha något sådant på tomten, hoppas att du kan följa dem under en tid nu och kanske kan se dem jaga på kvällarna.
Svar från Lena Holm 2020-05-29 14:21
Tack Peter,
de var fyra ungar som flyttade runt i olika träd och oftast satt de inte så det gick att fotografera. Jag måste ut på öppen mark för att se dem jaga och då blir det en längre promenad. Vi får se vad som går. Det är ju trots allt nära.
Hälsningar Lena
Det var inte dåligt att ha dom så nära. Det är som du antyder. Det är i kvällningen eller natten man ska lyssna efter ugglor. Brukar hör kattuggla hemma ifrån men inte i år.
Sten
Svar från Lena Holm 2020-05-29 17:17
Tack Sten,
kattuggla har vi hört hemifrån på våren många gånger men det här är nytt för oss. Vi hör dem i sovrummet om balkongdörren är öppen.
Hälsningar Lena
Härliga ungar. Jag hade några ungar runt torpet några somrar tillbaka, fina minnen.
- hawk
Svar från Lena Holm 2020-05-29 17:18
Tack Håkan,
ja det här känns som en ynnest att få uppleva på "hemmaplan". Vi hör dem varje kväll.
Hälsningar Lena
Vad kul och vad fina de var! Väldigt fina bilder som tex den första där det kommer in lite ljus i ögat. Var faktiskt själv ute häromsist och försökte höra hornuggleungar men gick bet. Fick ett trevligt möte med kornknarr istället. Nu har jag sedan dess också hittat ett litet gäng hornugglor.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2020-05-29 17:20
Tack Johnny,
jag såg din kornknarr, helt otroligt att du fick se och fota den. Problemet med dessa är att när de börjar bli rejält aktiva är solen nästan borta och då blir det märkt inne bland träden. Dessa bilder är tagna med ISO 12400 och om man dessutom måste beskära och bearbeta blir det väldigt brusigt.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Det var noget af et scoop, at have uglerne så tæt på.
Nummer 1 er bar så herligt og man godt forstå, at de små uldtotter får hjerterne til at smelte.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2020-05-29 17:22
Tack Erik,
de sitter som små bollar högt upp i något träd och tittar förvånat ner på fotografen (ljudet från kameran). Jag har varit ute igen men det är endast en kort stund med sol innan det blir för mörkt.
Hälsningar Lena
Vilka dunbollar! Riktigt fina är de.Fantastiskt att ha dessa hemmavid. Något annat än min "vanliga" hackspett!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2020-05-29 17:24
Tack Bjarne,
jag såg din hackspett och även om den är vanlig så tycker jag det är en kul fågel både att titta på och att fota. Visst känns detta som lite krydda i vardagen och vi får väl njuta av deras närvaro så länge det varar.
Hälsningar Lena
Wow! va häftigt.
Blir lite avundsjuk på att du har dom där små fina trollen bakom huset :)
Mvh
Fredrik
Svar från Lena Holm 2020-05-29 17:26
Tack Fredrik,
ja, det känns som lite lyx att höra dem i sovrummet om balkongdörren är öppen men samtidigt är det rätt knepigt att fota inne bland träden och det blir snabbt på tok för mörkt.
Hälsningar Lena