En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Vädret var för fint och man måste träna regelbundet

Så här såg det ut när vi åket ut med Lars-Eriks båt i gryningen förra veckan. Vattnet var platt och ett gäng måsar följde oss för att då och då lyckas fånga en hundmatkula som kastades ut. Perfekt godis för en mås.

De ser ju lite dråpliga ut när de plötsligt bromsar in. Hungriga var de i alla fall.

Väl framme vid platsen där fiskgjusarna brukar hålla till var det drömsk vackert med dimma på vattnet och solen som precis började titta upp över horisonten. När krusningarna lagt sej efter vår båt var vattnet blankt, trots att SMHI utlovat 2-5 m/s. Det var då Lars-Erik sa att det här är inte bra för fiskgjusar. Blankt vatten innebär att de ser fisken så lätt att de dyker från alla olika håll. Blåser det kommer de oftast rakt mot båtens akter, alltså lättare att följa och fånga på bild. Han frågade sedan om jag var beredd och kastade ut en fisk... 

Splaff!!! Gjusen kom bakifrån, över båten och snett från vänster. Jag hade inte en chans att fånga den under dyket och lyckades precis sätta fokus när den slog ner. 

De försvinner nästan helt under ytan och får jobba en del för att komma upp. Tiden blev 1/800 s för den befinner sej precis i skuggan av båten, men lite rörelseoskärpa på vingarna tycker jag är OK.

Den plaskar upp ur vattnet med viss möda...

...och drar iväg med sin nyfångade frukost. Marinerad och klar.

Honorna hade flyttat under de senaste dagarna vilket betydde att det fanns färre gjusar än veckan innan. Några flög över oss och spanade. Det ledde inte nödvändigtvis till att de dök.

Plötsligt kommer en farande. Det här ser ju lovande ut men då var de måsar i vattnet som inte hann undan. Jag har klonat bort en mås från denna bild. Påföljande serie med bilder har antingen suddiga måsar eller skarp mås och suddig gjuse. Synd, men sånt händer.

En till spanande gjuse men den dyker inte.  

Ungefär vid denna tidpukt kommer havsörnen som jag visade i förra bloggen. Gjusarna håller avståndet och den här slår sej ner i toppen på en gran så långt bort att den knappt går att se. Örnen har ju sin egen uppvisning och sitter dessutom långa stunder på ett grund mellan dyken. Gjusen avvaktar...

När örnen till slut drar iväg över vattnet kommer gjusen farande snett bakifrån och sedan in från höger. Inflygningen ger ingen skarp bild utan jag får nerslaget, då det ser ut som att fågel slår runt i vattnet.  

Den plaskar runt väldigt mycket och kommer upp vänd åt samma håll som den kom ifrån...

...med några sista stora plask lyfter den. Rätt imponerande med tanke på fiskens storlek och att hela fågeln varit nersänkt i vattnet för några ögonblick sedan.

Morgonens sista gjuse drar iväg. Vädret var för fint och jag var nog också lite ringrostig. Det har inte blivit så mycket fågelfoto i sommar och man måste hela tiden hålla igång för att lyckas sätta fokus på motiven när de dyker upp (eller ner). Lars-Erik tyckte att jag fick för få chanser på fiskgjuse, som ju ska vara huvudattraktion, och gjorde ett rejält avdrag på priset. Alltså kommer jag igen nästa sommar och ska försöka boka tre-fyra veckor tidigare.  

Hälsningar Lena

Inlagt 2020-09-03 18:16 | Läst 1694 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Tycker att du har fått en klockren serie med jättefina bilder, trots att sjön var spegelblank och utan att veta vart ifrån de skulle göra sitt dyk. Det var exakt såhär jag fick mina supernärbilder en sen kväll i april på gjusen. Vattnet var som en spegel, hade dock väldigt tur att den missade en gång så fick en andra chans :)

Jag gillar denna blogg skarpt, fina bilder och bild 5 med rörelse oskärpa i vingarna men skarpt öga, den är läcker den :)

Riktigt fin serie som sagt 🌟
Svar från Lena Holm 2020-09-04 19:34
Tack Joakim,
det här är ju inte så lätta att fånga på bild även om fåglarna kan tyckas "posera" framför fotografen. Det går fort och är ganska oberäkneligt. Men det gör ju också att det är spännande och man gärna vill prova igen.
Hälsningar Lena
Så fint, det blev ju riktigt bra, du behöver inga fler chanser ;). Snyggt när han kommer med klorna redo att gripa. Några fina bilder med byte också. Använder du bländarprioritet? Hade ifs jag också tills för ett år sedan, nu har jag helt gått över till manuellt och sätter både bländare och tid och då har jag autoISO som ger automatiken
Svar från Lena Holm 2020-09-04 19:38
Tack Peter,
varje chans är en ny möjlighet :-) Jag kör helt manuellt och när det är osäkert om fågeln ska hamna i sol eller skugga blir det ibland väldigt snabba justeringar. Jag hade ställt in för skugga denna gång (där låg fisken) och trodde faktiskt att 1/800 s skulle räcka. Men sätter man bara fokus på huvudet kan ju lite oskärpa på vingarna ändå vara OK.
Hälsningar Lena
pdahlen 2020-09-05 07:11
Jo bilden blev riktigt bra, troligen bättre än om det varit med 1/2000. Tänkte mest på att man kanske startar med 1/2000 och när man har sina bilder så vågar man chansa lite med lite me vågade bilder
Oj vilka fina bilder !
Den med klorna på väg o å ta var ju 👍
Klart lite skvätt å plaskdyk kanske är pricken över i men men själv skulle jag bli nöjd för bara en sån här bild.
Svar från Lena Holm 2020-09-04 19:25
Tack Nini,
visst är det en höjdare när man kan få en bild precis när fågeln sträcker ut klorna, men under en sån här utfärd förväntar man sej att få fler än en. Jag hade ändå en toppenfin morgon för havsörnen kompenserade ju för få fiskgjusarna.
Hälsningar Lena
Underbara bilder...
Svar från Lena Holm 2020-09-04 19:22
Tack Ingela,
det är underbara fåglar som visade upp sej då vi lockade dem med en god frukost.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Endu et interessant indlæg med flotte fotos og en informativ tekst.
Jeg falder mest for det smukke nummer 3 - gillas mycket.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2020-09-04 19:27
Tack Erik,
jag kan förstå ditt val av bild och ibland är det ju så att omgivningarna blir viktigare än huvudmotivet. Vilken pippi som helst duger om det är en riktigt vacker gryning.
Hälsningar Lena
Erik Madsen 2020-09-04 19:56
Hej igen Lena.
Mitt val var inte för att underskatta dina fågelbilder - de är, som alltid, i en klass för sig.
Vänliga hälsningar. Erik.
Svar från Lena Holm 2020-09-04 21:27
Hej Erik,
jag uppfattade det inte alls så. Jag har själv upplevt hur en underbar morgon med bästa ljus blev helt perfekt av att en vanlig grågås råkade passera. Miljön och ljuset betyder väldigt mycket.
Hälsningar Lena
Ser riktigt bra ut ut på min 'nya' Retinaskärm! Den ger ytterligare en nivå på vad som är en skarp bild.. Det här är skarpt!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2020-09-04 19:28
Tack Jan,
man blir ju ganska kräsen med åren så jag väljer kritiskt när jag lägger ut på bloggen. Kul att det tål granskning på retinaskärm :-)
Hälsningar Lena
Detta är fantastiska bilder, Lena! Så nära Du har kommit! Och skarpa på min Retinaskärm!!
Grattis!
/Wolfgang
Svar från Lena Holm 2020-09-04 19:29
Tack Wolfgang,
de får ju godis i form av färsk lättfångad fisk och drar sej inte för att komma rätt nära för att hämta den. Kul att bilderna tål granskning på en bra skärm.
Hälsningar Lena
Grymt fina bilder! Vacker morgon med dimman och ljuset. Gillar den sista bilden lite extra.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2020-09-04 19:32
Tack Johnny,
du vet ju hur det är att vara ute med Lars-Erik och jag kan bara intyga att fiskgjusarna var svåra denna morgon. De kom ofta över taket på båten och damp i vattnet innan jag hunnit hitta dem i sökaren. Det var en fin morgon men svårfotograferat tills havsörnen dök upp.
Hälsningar Lena
Vilken härligt gäng med bilder , min favorit föll på den första 😊 härligt motljus
Svar från Lena Holm 2020-09-05 16:43
Tack Jenna,
det är väldigt kul att jobba med måsar eller trutar och de kan bjuda på fantastiska sessioner om man har med sej lite godsaker. Hundmatspellets är betydligt bättre för måsarna än bröd.
Hälsningar Lena
Än en gång har du lyckats fantastiskt med bilder på flygande fåglar, nära, skarpa, fint ljus och bra komponerade. Så härligt med fångstbilder också, riktigt kul!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2020-09-05 16:44
Tack Bjarne,
har man med sej godsaker till dem kan de komma väldigt nära men det är inte helt lätt att sätta fokuspunkten rätt på dem.
Hälsningar Lena
Superbilder i långa rader..skarpt och fint med action...och humorpriset går till dom tre vimsiga måsarna, skön stil på dom..
Mvh/Gunte..
Svar från Lena Holm 2020-09-05 16:46
Tack Gunte,
måsar och trutar kan verkligen överraska och ge härliga bilder, som även är humoristiska. Det har hänt förr.
Hälsningar Lena