En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Icke önskvärd gäst i restaurangen

Vi har haft "ett hål" i vår fågelrestaurang ett tag. Vi har fyllt igen hålet och inte brytt oss även om man ju kan gissa vad som ligger bakom. Förra helgen smög det dock in en objuden gäst via bakdörren, dvs hålet.

Jag går ju inte i taket för att det dyker upp en hungrig och blöt råtta, men finns det en finns det antagligen flera och vi kände att det krävde en omedelbar stängning av den här delen av uteserveringen. 

Sedan stängningen har vi inte sett till råttan eller någon av dess eventuella syskon eller kusiner. Snön har smält bort och tunneln den hade är uppgrävd så långt tjälen tillät. När det tinar kanske vi kan lista ut var de har hållit hus. Det nämns ganska ofta att kråkfåglar är smarta. Råttan är också ett riktigt smart djur och en mästare på att överleva. Om skiten träffar fläkten på allvar kommer de här små djuren lätt att överleva oss. 

 

Lättare att tycka om dessa kanske? Tyvärr dök den inte upp i vår restaurang. Sådana kungligheter har inte behagat besöka oss ännu.

Hej så länge,

Lena

Inlagt 2021-02-26 17:17 | Läst 1738 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Oj då 😳 inte trevligt nära inpå. Men de är ju lite söta iaf på foto 😬
Hoppas de inte ses där igen.
Grannarna fick problem och behövde kalla in experthjälp för sanering osv
Mycket fin bild på kungsfågeln
Svar från Lena Holm 2021-02-26 21:27
Tack Nini,
vi har inte sett den igen och vi hoppas att det inte ska behövas experter för reda ut detta i vår.
Hälsningar Lena
Bättre än när de kom upp ur avloppet och levde rövare i morsans badrum...
Annars så hade grannen en mindre råttfarm av samma skäl som du för ett antal år sedan. De bosatte sig under ett trädäck och sprang i skytteltrafik till den trevliga kvarterskrogen.

Själva hade vi för många år sedan dylika gäster på ett annat ställe i komposten (en stor i hörnet på tomten för trädgårdsavfall). Vi fick börja slänga all fallfrukt i soptunnan istället och förstås börja köra katt och råtta-lek med fällor. Jag kan ju säga att dessa exemplar var mer välgödda än den där relativt söta saken... :)
Svar från Lena Holm 2021-02-26 21:33
Hej Martin,
kul att du tittar in i bloggen.
Jag är stark motståndare till avfallskomposter i villaområden, just för att de drar till sej råttor hur duktig man än är med sin kompost. Bättre att matavfallet får bli biogas. Vi har hittills aldrig haft råttor i fågelmatningen men hittar vi fler får vi helt enkelt vidta de åtgärder som krävs. Vi har fem katter runt vårt hus och man kan ju hoppas att de har viss skrämseleffekt. Den här råttan var inte så fet och jag hoppas bara att det inte berodde på att den precis fött en kull ungar...
Hälsningar Lena
ztenlund 2021-02-26 22:20
Hej Lena, jodå, jag tittar faktiskt in oftare än du kanske tror, även om jag är lite dålig på att kommentera.

Jovisst, men det var alltså ingen (hushålls)avfallskompost på så sätt. I grunden var det löv och grenar som det blir rikligt av, men den trädgården var full med äldre fruktträd (mest äpple, något päron som gick hädan, plommon). Det var mer eller mindre omöjligt att ta hand om allt, även om en del gick till t ex äppelmos eller lager i utrymmet under verandan, och det hade väl gått bra att skicka det i komposten i säkert 15 år innan råttproblemet uppstod. Sedan blev det dock tvärstopp av förklarliga skäl. Tur att man inte börjat väga soporna än då, för det blir rätt tungt och det gick inte att ha kompostkärl ens om man ville. Lite på tal om det så har ju utvecklingen gått baklänges på sätt och vis. Vi hade hämtning av grovsopor två gånger om året. Ställ ut "skiten", som kunde vara tv-apparater, spis, kylskåp, gamla möbler osv, så hämtades det. Nu ska var och en åka med egen bil och lämna det och den som inte har bil får problem om det inte går att skicka tillbaka vid leverans av en ersättare. Visst, arbetsmiljömässigt säkert bättre, men... Samma sak hände med tidningarna, som också hämtades direkt utanför grinden, men senare (innan volymen verkligen började dyka) skulle transporteras iväg.

Apropå avfallskompost så slår mig nu minnet av när skolan fått för sig att ha en sådan där roterande historia med flera fack. Enligt någon slags rotation som jag inte minns så förväntades eleverna hantera detta. Jag tyckte det var trist och gick hem istället, varpå klassens lärare ringde "målsman" (som det brukar heta) och kom överens om att dumpa det på vår entrétrapp för min senare hantering. Vad förvånad jag blev när jag öppnade ytterdörren och det stod "väntekompost" på trappan... Jag förmodar att en hel del föräldrar idag hade läxat upp läraren istället, men där var "man" rökt. Och det var väl helt rätt i det fall... Ohängda unge! ;)
Svar från Lena Holm 2021-02-27 17:00
Jag kan inte minnas att vi hade några kompostlektioner när jag gick i grundskolan, men det var nog ganska många år före dej. Vi har precis fått två jättestora kärl för sophantering med fyra fack i varje. Det blev plötsligt så svårt att slänga soporna att vi måste sätta upp belysning där kärlen står, så man kan läsa sej till vad som ska i vilket fack.
Hälsningar Lena
Vi har ganska hårda regler på kolonin pga råttor, nät under altaner och hus. Inga öppna komposter, ingen matning med frukt etc.

En fin kungsfågel där, annars är kungsfågeln lite som råttan, den brukar inte äta vid bordet utan tar fallmaten under mataren
Svar från Lena Holm 2021-02-26 20:23
Tack Peter,
jag är en strikt motståndare till hushållskomposter i villaområden, just för att det drar till sej råttor hur duktigt man än är. Har vi fått mer än en råtta här lär det bli en kamp på liv och död. Kungsfågeln är alltid en bonus och de jag sett har bara ätit från marken.
Hälsningar Lena
Råttor är jag inte så förtjust i. Vi hade en del möss i en stuga vi hyrde en sommar. Vi hade ofta dörren öppen så de hade lätt att smita in. Lite torkade tranbär i fällorna löste problemet.
Kungsfågel har jag aldrig sett.
Trevlig helg. Bengt
Svar från Lena Holm 2021-02-26 20:21
Tack Bengt,
kungsfågel ser jag inte så ofta och jag blir glatt överraskad när det plötsligt dyker upp en. Råttor vill nog ingen ha alltför nära, vi får se hur det här utvecklar sej. Mössen har vi koll på.
Hälsningar Lena
Ja usch ja, har tagit 7 stycken möss i fällan senaste tiden. Dom har koll på hinken med fågelmat men kunde inte komma åt godsakerna. Några jordnötter i fällan blev deras öde..Kanonfin Kungsfågel..
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2021-02-26 20:19
Tack Gunte,
vi har en mindre population med möss, som vi har koll på och plockar en och annan ibland. De gillar att bo på vinden och det tolererar vi inte. Råttan är den första vi sett någonsin. Vi får se hur det utvecklar sej.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Här tvivlar jag inte alls -" Fuglekongen" får en klar första plats. Danmarks och förmodligen också Sveriges minsta fågel.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2021-02-26 20:17
Tack Erik,
kungsfågeln är även Sveriges minsta fågel och den är oslagbar :-)
Hälsningar Lena
Inte kul med råttor. Hade ju en i Korsheden i vintras, den tog jag på klassiskt vis med lite ost i fällan.och fixade samtidigt det jag tror var ingången, sen har det varit lugnt. Kungsfågelbilden är strålande! Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2021-02-26 22:08
Tack Björn,
vi har inte kommit på något lämpligt sätt att rigga fälla här för det är minst fem katter och en drös koltrastar som skulle kunna fastna i den. Vi har inte sett råttan sedan vi rev öppningen till gången och tog bort maten. VI får se om det räcker. Kungsfågeln var en liten bonus en dag då det inte blev en enda bild utom just denna.
Hälsningar Lena
Jag har hört att ser man en råtta finns det två, ser man två finns det fyra osv. Vet inte hur vetenskapligt detta är.
Bilderna är i alla fall fina.
/Ulla
Svar från Lena Holm 2021-02-27 16:54
Tack Ulla,
jag känner till den regeln men jag hoppas förstås att det inte stämmer. Finns det två kan det finnas en hel familj.
Hälsningar Lena
Råtta vill man inte ha de kan bli många Kungsfågel är så fina här var ett par nere i byn hade inte kameran med mig så det blev ingen bild men roligt att se dem Hälsningar Gert
Svar från Lena Holm 2021-02-27 16:55
Tack Gert,
nej råttorna måste vi bli av med och just nu är det kraftigt begränsad matning som gäller. Kungsfågeln är en verklig höjdare när man får se en.
Hälsningar Lena
Hmm, förstår att du inte ropade av lycka när du såg den, men du fotade den i alla fall. Jag fotade aldrig "min" men den var mycket läskigare än den här, stor och fet. Jo, jag tog en mobilbild när den fastnat i fällan, och fy så äcklig den var. Vi såg aldrig någon mer som tur var. Tacka vet jag små möss, även om man inte vill ha dom allt för nära heller.
Det blev ju ett gulligt avslut i den här bloggen, den lilla söta kungen.
Hoppas ni slipper flera besök av råttan.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2021-02-27 16:58
Tack Ing-Marie,
jag hämtade kameran direkt och tog några bilder för Fredrik var ju inte hemma. Han måste ju få se den. Det här är nog en ganska ung råtta för den är slank. Eller så har de precis lämnat ifrån sej en kull ungar någonstans (hoppas inte det). Vi har inte sett den sedan vi tog bort maten och delvis grävde upp dess hål. Kungsfågeln är ju alltid en höjdare när man får se.
Hälsningar Lena
Inte kul med råttor hemma, så jag förstår att ni stängde! Så fint med den lilla goa kungsfågeln. Lite lustiga proportioner på något sätt.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2021-03-03 21:35
Tack Bjarne,
nu är råttans gångar uppgrävda och det är en fälla på plats (som inte katter eller koltrastar kan fastna i). Den har dock inte visat sej igen. Kungsfågeln är bedårande på sitt speciella sätt.
Hälsningar Lena