En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Familjeidyllen på mossen, del I

Jag gjorde mitt årliga besök till Knuthöjdsmosse i början av veckan och jag varnar redan nu, det blev mycket bilder. Jag kom fram vid halv åtta på kvällen och gick ut en runda på en gång. Det var förvånansvärt tyst och bara enstaka ljud av smålom kunde höras långt borta. Jag hittade en ensam unge som låg och vilade. Jag stannade där för att invänta föräldrar som ju borde anlända med kvällsmat...

Efter ungefär en halvtimme vaknade ungen till och började simma runt. Jag kunde höra enstaka fåglar och något av dessa ljud kände den definitivt igen. Det var mulet och ganska mörkt, men helt vindstilla och ca 20 grader varmt. Inte tokigt alls att stå där och titta (fast en pall att sitta på hade ju inte varit fel). 

Jag såg ju på ungen att något skulle hända men bommade ändå då första föräldern plötsligt kom inflygande helt tyst och landade med ett svagt "wooosh". Kvällsmaten hade anlänt, någon slags förrätt kanske.

Ungen svalde bums maten och även om jag har en hel del bilder så var ljuset rätt trist,  jag visar bara denna.

Sedan följde en till väntan...Men det gick ganska fort och ca 10 minuter senare serverades nästa rätt.

Den andra föräldern landade bakom gräset som syns i nederkant. Den hade med sej en större fisk som ungen fick greja med en del innan den kunde svälja. Det var nog kvällens huvudrätt. Klockan var kvart i nio och jag hade lyckats sleva i mej en sallad stående på den lilla plattformen vid kanten av pölen fåglarna uppehöll sej i. Ni som varit där vet nog vilken plattform jag menar och att man inte får gå utanför spängerna eller plattformarna (för att inte störa fåglarna). 

Undrar om den tackar för maten? De hade i alla fall stunder av kommunikation efter måltiderna och den borde ju vara mätt vid det här laget.  

Det hände ganska mycket under en kort stund från det att middagen landat och serverats. När ungen åt började den andra förälder började simma målmedvetet längs pölen. Den kom plötsligt väldigt nära förbi där jag stod. Dessutom lyckades några solstrålar tränga igenom molnen och ljuset förändrades markant. Det blev magiskt vackert.

Framför mej stannade fågeln och visade upp sej på bästa sätt...

...gissa om det var svårt att välja ut bilder ur den här serien.

Fågeln simmade förbi mej och genom ljuset som förändrades dramatisk för varje meter.

En låg kvällssol lyste och jag visste att det skulle bli väldigt knepigt att fota det som nu skulle ske. Alla som varit där förstår nu att den här fågeln simmat till änden av pölen för att skapa en tillräckligt lång "startbana".

Den vände upp och startade nästan omedelbart med en rivstart. Jag hann inte ens överväga kamerainställningarna....

Det blev en serie bilder genom det varierande solljuset som jag ännu inte bestämt riktigt vilka som är bra eller dåliga. Här kommer i alla fall en som jag gillar.

Sedan blev det lugnt på mossen. Bilden är tagen med 16 mm på en Canon 7D mk II, som jag har med som extrahus. De två ljusa prickarna är lommarna. Alla bilder utom den sista i detta inlägg är tagen från denna plats. Fågelbilderna är tagna med Canon 5D mk IV och den trogna 100-400 mm zoomen. 

Klockan börjar närma sej nio på kvällen och solen kommer snart att förvinna.

Fåglarna putsar sej för natten (tror jag i alla fall). 

De sista solstrålarna försvinner...

...och lillen somnar in efter ännu en händelserik dag på mossen.

Dag två skulle jag få se ungefär var den pysslar med förutom att äta och växa. 

Jag gick tillbaka till parkeringen och rullade ut sovsäcken i bagageutrymmet på bilen. Jag var ensam där. Inte så stor idé att ha ett rum då man bara får sova några timmar, men... man måste komma ihåg att avaktivera en del av bilens larm innan man låser in sej för natten. Kollade väderappen innan jag somnade. Skulle det blir dimma eller inte nästa morgon....? 

Hej så länge,

Lena

Inlagt 2021-08-06 12:37 | Läst 2179 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Lena. som vanligt med dig - superfoton och fint läsmaterial som ett extra plus.
Jag har några favoriter i den här serien, även om de är lika svåra att välja som du har :-)
Det blir nummer .... da da da och trumvirvel: 8 - 10 och 14.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Vad är det med dig och Bjarne, att gå ut i den svenska vildmarken helt allena :-)
Svar från Lena Holm 2021-08-06 15:02
Tack Erik,
de bilder du valt är några av mina egna favoriter men jag väljer ut bilder till bloggen för att få en bra story, då måste lite av varje vara med tycker jag. Bjarne paddlar kajak ensam och det kanske är lite tveksamt (men jag kan inget om kajakpaddling så han håller nog inte med). Att gå runt på denna mosse själv är rena himmelriket. Helt tyst och lugnt. Att sova själv i bilen ute i skogen kan ibland kännas lite läskigt men chansen att någon ska komma och störa är nog rätt liten på denna plats.
Hälsningar Lena
Jag har faktiskt aldrig varit dit. Men nu blir man sugen på ett besök om det inte är för sent. Såg mycket smålom efter Luleälven och andra ställen på väg hem men inget som var bra för att fota. Tre, fyra stycken ligger inne i centrala Jokkmokk och skriker ibland trotts att folk är där och badar. Får se om det blir tid i helgen.
Sten
Svar från Lena Holm 2021-08-06 15:04
Tack Sten,
klart att du ska åka. Ungen var inte flygfärdig ännu, den lyckades inte ens lätta från vattnet, så den borde vara kvar åtminstone denna helg. Sedan kan det nog vara kört. Här är det mycket fint ur fotosynpunkt och vore det inte så långt att åka skulle jag åka dit på vintern för att se och fota landskapet med frost och snö.
Hälsningar Lena
Vilka bilder!
De mittersta bilderna när solen träffar smålommen är helt fantastiska. Landskapsbilderna mot slutet är också mycket bra. Väldigt stämningsfulla.

Hälsningar Jörgen
Svar från Lena Holm 2021-08-06 15:05
Tack Jörgen,
då gillar du mina favoriter också. Landskapet är fascinerande och man slutar inte förvånas över hur vackert det är med de fina speglingarna. Molnen gör också mycket tycker jag.
Hälsningar Lena
Så vackert. Försöker välja ut några men de är riktigt bra allihop. Bild 2, 8, 9, 10, de två bilder med start samt den näst sista. Det är nog en vettig plan att åka upp på kvällen och få lite kvällsljus och få morgonljuset nästa dag. Det var för pressat program när jag var i Uppsala senast och det kom också in en del regnväder vår andra dag i Uppsala, men nästa år kanske
Svar från Lena Holm 2021-08-06 15:08
Tack Peter,
jag hade väldigt mycket bilder både från dag ett och dag två och även om jag varit där många gånger är det alltid något som känns nytt. Jag har aldrig fotat en så stor ungen förut och dag två visade den upp sej då den övande. Det bästa är att åka och planera för två fotosessioner med en kort natt mellan. Jag inväntar alltid väder som är vettigt ur fotosynpunkt men ibland får man ta det som blir. Hoppas du tar dej dit nästa år.
Hälsningar Lena
Åh vad kul och många fina bilder. Läser mellan rader å visst fick du lite morgonljus med dimma :).
Bilderna två och 8 och den flygande lågt med spegling mycket fint.
Gör inget med många bilder bara trevligt.
Svar från Lena Holm 2021-08-06 15:10
Tack Nini,
morgonen såg inte alls ut som jag tänkt, fast dimma var det. Jag vill ha med bilder så det blir en bra story och så har man ju sina favoriter som man också vill visa. Ibland känns det svårt att välja, som t ex denna gång. Dag två kommer nog inte heller att bli så lätt att begränsa.
Hälsningar Lena
Så fina bilder. Solljuset som tittar fram när lommen visar upp sig är riktigt vackert :-)
Likaså när den rivstartar och bilden när den "springer" på vattenytan.
Fint ljus i landskapsbilderna.

Härligt blogginlägg med mycket fina bilder och intressant läsning :-)
Svar från Lena Holm 2021-08-07 15:44
Tack Joakim,
det här är en magisk plats som jag bara måste åka till minst en gång varje sommar fast det tar tre timmar att köra dit. När solen kom fram blev jag så nöjd, plötsligt blev det en helt annan stuns i bilderna.
Hälsningar Lena
Hej,
Den rödfärgade halsen var pampig i rätt ljus. Plus och guldstjärna för den.
Ha en fin weekend
Bob
Svar från Lena Holm 2021-08-07 15:45
Tack Bob,
precis som storlommen har dessa fåglar en vacker och prydlig dräkt som jag tycker för tankarna till en högtidsdräkt. Med rätt ljus blir de ännu vackrare.
Hälsningar Lena
Vilka härliga bilder på smålommen! Läckert när ljuset träffar. Stämningsfullt med det mörka och ljuset som sipprar in tex när den springer på vattnet. Mycket snyggt!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2021-08-07 15:46
Tack Johnny,
det här är verkligen underhållande fåglar att stå och titta på, dessutom roliga att fota då de startar och landar. Mycket skvätt. När solen kom fram blev jag så himla nöjd.
Hälsningar Lena
OOOOOO! Magiska bilder! Verkligen vackert och idylliskt. Underbara bilder på fåglar och magnifika landskapsbilder. Kunde du sova överhuvudtaget? efter en sådan dag? Väntar med spänning på del II :-)
Hälsningar Halina
Svar från Lena Holm 2021-08-07 15:49
Tack Halina,
det är en magisk plats och med lite lågt stående sol blir det helt fantastisk. Jag var ju varit där förut så jag somnade till slut. Jag satt dock och gick igenom alla bilder jag tagit innan jag kröp ner i sovsäcken. Några timmars sömn behövs för jag ska ju köra tillbaka hem nästa dag (tre timmar) och det brukar bli väldigt segt.
Hälsningar Lena
Vilken härlig kavalkad av jättefina bilder !
Den där pallen har jag också tänk på många gånger. En fast liten träbänk där skulle inte vara helt fel. Då blir vi ju även lite mindre i fåglarnas ögon.
Vill ju vara där igen nu när jag ser dina bilder.
När den poserar framför dig med ljuset på vingarna blev ju en fullträff.
Och speglingsbilden när den just har lyft gillar jag också lite extra. Vet ju exakt hur det ser ut när den simmar in i det mörka som blir på den sidan. Men när jag var där så simmade den över till pölen mitt emot och gjorde sin start där så någon sådan bild fick jag aldrig där.
Det är väl snart dags för start och landningsträning för den lilla kan jag tro. Kanske var det just det du fick uppleva dagen efter ?
Väntar med spänning på din nästa blogg !
Svar från Lena Holm 2021-08-07 20:33
Tack Ing-Marie,
det märks att du varit där flera gånger. En liten fällstol ska jag ha med mej nästa gång. I synnerhet om man är helt ensam som jag var denna gång och kunde lämna prylar på ett par platser när jag rörde mej fram och tillbaka. Om man sätter sej på spången/plattformen hamnar man för lågt, jag provande det.
Jag blev mycket förvånad då den simmade förbi mej för att starta i den högra änden av pölen, det har aldrig hänt förut och det var ju helt vindstilla så det var inte vinden som avgjorde. Det hände dock bara en gång. Nästa dag tog de sats från andra änden av pölen och den lille fick öva flygning precis som du trodde. Det kommer mer bilder snart.
Hälsningar Lena
Fenomenala bilder både dom med och utan fågel..Färgade strupen var grann..
Ang. pall så rekommenderar jag en Walkstool, dyrare än en ÖoB pall men bättre.
Finns t.o.m reservdelar till dom, har haft min i över 10 år.
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2021-08-08 17:04
Tack Gunte,
det blev lite mer stuns i färgerna när solen kom fram. Jag ska kolla in stolen, tack för tipset. Ibland skulle det vara guld att ha något att sitta på när man väntar på att någon pippi ska dyka upp.
Hälsningar Lena
Riktigt vackra bilder, inte minst de där lommen "öppnar upp" vingarna mot solen. Intressant att de lämnar ungen (var det bara en unge?) Jag har i och för sig aldrig funderat särskilt på lommens "familjeliv" men har nog tänkt mig att ungarna följer med sina föräldrar/mammor så som svanar eller ejder mm.
Svar från Lena Holm 2021-08-08 17:09
Tack Susan,
smålommarna har ett ganska litet revir där de häckar. I en skogsomgiven pöl som inte har mycket till fisk. De flyger iväg och fiskar i andra vattendrag. Ibland lämnade båda föräldrarna ungen men det hände också att de turades om att vara kvar. Jag fick se det dag 2. Smålommen lägger 1-3 ägg, två ungar är vanligast men det kanske hände något med äggen eller tidigt i häckningen. Just i år var det vara ett par med en unge här.
Hälsningar Lena
Kanonfina bilder och texten du skriver passar så bra. Rubriken säger del 1, väntar med spänning på del 2.
/Ulla