En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Ultuna Permakultur

Välkommen in genom grindarna till Ultuna Permakultur. På SLUs hemsida kan man läsa att Ultuna Permakultur är en ideell förening av en grupp studenter som har samlats runt den gemensamma passionen att värna om vår natur och regenerera relationen mellan urbana människor och jorden under våra fötter.

Permakultur är en sammadragning av PERMAnent agriKULTUR och målet är ett hållbart samhälle. Kärnan i permakultur är design och permakulturdesign används för att planera mänskliga aktiviteter bättre. Man strävar efter att bygga nätverk och sluta så många kretslopp som möjligt. Permakultur är ett samarbete med naturen, med omsorg om människorna och om jorden för att skapa miljöer som bygger på ömsesidigt positivt beroende i kvarter, byar eller företag. Fakta från Wikipedia, men jag kan intyga att det här är betydligt mer än några grönsaksland.

Denna permakultur startade i januari 2020 med två workshops och 11 mars samma år bjöd man in alla som ville komma med en spade att börja gräva gångstigarna. Ytan var enbart gräsmatta med enstaka stora träd samt en minnessten och låg omgiven av fyra mer eller mindra gamla byggnader på Ultuna Campus. Arrheniusplan, som platsen heter, är på ca ett halv hektar och var en helt "outnyttjad" gräsmatta. 

Här kan man se Ultuna Herrgård i bakgrunden. Till för några år sedan satt rektor och universitetsledningen i detta hus men nu har man byggt nytt för den funktionen. Herrgården levde inte upp till de funktionella krav som numera ställs på en myndighetsbyggnad och det gick ju inte heller att bygga om den hur som helst.

Här är en av landskapsarkitektstudenterna som varit med och designat permakulturen. De har öppet för försäljning tisdagar och torsdagar 13-18 och det finns massor med fina grönsaker och örter.

Här kan man se minnesstenen som förstås står kvar. Huset i bakgrunden minns jag från kemiundervisningen när jag började läsa på SLU 1987-88. 

Stenen är till minne av Johan Arrhenius som lade grunden för och organiserade Ultuna lantbruksinstitut. Lägg märke till hur odlingsbäddarna är designade runt stenen och att det finns såväl blommor (ätliga) som grönsaker. 

Frodig mangold och fänkål samsas med krassen. Gångstigarna går i mjuka bågar som ibland blir labyrintliknande när man går runt och tittar på allt som finns. Man ska inte ha bråttom utan hela stället inbjuder till att snirkla runt och sakta ner tempot efter en lång dag på kontoret eller med studier.   

Jag kom mej inte för att fråga men jag vet inte om det var tänkt att det skulle växa champinjoner här tillsammans med löken. Fint blev det i alla fall.

Man har också placerat ut sittplatser på några ställen så man kan slå sej ner och njuta. För det är verkligen en njutning att gå runt här och designen inbjuder till mer än bara välja ut middagsmat. 

Jag har ju fortfarande en hel del egna grönsaker så det blev bara ett kilo potatis för att smaka ett par av deras sorter. Squash och vitlök fanns också till försäljning + allt moget som det gick att plocka. 

En blivande ekonomagronom är med och har hand om försäljningen denna dag.

Morötter och olika sorters rödbetor kunde man också hitta. Här kommer det att finnas godsaker långt efter att min egen täppa har slutat ge skörd och jag kommer definitivt att komma tillbaka. Det är ju promenadavstånd från kontoret. 

Selleri, bönor, majs, rödbetor, squash, potatis, lök och mycket annat. Om ni har vägarna förbi kan jag rekommendera en tur bland odlingarna. Mina bilder gör inte stället rättvisa för jag kan inte få fram helheten (skulle haft några drönarbilder förstås). Vill ni handla är det tisdag och torsdag eftermiddag som gäller, men man kan alltid öppna grinden om man bara vill strosa runt.

Hälsningar Lena

Inlagt 2021-08-30 07:35 | Läst 1977 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Spännande och verkligen bra att kunna få köpa grönsaker så här. Har själv missat detta när jag varit i krokarna. Tackar för info.
När jag besökte linnes gård fick man plocka med sig något från trädgården för eget bruk. Vid hans födelsehem gick det att köpa.
Svar från Lena Holm 2021-08-30 20:14
Tack Nini,
jag kommer också att gå dit fler gånger. Det är mysigt att gå runt och titta dessutom stödjer jag gärna ett sånt här projekt.
Hälsningar Lena
Intressant läsning, fint med ungdomar som har ett sådant intresse. Vi var på SLU i Ultuna för några år sedan, vi tittade nog mest på ett stort område med trädgårdsväxter, kanske ligger detta i närheten?
Svar från Lena Holm 2021-08-30 20:16
Tack Peter,
det är ca 400-500 m från Kunskapsträdgården till denna odling och jag kan varmt rekommendera ett besök om ni kommer till Uppsala. Det är kul att bara gå runt och titta om det inte är öppet för försäljning.
Hälsningar Lena
Tack för ett läsvärt och fint blogginlägg. Nu är det skördetid. NL
Svar från Lena Holm 2021-08-30 20:17
Tack Nils-Erik,
jag gillade detta ställe och tanken med trädgården. Jag ska handla hos dem fler gånger.
Hälsningar Lena
Hej,
Tack det var fint att se. Heders till studenterna.
Ha en fin vecka
Bob
Svar från Lena Holm 2021-08-30 20:19
Tack Bob,
de har lagt ner många arbetstimmar på denna trädgård och det är ju extra fint att alla som bor på campus (där det inte finns någon mataffär) kan handla färska grönsaker där.
Hälsningar Lena
Åh, så härligt det ser ut. Intressant läsning. Synd att det är lite för långt för att handla.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2021-08-30 20:20
Tack Ing-Marie,
du skulle gilla denna trädgård tror jag. Det är mycket estetiskt gjort och en fin blandning av färger även om ljuset var lite trist då jag var där.
Hälsningar Lena
Härligt att se ungdomar värna om naturen. Trevlig skörd.
Har missat detta ställe, får göra ett besök nästa gång man är i krokarna.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2021-08-30 20:23
Tack Johnny,
när jag såg detta då de började gräva trodde jag det var en arkeologisk utgrävning och brydde mej inte så mycket mer om det. När jag sedan fick syn på det på försommaren insåg jag att det var en odling och nu är den full med fina grönsaker. Absolut värt ett besök om du skulle råka besöka Uppsala.
Hälsningar Lena
Vilka fina grönsaker intressant läsning det är jätte fina rödbetor morötter mm Hälsningar Gert
Svar från Lena Holm 2021-08-30 20:24
Tack Gert,
jag köpte väldigt god potatis när jag var där och kommer att testa mer av deras grönsaker när vi ätit upp det vi har själva.
Hälsningar Lena
Intressant! Det blir ett besök nästa gång jag far in till människobyn.
Svar från Lena Holm 2021-08-30 20:25
Tack Gunnar,
det tycker jag absolut att du ska göra. Det är väl värt turen ut på campus.
Hälsningar Lena
Hej Lena. Hatten av för ett imponerande projekt.
Det är fantastiskt att se så engagerande unga människor. Det är från den delen av ungdomen som vi måste fokusera på att genomföra det som kallas "den grønne omstilling" här i DK.
Mycket bra reportage, som vanligt genomarbetat med både foto och text.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2021-08-31 15:43
TAck Erik,
ja det här är ett imponerande projekt och jag hoppas verkligen att de orkar driva det och att nya studenter ansluter när de äldre lämnar campus.
Hälsningar Lena