En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Odlingssäsongen tar fart

I helgen har vi pysslat i trädgården och i växthuset. Tomaterna har planterats i sina slutliga krukor i växthuset och nu väntar vi bara på blommor och första skörd. 

Plantorna har stått i växthuset sedan mitten av mars, i tältet som man skymtar till höger (med stödvärme), men nu är de ordentligt omplanterade. Nu står det aubergineplantor i tältet för "inskolning" och tillväxt, snart även gurka och squash. När vi tar bort tältet får tomaterna mer plats. Vi kör med beprövade sorter som stora "Brandy wine", små "Super sweet" och halvstora "Chocholate sherry". Ny sort för i år är "Tiger blush" (längst till vänster), efter ett tips från Peter som hade ett stort tomattest förra året. 

Jag har också några plantor i hink, tre Balkong zauber, halvstora röda plommontomater som går bra även ute på altanen. När det blir för trångt i växthuset får de flytta ut.

Det är knoppar på alla tomatplantorna och blommor på vissa. Vi brukar få de första mogna tomaterna strax efter midsommar. Sedan brukar jag inte köpa tomater i affären förrän i mitten av november. De sista har visserligen mognat inne på köksbordet men de smakar ändå bättre än de som finns att köpa. 

Så här års är det också en hel del blommor i växthuset. Mina övervintrade pelargoner stortrivs i värmen och har börjat blomma.

Jag kan ju inte heller låta bli att skaffa några krukor med penséer för de är så vackra och hör årstiden till. Alla pelargoner är ju inte frodiga och fina än så de behövs lite stöd från några "färdiga" blommor  t ex pensé.  

Min favoritpelargon "Honeywood Suzanne" blommar för fullt. Den är tidig och mycket tacksam, om den överlever vintern. Det här är ett praktexemplar. I bakgrunden skymtar mina sticklingar, för många, precis som förra året... :-) 

Som sagt, mycket blommor just nu och mycket njutning.

Nu börjar en ny vecka,

hälsningar Lena

Inlagt 2022-05-01 20:26 | Läst 654 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Hej Lena - meget imponerende - synes jeg.
Mvh. Erik.
Svar från Lena Holm 2022-05-02 07:41
TAck Erik,
det är så här det ska se ut :-)
Hälsningar Lena
Fina tomatplantor du har i år. Vi (frun) valde att så lite senare i år och därefter var troligen jorden inte så bra i starten så det hände inte så mycket, våra blankor är mellan 3-30cm nu. Vi flyttade ut alla till växthuset i veckan, men de är fortfarande i sina småkrukor. Ni har väl någon värmefläkt i växthuset som tar hand om kylan på nätterna, vi har en på 8 grader
Svar från Lena Holm 2022-05-02 07:49
Tack Peter,
det är min sambo som driver upp plantorna och han använder inte såjord utan en typ av kokosjord som man blöter upp i vatten. Det blir väldigt fina rotsystem i kokosjorden men den innehåller ingen näring. Plantorna står i tråg med kapillärmattor, man fyller vatten och näring i trågen och så vattnar de sej själva. De enda tomater som blir planterade i jord är de i hinkarna som vi brukar lyfta ut på altanen. Men de är uppdrivna på samma sätt som alla andra plantor. VI har en värmefläkt i tältet och håller det frostfritt. Där hamnar plantorna först och det utrymmet har hittills räckt som "barnkammare".
Hälsningar Lena
pdahlen 2022-05-02 08:56
Förstår att din sambo tar hand om det, lite high tech som gör det intressant, ska inte vara för enkelt :). Frun sår i nedvikta mjölkkartonger och så viker man upp dessa efter hand plantan växer. Förra året sådde hon först i små såkrukor och planterade om till mjölkkartonger, men i år skulle hon testa att så direkt i mjölkkartonger och så använde hon en annan jord också än förra året, det blev inte bra. Men förra året fungerade fint så man ska nog inte ta för många genvägar.
Vackert och också mycket inbjudande, vet ju hur trevligt det ser ut när ni äter där! Blir säkert bra skörd också i år! Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2022-05-02 21:04
Tack Björn,
vi längtar efter tomatsäsongen för det finns inga tomater i affären som går att jämföra med de man plockar i eget växthus.
Hälsningar Lena
Färgglatt och välordnat..Fyra lådor penséer är nerpetade + ett gäng andra blommor för att få lite färgsam trivsel.
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2022-05-02 21:05
Tack Gunte,
det behövs inte så mycket om man placerar dem rätt.
Hälsningar Lena
Vilka fantastiska plantor. Tomaterna man odlar själv smakar allra bäst och de luktar också tomat.
/Ulla
Svar från Lena Holm 2022-05-02 21:07
Tack Ulla,
efter många års pysslande med plantor och växthus har vi nog hittat fram till metoder som fungerar riktigt bra där vi bor. Vi längtar verkligen efter de egna tomaterna även om jag vet att det kommer att finnas alldeles för mycket på sensommaren.
Hälsningar Lena