En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Den praktfullaste kan man inte motstå

I veckan snubblade jag nästan över en mandarinand vid Råstasjön. Den låg och vilade på gräset och jag stod bara ett par meter ifrån den när jag insåg att det var minsann inte en vanlig gräsand. Den var dock nästintill lika van vid människor som gräsänderna och då kunde jag ju inte motstå att ta några bilder på denna praktfulla fågel. 

Den är visserligen inte riktigt så grann i färgerna längre för parningstiden är förbi, men den har fortfarande rejält med färger och i solen gnistrar den förstås ännu mer. 

Den klev upp ur badet och kom så nära att det gick att ta porträttbilder. 

Halskragen är extra effektfull. 

Hälsningar Lena

PS. Jag letade förstås efter hybriden för att se om ungen hade klarat sej men jag hittade den inte. Hann dock inte gå runt Lötsjön också och de kan ju tänkas vara där.

Inlagt 2022-06-11 11:47 | Läst 1453 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
En riktig pärla bland andfåglarna.
Det finn ett par i Årstaviken också, eller så är det samma par som flyttar runt?
Verkligt fina bilder du fångade.
Mvh
Bengt
Svar från Lena Holm 2022-06-11 20:21
Tack Bengt,
den här var ensam och någon hona syntes inte till. Ibland "gängar de" sej med gräsandshonor för mandarinerna är monogama. Men den här har kanske inte hittat någon som föll för de vackra färgerna :-)
hälsningar Lena
Snyggt på alla vis det här men hoppas nu hybriden bara var nån annanstans.
Otroligt vad fågelliv den sjön har.
Måste verkligen åka dit snart.
/N
Svar från Lena Holm 2022-06-11 20:25
Tack Nini,
jag hoppas förstås att hybriden är i närheten med sin enda avkomma men chansen är nog ganska liten. Jag ska försöka få till ett besök till då jag hinner gå runt hela området men det är lite tajt om jag inte stiger upp vid strax efter tre på morgonen och då blir jag ju inte så effektiv på jobbet den dagen.
Hälsningar Lena
Den är vackrast av änderna, av de jag sett. Har funnits nära där far bodde i Broby, vet ej om den är kvar, den var inte så värst skygg minns jag. Väldigt vacker på dina bilder!
Svar från Lena Holm 2022-06-11 20:27
Tack Stefan,
det är en väldigt vacker andfågel och honan är minst lika fin fast hon inte är så färgglad. Just här blev jag överraskad och kunde inte motstå att fota den fast jag har sett dessa fåglar vid flera tillfällen tidigare.
Hälsningar Lena
Vacker fågel och så fint det blev med speglingarna. Då väntar vi med spänning på nästa rapport om hybriden
Svar från Lena Holm 2022-06-11 20:30
Tack Peter,
det blev bara mandariner och dunbollar på detta besök och det är vad kommande blogg kommer att handla om. Jag hittade inte hybriden och för att hinna gå runt nästa sjö (Lötsjön) måste jag ha mer tid än denna morgon.
Hälsningar Lena
Otroligt vilka färger och mönster..verkar som den har plockat lite godsaker här och där i fågelvärlden..
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2022-06-11 22:00
Tack Gunte,
jag kan hålla med om att den ser ut som ett hopplock av det finaste men så här ser den faktiskt ut oh det är bara att njuta när man kan.
Hälsningar Lena
Fina bilder på den vackra mandarinanden! Jag var och sökte efter lite mandarin ungar häromsist på en rapporterad lyckad häckning i krokarna. Jag ska ut igen för det vore kul att se hur ungarna ser ut.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2022-06-11 22:03
Tack Johnny,
jag har förstått att den häckar ganska lokalt och det vore förstås fint att få hela familjen på bild. Den här hannen var i all fall ensam. Ser fram emot dina bilder om du lyckas hitta en familj.
Hälsningar Lena
Vilka härliga närbilder, här får man verkligen se färger och mönster. Den sista bilden ser verkligen ut som att den poserar "på riktigt" för dig.
Du får fortsätta leta efter hybriden, hoppas du hittar familjen.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2022-06-12 19:05
Tack Ing-Marie,
det var faktiskt som att han kom upp ur vattnet och poserade. Antagligen har den blivit fotograferad väldigt många gånger. Jag ska hålla utkik efter hybriden men jag är inte där så ofta nu på sommaren.
Hälsningar Lena
Den är verkligen vacker, och riktigt fina bilder har du på den.
Svar från Lena Holm 2022-06-12 19:06
Tack Margareta,
den poserade väldigt fint för mej och uppträdde som att den var van att visa upp sej.
Hälsningar Lena
Nej, jösses vad praktfulla det är! Mycket snyggt fotat i alla bilder. Reflexionen gör första extra speciell.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2022-06-12 19:07
Tack Bjarne,
de är spektakulära i sina färger, speciellt hannarna och den här verkade visa upp sej i all sin prakt. Så här nära en mandarinand har jag aldrig varit förut.
Hälsningar Lena