** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **
En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Hösten är här

Nu är det höst och då tar man upp potatis. Vi satte ett kilo sättpotatis, ca 10 knölar, och plockade upp ca 15 kilo. Det blir ganska många kok till två personer under hösten. Odling i liten skala ger mer avkastning än man kanske tror.

Fredrik passar på att sätta vitlök då vi gräver om i odlingslådorna.

Vi tömmer växthuset och i år är det en stor skörd av mild chili/paprika att ta hand om samt en mängd aubergine som mognat på tre plantor utanför växthuset.

De gröna paprikaliknande frukterna är poblano. De går utmärkt att äta/laga till då de är gröna och vi väljer att rosta dem sotsvarta för att användas till en poblanochilisås enligt ett recept som jag fått av min syster i Texas. Man bränner ytan på frukterna och skrapar sedan bort det brända skalet och använder därefter de strimlade frukterna i en ostsås. 

Vårt stora chiliträd "Jamaica Bell" är fullt med frukter och jag plockar en stor bunke full som grannen tacksamt tar emot. Trädet ska ansas ner till ett format som gör att det kan stå i köket. Några frukter får sitta kvar.

Vi brukar också övervintra en mild gul habanero vars frukter passar utmärkt att göra chilimarmelad på. Till vänster den frodiga plantan som ansas ner till den lite tunnare versionen till höger som får flytta in i vardagsrummet. Det här gjorde vi förra helgen och växthuset tvättades grundligt på insidan och utsidan. Det har sedan fått torka under veckan då vi jobbat.

Frukterna från den gula habaneron har mognat i köket under veckan och lördag morgon hade jag en stor skål gula chili att koka marmelad på. Jag blandar i några Jamaica Bell med kärnor och allt för att få lite sting på marmeladen.

Med morgonens marmeladkok säkrade jag också några julklappar. Den gula chilimarmeladen har en liten men trogen kundkrets. I bakgrunden en sortering av våra sista tomater  efter färg. De rödaste ska ätas först förstås. 

Under dagen inredde jag vårt växthus för den kalla årstiden, då vi försöker använda glasrummet så länge det går.  Trasmattor på golvet och gardiner dämpar ekot, hindrar småfåglarna från att flyga på glasrutorna och ger lite fin stämning med enklare belysning. 

På lördagar kör vi fortfarande "zoom" cocktail med min systerdotter + fästman i London och syster + svåger i Texas. Det blir inte alla lördagar och nu var det nog en månad sedan vi pratades vid och alla har varit ute och rest på något sätt. Vi hade så mycket att avhandla att vi fick boka ett samtal till med systern på söndag.

Vi åt lördagmiddag ute i växthuset. Med gasolvärmaren på var det riktigt mysigt.

Eftersom det var strålande väder ville jag ut i skogen och leta efter svamp. När alla pelargoner flyttat in, krukorna tvättats, blomlökar planterats och allt annat pyssel man ska göra i trädgården var klart, skyndade jag mej iväg några timmar på söndagen. Inspirerad av Stefan satte jag min vidaste vidvinkel (Tokina 10-17 mm fisheye) på kameran för att fota "close up wide angle". Närgränsen är 14 cm och jag experimenterade med trattkantareller. 

Precis när jag stoppat ner kameran och böjde mej fram för att plocka dessa fina trattkantareller dök den här maffiga spindeln upp. Fram men kameran igen. Den var förvånansvärt stor. 

Jag hade även 100 mm makro i väskan och tog några närbilder på den läckra spindeln.

 

Om någon hade sett mej när jag tog den här bilden hade de nog funderat. Jag ville ju inte lägga mej ner i det blöta riset men jag måste ju ner till spindelns nivå, dvs trattkantarellhöjd, för att få en närbild med alla ögonen synliga. Förvånansvärt nog satt den kvar på svampen så länge jag höll på och fotade. Den fick naturligtvis behålla sin svamp. Det fanns gott om andra trattkantareller i skogen, hösten är ju här nu. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2022-10-09 19:48 | Läst 1264 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Mycket bra bilder på allt, och fin utdelning från era odlingar dessutom!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2022-10-10 20:42
Tack Jan,
det har varit ett bra odlingsår som gett mycket av allt vi testat.
Hälsningar Lena
Fina bilder av allt gott och mys i växthuset! Mvh Wolfgang
Svar från Lena Holm 2022-10-10 20:43
Tack Wolfgang,
nu när det är städat och iordningställt är det bara att mysa fram tills det blir för kallt eller det kommer snö.
Hälsningar Lena
Det var några spännande chilträd du har, vi äter inte så mycket chili men ett träd lockar ju lite extra. Va mysigt ni har i växthuset, med värme och allt. Den gröna tunnan är den till en droppvattning ni haft där inne? Vi har fortfarande lite tomater kvar i växthuset och ute, men det börjar dra ihop sig till höst här också. Det var några fina potatis, har inte haft potatis på några år, men är frestad att odla lite nästa år. Jag har alltid haft en tidig sort som man skördat vid midsommar, men de har inte alltid lyckats, något år för att det kom frost i maj. Funderar på en senaste sort nästa år. Den spindeln såg farlig ut, som en ko typ, ingen som jag känner igen, jag skulle inte peta på den. Gillar också typ vidvinkelmakro man får med en maffig bakgrund i dessa bilder. Fina bilder och särskilt spindeln var ju något extra
Svar från Lena Holm 2022-10-10 20:50
Tack Peter,
det mindre trädet med gula habanero är inte som andra chili utan man kan äta frukterna i sallad eller bara på ost eller kex. De är mycket milda. Vi har nog haft det trädet i fyra eller fem år nu. Jag har nog någon frukt kvar som du kan få frön av om du vill testa. Det stora trädet har vi haft i åtta eller nio år och det blir en rejält stor växt. Man kan också göra bonzaiträd av chili. Det gjorde min sambo en vinter av övervintrande Jalapeno.
Den gröna tunnan innehåller fortfarande vatten med näring och det bär jag in till chiliplantorna så länge det räcker. Vi odlar sena potatissorter för de går att lagra. Jag vill helst ha amadine men i år fick jag inte tag i det utan fick ta en sort som liknar. Färskpotatis kan vi köpa lokalt. Spindeln var helt ny för mej och inget som jag sett i skogen vid något tidigare tillfälle.
Hälsningar Lena
pdahlen 2022-10-11 07:00
Det är nog mest från barndomen när man kunde skörda riktig färskpotatis varje dag där det bara var att skölja av dem och ner i grytan, men mina färskpotatis har aldrig blivit som barndomen, så kanske skulle man satsa på sena istället

Jag sökte på gul habanero och den låg på 100000 - 400000, låter lite starkt tycker jag kan du ha en extra mild, eller har du pansartunga som SAS i mästerkocken igår. Men det är väl aldrig fel att spara några frö, gör det tills vidare så får vi se….
Svar från Lena Holm 2022-10-11 18:02
Hej Peter,
det måste vara en annan typ av gul habanero. Våra frukter har ingen styrka alls. Jag vill ju ha lite sting på marmeladen och måste då tillsätta någon annan chili med lite hetta. Jag sparar några frön och kan skicka dem med posten. Fröna bör sås i januari.
Hälsningar Lena
pdahlen 2022-10-11 18:08
Tackar, låter spännande.
Fina feelgood höstbilder. Har funderat på att sätta vitllök, efter den här läsning kommer jag att sätta vitlök idag. Det är riktigt fint höstväder här idag.
/Ulla
Svar från Lena Holm 2022-10-10 20:52
Tack Ulla,
vitlök är lättodlat och man blir snabbt självförsörjande på vitlök om man inte konsumerar enorma mängder. Våra brukar räcka hela vintern. Lätt att torka och lagra.
Hälsningar Lena
Ett växthus har ibland stått på önskelistan här, men det skulle nog beskära grannens utsikt och tror inte jag skulle orka med sådan odling längre. Nöjer mig med att beundra era fantastiska odlingar och skörder.
Satte visserligen några potatisar i sådana där krukor som är gjorda för potatisodling. Färskpotatis till midsommar tänkte jag, det tänkte även myrorna som invaderade krukorna. vi fick inte mer än till två måltider.
Ser fint och mysigt ut i ert höstinredda växthus och den där spindeln var gigantisk.
Svar från Lena Holm 2022-10-10 20:55
Tack Margareta,
det är en hel del jobb med växthuset och jag är glad för att min sambo är lika engagerad som jag är och att vi kan dela på arbetsuppgifterna. Vi har potatis i ett litet land och alternerar ytan med något annat år från år. Det brukar bli en stor hink med potatis och den njuter vi av under hösten.
Hälsningar Lena
Vilken härlig skörd det blev i år. Det är nu man ser den verkliga nyttan med odlingen med tanke på dagens matpriser osv. Mysigt det blev i växthuset och kul att ni håller liv i zoom drinken. Häftiga bilder på spindeln, kan det vara en kärrspindel? Fina bilder!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2022-10-10 21:01
Tack Johnny,
jag har inte köpt tomater, gurka, sallad eller paprika sedan midsommar och vi har fortfarande stora skålar med tomater på köksbordet. Eftersom det blev en rutin att höras via zoom har vi fortsatt. Det blir inte varje vecka men ganska ofta. Jag tror inte att det var en kärrspindel även om storleken stämmer rätt bra. Det finns inget vatten i närheten och det tror jag den vill ha.
Hälsningar Lena
Fina höstbilder, vilken utdelning på odlingarna.
VI försökte då vi hade hus att odla potatis, men trots rejäl bearbetning av lerjorden vi hade gav det väldigt magert resultat. I dag hade jag nog satsat på pallodling istället :-)
Sista spindelbilden är häftig
Mvh Bengt
Svar från Lena Holm 2022-10-10 21:03
Tack Bengt,
vår potatis står i en upphöjd bädd med många säckar "köpjord" i det översta lagret och hittills har vi fått rätt bra skörd. Potatisarna är mycket goda. Spindeln var överraskande stor.
Hälsningar Lena
Fantastiskt! Vilka grönsaker och grejer, härlig skörd. Alltså bilderna på spindeln är jättespännande och bra tycker jag. -Kul!
Svar från Lena Holm 2022-10-10 21:06
Tack Morgan,
det var kul att jag hittade spindeln när jag hade fisheye-objektivet med i skogen. Det använder jag bara när jag dyker annars och nu hade jag jättekul med det. Fast jag kan inte ha det på min ordinarie "landkamera" som är fullformat utan får ta en äldre med mindre sensor (mycket sämre brusegenskaper).
Hälsningar Lena
Många fina bilder! Det ser verkligen mysigt ut med växthusmiddagen. Fin spindelavslutning!
Svar från Lena Holm 2022-10-10 20:58
Tack Christer,
att använda växthuset som ett uterum ingick i planeringen när vi skaffade det. Både vår och höst sitter vi där på helgerna. Spindeln var riktigt läcker.
Hälsningar Lena
Här har vi (läs maken) rökt poblanon på grillen och malt ned. Resten har bara åkt rakt upp och ned in i kylen i väntan på att vi ska samla kraft att göra något med den. Och en hel del gröna tomater som vi borde plocka in och göra marmelad av, det har varit fullt upp med en massa annat...Ibland kommer livet liksom emellan. Men chilimarmelad lät ju spännande, det har jag nog aldrig hört talas om.
Svar från Lena Holm 2022-10-11 18:05
Tack Susan,
om man torkar poblano blir det anchochili, det kanske är ungefär vad ni fick efter rökningen på grillen. Praktiskt att ha som ett pulver. Det mesta av mina gröna tomater verkar mogna efter i köket. Vi fortsätter äta av dem så länge det går. Chilimarmelad finns det många recept på men den här varianten har jag provat mej till själv när vi började odla den gula habaneron. Jag har även gjort marmelad på Jalapeno.
Hälsningar Lena
Ser jättemysigt ut i ert växthus med lamporna och gasolvärmare! Dina grönsaker ser alltid mkt aptitliga ut, förstår att det smakar gott när ni sitter därute. Också spindelbilderna är lyckade och snyggt med trattkantarell som underlag. Trattkantareller plockade vi mkt tidigare, i Korsheden fanns det gott om dom både i skogen nedanför vår lada och på andra sidan ängen. Många hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2022-10-14 08:01
Tack Björn,
jag har fortfarande flera skålar med tomater på köksbordet. De brukar räcka till början av november. Nu är den period på året, samt en tid under tidig vår, då vi bara använder växthuset för att sitta och ha det mysigt i och inte behöva göra något (mer än slå på gasolvärmen). Trattkantarellerna har kommit sent i år men nu finns det mängder på mina svampställen.
Hälsningar Lena