En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Upprepning och Fotosidans fotocup

Jag har bestämt mej för att delta i Fotosidans fotocup och den gångna veckan var temat "upprepning". Jag har hittills deltagit med bilder från arkivet, för det finns inga krav på att bilderna ska vara nytagna (men förstås en diskussion om detta). Denna gång hade jag dock en idé som jag ville genomföra, nämligen att fota en reflektion i vattendroppar. Förra helgen riggade jag sålunda för en fotosession på skrivbordet. Mitt första försök med en citron blev inte alls som jag hade tänkt. Vattendropparna var för dåliga och det var svårt att ställa skärpan på motivet.  

För att få till perfekta droppar måste man behandla glasskivan med något som gör att droppar håller ihop. Jag provade först ett rengöringsmedel som min sambo har använt på våra bilar. Det dög inte. Då provade jag ett spray som jag köpt för att använda på skor i mjukt skinn eller mocka. Det fungerade perfekt. Jag sprayade glaset och torkade med papper. När jag applicerade dropparna med en pipett blev de perfekta. Jag tog en blomma från trädgården och fick denna bild.

Nu hade jag ett glas med perfekta droppar och testade då några olika motiv. Det här är skalet från en sjöborre som har ett väldigt fint mönster. Jag gillade dock inte hålet på toppen som ser ut som en stor svart mun. 

Jag vände skalet på högkant, vilket krävde en liten skål för att hålla det på plats. Det blev en fin effekt av ränderna tycker jag. Ljuset som reflekteras i varje kopia är en skrivbordslampa och den ville jag bli av med om jag kunde. 

Jag testade mej fram med skrivbordslampan och en handhållen dyklampa (800 lumen) från andra hållet. Dessutom blev det en tur till blomsteraffären i Knivsta för inköp av en gerbera, som fick bli mitt huvudmotiv. Den här bilden blev mitt bidrag till fotocupen. Den fick åtta röster och en 14:e plats, vilket är min bästa placering hittills. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2022-10-23 20:34 | Läst 1284 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Kul med idéer och ännu roligare när man testar å blir nöjd.
Tycker om den andra bilden och även den du tävlade med är fin.
/N
Svar från Lena Holm 2022-10-23 20:58
Tack Nini,
jag hade jättekul då jag testade mej fram med denna teknik och det hade nog inte blivit av om det inte vore för cupen. Jag tyckte att blomman var för liten på andra bilden och jag var inte nöjd med ljuset. Ett annat alternativ hade förstås varit att reflektera blixt för att belysa motivet men jag blev nöjd innan jag kom så långt.
Hälsningar Lena
Snyggt och intressant.Bild två tycker jag var snygg med de svarta dropparna. Har ju provat ibland ute att spraya droppar på en växt och försökt fånga en bakomvarande blomma. Jag har haft glycerol i sprayvattnet för att hålla ihop dropparna bättre, men skulle kanske prova impregneringsspray på bladen först? Kul med något projekt till 😁
Svar från Lena Holm 2022-10-24 20:01
Tack Peter,
jag har också provat att fota speglingar i droppar ute men har inte lyckats särskilt bra sedan mina första försök för en väldig massa år sedan. Det här var avsevärt lättare för dropparna ligger på ett plan. Jag ställde fokus manuellt med live view och förstorade skärmbilden på en droppe i mitten. Impregneringsspray på blomblad kanske kan fungera men jag tror inte bladen gillar det så välj inte en växt din fru är rädd om :-)
Hälsningar Lena
Vilken väl genomförd idé, bilderna blev verkligen fina. Ha det bra! Mari
Svar från Lena Holm 2022-10-24 19:58
Tack Mari,
ibland är det kul att testa något helt nytt och det här var ju dessutom helt väderoberoende. Bara att pyssla inomhus.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Sikke en kreativitet og med nogle herlige resultater - synes jeg.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2022-10-24 19:57
Tack Erik,
det var en kul teknik att prova och helt väderoberoende, inne i skrivbordet. Jag blev nöjd till slut.
Hälsningar Lena
Intressant experiment! Jag tycker bild 2 blev bäst, d v s jättebra, på det sätet att den funkade bäst för mitt för denna bildtyp otränade öga. Den du sände in en aning mer komplex, inte så omedelbart tillgänglig.
Svar från Lena Holm 2022-10-24 19:56
Tack Måns,
jag blev mycket nöjd då jag tittade på bilderna av den gula blomman (bild två här). Det var de första jag fick till som var skarpa och blomman gjorde sej bra mot den mörka bakgrunden. Jag ville dock ha en större blomma, så det blev några experiment till.
Hälsningar Lena
Så fina alla bilder och den du tävlade med fick min röst, fast jag visste ju inte att den var din :-) / Nina
Svar från Lena Holm 2022-10-24 19:53
Tack Nina,
det var ju ett fint betyg att den bilden fick din röst. Det var en kul teknik att testa och helt väderoberoende.
Hälsningar Lena
Bra motiv och bilder! Inget jag skulle orka.. Har fullt upp med mina vardagsbilder ett par gånger i veckan i bästa fall, oftast beroende på väder..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2022-10-24 19:51
Tack Jan,
jag vill minnas att det var ganska dåligt väder då jag gjorde detta och det tog inte så fasligt lång tid att ställa upp. Kul att fota något annat som omväxling.
Hälsningar Lena
Väldigt elegant och bra uttänkt, snygga allesammans! Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2022-10-24 19:50
Tack Björn,
det var kul att prova detta. Jag följde en beskrivning från en amerikansk sida, men det var ändå en del testande med avstånd och belysning samt "putsmedel".
Hälsningar Lena
Kul projekt. Ett tips jag provade när jag själv höll på sist var att använda laptop eller datorskärm som bakgrund men mina egna bilder och motiv som jag tagit tidigare. Snyggt och roligt att det går så bra i tävlingen.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2022-10-24 19:48
Tack Johnny,
att använda ett eget motiv på det sättet gör mej onekligen nyfiken på att testa. Det här var första deltävlingen som jag fick någorlunda placering. De två första har inte gett så mycket. Om du har en nötskrika i vatten denna vecka så har den fått min röst. Det kändes som att det kunde vara hos Conny.
Hälsningar Lena
Oj, vilken kreativ lösning av uppgiften! Bild 2 är ju bokstavligen strålande, men jag gillar också bild 3, som för mig uttrycker någon form av hot. Men bilden är så estetisk att det inte verkar vara så farligt...
/Sven
Svar från Lena Holm 2022-10-24 19:45
Tack Sven,
sjöborren är död sedan länge men det vore läckert att göra detta med en levande sjöborre (med alla taggarna kvar). Jag blev mycket nöjd då jag fick till bild 2 och kunde konstatera att det både var skarpt och dropparna var perfekt runda.
Hälsningar Lena
Oj vilken häftig idé och kul uppgift - fast låter pilligt...
Jag gillar blombilden bäst, den är superfin!
Svar från Lena Holm 2022-10-24 19:43
Tack Lena,
det pilligaste är väl att placera ut dropparna med en "engångspipett", som var det bästa jag råkade ha hemma. Jag blev mest nöjd med bilden av blomman som jag postade i cupen.
Hälsningar Lena
Alla är så kreativa, men jag gillar bäst sista bilden. Du borde fått 1:a plats, men så är det med en jury, de begriper ingenting :-)
Mvh Wolfgang
Svar från Lena Holm 2022-10-24 19:42
Tack Wolfgang,
för det fina betyget. Det var kul att testa detta. Juryn i det här fallet är alla medlemmar på fotosidan som går in och röstar på bilderna i cupen. Man kan rösta på hur många bilder man vill.
Hälsningar Lena
Grattis! Gillade gula blomman mest, gerberan är en fin blomma, men för mig liknar den ett kameleontöga här, det är inget objektivt dock. Det finns mycket olika saker att öva på, olika fotoexperiment, men tar mig sällan för det.
Svar från Lena Holm 2022-10-24 20:05
Tack Stefan,
det är flera här bland bloggarna som gillar den gula blomman bäst och den kanske hade gett fler röster. Det är ju FS medlemmar som röstar i cupen. Kameleontöga var en intressant liknelse, de är ju rätt coola. Det är långt mellan gångerna som jag gör sånt här men nu fick jag idén till cupen och då bara måste jag ju testa.
Hälsningar Lena
Har du applicerat varje droppe med en pipett? Vilket tålamod. Resultatet blev jättebra.
/Ulla
Svar från Lena Holm 2022-10-25 19:51
Tack Ulla,
ja men de behövde ju inte vara lika stora så det gick ändå ganska fort. Även om jag fick göra om ett par gånger innan jag blev nöjd.
Hälsningar Lena
Riktigt häftiga bilder! Kreativt och snyggt!
Svar från Lena Holm 2022-10-25 19:51
Tack Joakim,
det var ett kul experiment och jag blev slutligen nöjd med resultatet.
Hälsningar Lena
Oj vilka häftiga bilder. Gillar nog också bild 2 bäst.
Svar från Lena Holm 2022-10-28 21:01
Tack Thomas,
med tanke på hur många som gillat just den bilden borde jag kanske haft den som bidrag i FS höstcupen. Men det har man ju inte koll på förrän efteråt :-)
Hälsningar Lena
Fyndigt och läckert! Och grattis!
Hälsningar Halina
Svar från Lena Holm 2022-10-30 10:36
Tack Halina,
det var en rolig grej att prova.
Hälsningar Lena
Kul och tålamodsprövande fixande, gillar tredje bäst..
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2022-10-30 10:37
Tack Gunte,
kul att du gillade sjöborren. Jag blev lite överraskad över effekten med hålet.
Hälsningar Lena
Fantastiskt kul bildidé! Jag gillar bilden med sjöborren bäst! :)

Må så gott!