En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Tysslinge del II

Jag kröp under täcket tidigt på ett motell utanför Örebro, för jag ville ju vara på plats när solen gick upp nästa morgon. Längs vägen var det mängder med rådjur som åt frukost när jag passerade strax före sex på morgonen.

Nästan samma plats som i första bloggen och det var väldigt stilla. 

När jag kom fram till platsen där svanarna får mat var det helt tomt. Det var två fotografer där men inte en enda svan. Men de var på väg. Så fort solen kommit över horisonten började svanarna anlända.

Jag gillar att jag nu kunde fånga dem flygande rakt mot mej med min nya kamera. Jag hade antagligen fixat enstaka bilder med min gamla utrustning (för svanar är ganska långsamma) och det räcker ju med en eller två. Nu blev alla bilder  i en serie skarpa.

Den vackra svanen kommer in för att njuta av frukosten (eller kanske lunch beroende på när matningen sker). 

De stora fåglarna gjorde ofta en loop runt området innan de kom in för landning. 

Här bromsar de in för att landa bland sina kompisar.

Just denna bild bjuder jag på för att jag gillar den lilla stugan till vänster i bakgrunden. 

Hälsningsceremonierna var förstås översvallande och de trumpetade glatt i den kyliga morgonluften.

Det var också en hel del vingflaxande...

Det var då som jag insåg att jag kanske skulle vara lite mer kreativ och ta några dubbelexponeringar. Den härliga röran av sångsvanar kanske skulle kunna bli något om man la ihop två bilder.

Jag gjorde några försök och det var kul, men dubbelexponeringar är svårt.

Kanske är det bara vissa utsnitt man vill ha...?

Kanske så här?

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-03-19 21:56 | Läst 783 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Jag är helt och hållet full av beundran inför din och även andra fotografers arbete i att fotografera årstiderna och fågellivet. Bilder som inte bara är fina bilder utan säkerligen också kan ha betydelse för framtida forskning. Hatten av för det.
Vid Övre Föret ser jag stora flockar av gäss. Och efter Rimbo mot Kundby stora flockar av sångsvan. Det är liksom vår i luften.
/Gunnar S
Svar från Lena Holm 2023-03-20 07:17
Tack Gunnar,
det var ju trevligt att läsa med tanke på att det är den här typen av bilder som för det mesta anses ha ett lågt dokumentärt värde. Jag ska förstås ut och titta på gässen vid Övre Föret och det kanske t o m har dykt upp en och annan tofsvipa vid Kungsängen.
Hälsningar Lena
Vafalls !! har du övergivit sovsäcken ;) Utsökta inflygningsbilder..och dom långhalsade verkar ha mycket att snacka om..
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2023-03-20 07:19
Tack Gunte,
när det är flera minusgrader på nätterna brukar jag inte sova i bilen, även om sovsäcken nog duger till det :-) Svanarna hade helt klart mycket att skvallra om mellan flygturerna.
Hälsningar Lena
Både rådjuren och svanarna får frukost, men det framgår inte om du fick någon frukost på hotellet? Kul att din nya kamera uppfyller förväntningarna, det gjorde inte min till fullo när det gäller fåglar men den är bra till allt annat. Det blev några fina bilder vid inflygningen och trumpetandet. Dubbelexponering är svårt, mina bästa brukar vara att ta en bild på objektet och nästa bild på något helt annat och då i oskärpa. Tycker din tredje bild från slutet var den bästa av de dubbelexponerade
Svar från Lena Holm 2023-03-20 07:24
Tack Peter,
jag fick en utsökt lagad frukost med ägg och bacon, nybakat bröd som fortfarande var lite varma, pålägg, kaffe, juice mm klockan nio då jag åkte tillbaka till motellet där jag sovit. Det var bara jag som åt frukost och servicen var utmärkt. Sedan satte jag mej i bilen och åkte till jobbet. Dubbelexponering är svårt och det är sällan jag får för mej att testa, men här var det lite kul och jag hade ju mer än tillräckligt med vanliga bilder på sångsvanar.
Hälsningar Lena
Fina bilder med härlig berättelse bakom. Gillar också bilden med stugan där i bild, tillför i landskapet på något sätt. Sen är de inflygande svanarna riktigt bra! Tänker nog göra samma sak som du med tranorna i år, dvs besöka dem i gryningen. Men slipper sova i bilen då jag "bara" har ca 1,5 timme till Hornborgasjön :)
Svar från Lena Holm 2023-03-20 22:11
Tack Joakim,
det var en fin morgon även om det var förvånansvärt få svanar inledningsvis. Jag fick i alla fall tillräckligt med fåglar till slut. När jag var nöjd kunde jag åka tillbaka till motellet och äta en rejäl lagad frukost. Det ingick i priset så det var faktiskt bra mycket bättre att bo där än att sova i bilen :-)
Hälsningar Lena
Härligt ljus i dina bilder, och skärpan sitter perfekt.
Varje gång jag ser sådana här bilder tänker jag att jag måste ta mig ut och försöka själv.
Men är nog lite för morgontrött...

Dubbelexponeringar är svåra, jag tycker den sista blev bra.
Mvh Bengt
Svar från Lena Holm 2023-03-20 22:13
Tack Bengt,
nu börjar gryningen vara så tidigt att det blir lite jobbigt att gå upp. Men det fina är ju att man hinner ut en sväng före jobbet. Jag tyckte dock bättre om att fota svanarna i motljus kvällen innan. Dubbelexponeringar gör jag nästan aldrig, det är svårt och blir mest skräp.
Hälsningar Lena
Vad fint! Känslan av tidig vår är påtaglig.. Dubbelexponering har jag aldrig provat, har för mycket 'vanliga' bilder som i så fall skulle gå före.. men hinner/orkar ofta inte ens med dom! Möjligen tycker jag dubbelexponeringarna skulle göras lite mörkare.. Bra start på en dag 'hör' jag!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2023-03-20 22:15
Tack Jan,
det var fint även om det inte fanns så många svanar som det brukar vara här. Dubbelexponeringarna här är gjorda direkt i kameran och då kräver de inte mer pyssel efteråt än andra bilder t ex hade jag kunna gjort dem mörkare. Jag testade lite olika med ville ha mycket vitt och mycket svan på bilderna.
Hälsningar Lena
Sångsvanen är en underbar fågel. Du har fångat dem så fint på bild! Mvh Wolfgang
Svar från Lena Holm 2023-03-20 22:16
Tack Wolfgang,
visst är det vackra fåglar och de pratar alldeles väldigt med varandra.
Hälsningar Lena
En perfekt exponerad vacker serie med detaljer som den lilla stugan, själv lägger jag också gärna märke till små stugor som är helt speciella. Det är ju när de flyger rakt mot som autofokusen testas riktigt, det blev ju bra!
Dubbelexponeringen blev bra, det lyckades. Även om jag har funktionen i kamerorna, så har jag aldrig brytt mig om att testa, kanske någon gång? Just här bland svanarna var det ju uppenbarligen ett utmärkt tillfälle.
Svar från Lena Holm 2023-03-20 22:19
Tack Stefan,
jag är förvånad att du inte testat dubbelexponeringar när du är så kreativ med dina gamla objektiv bland blommor och i skogen. Det känns som perfekta motiv att testa på. Jag fick möjlighet att testa flygande gräsand rakt mot kameran i helgen och det blev en hel serie med skarpa bilder. Det hade jag absolut inte fått med gamla kameran.
Hälsningar Lena
Mycket fina bilder du fick. Extra kul med nya kameran och objektiv kan jag tänka mig. Den fjärde bilden när de kommer inflygande blev verkligen toppen!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2023-03-20 22:21
Tack Johnny,
det är extra kul att åka ut med nya grejer och jag upptäcker vad som fungerar och inte fungerar. Jag är ju inte heller van att hantera alla knappar ännu men det kommer. Sångsvanar är visserligen rätt långsamma men inflygande kändes hoppfullt när jag såg bilderna i datorn.
Hälsningar Lena
Härliga bilder Lena! Jag fastnade såklart för dubbelexponeringarna, gillar ju lite art och kreativa bilder.
Jag började läsa blogg del 2 så ska läsa ettan när jag har lite mer tid. Jag har också en Hälsning från Marianne som du känner väl. Hörde att du bodde hos henne (tror det var under någon Säterdalen utställning) Mvh Nina
Svar från Lena Holm 2023-03-20 22:24
Tack Nina,
jag brukar aldrig göra dubbelexponeringar men nu hade jag tid och många fåglar att jobba med. Det var rätt kul men svårt. Kul om du träffat Marianne. Det var länge sedan. Jag bodde en natt hos henne första gången jag var till Säter. Jag hoppas att allt var bra med henne.
Hälsningar Lena
Erkenius 2023-03-21 07:27
Allt är bra med Marianne. Vi är med i samma fotoförening och ska också ställa ut nu tillsammans i Söderbärke, även Björn kommer med. Så det ska bli kul.Första gången för mig./Mvh Nina
Svar från Lena Holm 2023-03-26 19:43
Hej Nina,
säg till när det är. Om jag kan träffa Björn, Marianne och dej vid samma tillfälle kan det ju vara värt en resa till Söderbärke även denna tid på året.
Hälsningar Lena
Erkenius 2023-03-27 07:19
Påskhelgen, men har inga tider. När jag fick frågan låg jag i 40 grader så tacka nej men kom med ändå trots att det var fullt. Ska träffa Marianne och de andra på torsdag kväll. Marianne kommer inte vara med fysiskt men Björn kommer och en fotograf till :-)
Som vanligt härliga bilder! Den nya kameran funkar tydligen som den ska 😀.
Ha det//GöranR
Svar från Lena Holm 2023-03-20 22:22
Tack Göran,
ja kameran och objektivet fungerar alldeles utmärk. Det går också bra med adapter och mina gamla objektiv. Det är kul att vara ute och testa nya saker.
Hälsningar Lena
Fantastiska bilder med ljuvlig stämning. Den sista bilden blir min favorit. Den är inte bara vacker utan väldigt konstnärlig :-)
Hälsningar Halina
Svar från Lena Holm 2023-03-26 19:45
Tack Halina,
kul att du gillar sista bilden. Just den var den dubbelexponering som jag var mest nöjd med själv. Jag tyckte den visade sångsvanarnas sociala liv bäst och så har den ju en svan som tittar tillbaka på fotografen :-)
Hälsningar Lena