** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **
En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Sånt som hör våren till

Unga lamm som spritter av nyfikenhet och livslust. Solen är på väg att gå ner och det var som att de måste göra några några extra skutt innan kvällsvilan. 

Om det är någon som behöver räkna såna här för att komma till ro kan jag skicka några bilder. Men det kanske inte fungerar när de är så här spralliga. 

En stare har flyttat in i den här holken. Det är inte en av våra, men den är i alla fall inom lagom avstånd för att jag ska kunna kolla av den då och då. 

Även i storstan kan man märka att våren definitivt har kommit. Kolla han där till höger. Tamduvor, eller stadsduvor, har inga framträdande skillnader mellan honor och hannar, men när det gäller visar hannen minsann upp sej och man kan lätt se vem som är vem. 

Sol och lite vårvärme betyder att man kan äta lunch på trappan utanför konserthuset i huvudstaden. Fast han där vid pelaren verkar mest tycka att det är jobbigt. 

Trappan var i alla fall välbesökt under lördagen då jag råkade vara där.

Jag bjuder också på en glimt av torghandeln. Det fanns ingen skånsk nypotatis som Bob kunde visa men färgprakten i dessa buketter kunde jag inte motstå. Blommor hör ju trots allt våren till, men i storstan är det ont om diskreta blåsippor. 

Vår betyder grill om man bor som vi gör och till lördagsmiddag blev det grillspett. Spetten blir fina om man blandar kött med grönsaker, men de kräver olika tid på grillen. Godaste resultatet får man därför om man grillar köttet för sej och grönsakerna i en korg eller på separata grönsaksspett.  

Fläskfilé med bacon och grönsaker, serverat direkt från grillen. Hemgjord potatissallad med dill och gräslök som jag fortfarande har kvar i frysen från förra odlingssäsongen. 

Söndagsutflykt och vårens första svarthakedopping. Inga danser eller uppvaktande, men doppingarna var på plats i Kyrksjön, Bromma.

Sothönsen var också där och de var redan i gång med att göra fler sothöns. Här trycker hannen till sin älskade särskilt innerligt, men hon kom upp som en kork och skakade på sej, det hör nog till med ett och annat dopp i sothönornas kärleksliv.

Det hördes enstaka kväkande i pölarna vid sjön och till slut hittade vi en individ som sände ut "locksignaler". De ligger i startgroparna men behöver nog några varma dagar till innan de finner lyckan och kan föra sina gener vidare. 

På en spång vid Kyrksjön fick vi också se den här ivriga spetten. En mindre hackspett som hackade på för allt vad den kunde. Honan satt några träd bort så det ser lovande ut för det fortsatta beståndet. Nu börjar en ny arbetsvecka, men det är vår och solen går upp redan 05:30. Det ska jag försöka dra nytta av en morgon om jag orkar :-) 

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-04-16 21:00 | Läst 508 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Gott och blandat av bästa slag! Lammen är helt oemotståndliga! Så kommer storstan o konserthustrappan, duger minsann också. Svarthakedoppingen är ju en elegant sak, sån har jag aldrig ens sett. Och så en köttbit på det.....Många fina bilder, hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2023-04-16 22:05
Tack Björn,
just lammen, som jag fotade en kväll i slutet av förra veckan, hör till de bilder jag ville visa i denna blogg. Jag tycker dock att de blev en fin kontrast mellan storstan, landet och villaträdgården. Kyrksjön, där jag fotat svarthakedoppingen, är ett villaområde i Bromma som liknar vårt men prislappen på husen är förstås en helt annan :-)
Hälsningar Lena
Flera extra trevliga bilder här, fint med blandade motiv dessutom! Så blir det ofta om man rör sig runt i 'stadens domäner' och närområden.. I Kungsan är Körsbärsblomningen på gång med lite blommor, men kanske fler på Bysistorget vid Hornsgatan, såg jag igår!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2023-04-16 22:01
Tack Jan,
jag tänkte på körsbärsblommorna men jag hade gjort mer än 15 000 steg redan och hade annat som väntade hemma. Jag gick till tåget och skippade Kungsan. Du får visa hur fint det är när de blommat som mest.
Hälsningar Lena
Fin serie. Hackspetten ser lite nyvaken och okammad ut. Fin bild på grodan eller om det nu är en padda? Jag ska ta och kolla till våra klockgrodor i veckan. Fint skvätt från sothönan. Kul med svarthakedopping, jag hoppas att hitta någon i år igen. Kul med spring i benen på lammen. Jo idag ska grillen ut iaf, men det blir nog inget på den idag, det är nog fullt med annat. Vi är precis tillbaka från nio dagar i Kungsbacka, så det är en hel del att ta igen, både i trädgården och fotografering. T.o.m vitsipporna är igång så det blir en hektisk tid.
Svar från Lena Holm 2023-04-17 21:00
Tack Peter,
det verkar vara jobbigt att vara pensionär :-) Vitsippor minsann, de lär dröja ett tag till. Vi har precis fått blåsippor. Svarthakedoppingarna har dykt upp nyligen och det var fler par förra året så alla har kanske inte anlänt.
Hälsningar Lena
Mycket fint. En blandning av det mesta :)
Tycker duvorna är lite roliga hur de sitter kronologiskt med två bokstäver emellan.
Du har sett och fotat en hel del vårtecken här.
Väntar fortfarande på att få se kärrhöken. Den har ju garanterat anlänt hit men har inte lyckats få se den än.
Lycka till med soluppgången:)
Svar från Lena Holm 2023-04-17 21:02
Tack Joakim,
kärrhök har jag sett ett par gånger men bara på långt avstånd. Jag stod och tittade på duvorna ett tag och de hoppade runt lite. Passade på då de satt jämnt fördelade på bokstäverna.
Hälsningar Lena
Härlig blandning på bilderna! Gulligt med lammen. Får mig att tänka på att det är kosläpp om 3v på SLU Uppsala. Grilla gjorde vi också i helgen, väldigt trevligt.
Fina bilder!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2023-04-17 21:03
Tack Johnny,
jag har faktiskt noterat kosläppet i almanackan i år. Jag har för mej att det var rätt dåligt väder förra året. Korna släpps vid elva tror jag det stod i utskicket som gick ut till anställda.
Hälsningar Lena
Härliga bilder Lena. Vår kollega här på jobbet är alltid hemma några dagar denna tid på året och agerar barnmorska, Kom 2 lamm i morse som hon skicka bild på. Hon brukar få ca 12-13st. Vi brukar hälsa på hos henne och lammen när de kommit ut, så söta!. Mvh Nina
Svar från Lena Holm 2023-04-17 21:05
Tack Nina,
de här lammen håller till på en gård jag passerar när jag ska till en våtmark i Knivsta. Det hade inte kommit så mycket fåglar ännu men lammen bjöd på fin underhållning.
Hälsningar Lena
Hej Lena - härlig varierad vårserie.
Det var ett kosläp här igår, men vi gick inte ut för att se det i år. Det är annars väldigt roligt att se.
Det finns så många fina bilder här att det är svårt att välja en eller flera, så jag ger 5 stjärnor av 5 för hela serien.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2023-04-17 21:07
Tack Erik,
för dina stjärnor :-) Det är kosläpp på den stora gården som hör till mitt jobb om tre veckor. Jag kanske åker dit om vädret är bra. Det är på en lördag för att det ska passa för familjer att komma och titta.
Hälsningar Lena
Sprittande lekfulla lammungar blir man glad av..värmande vårtecken på olika sätt.
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2023-04-20 20:56
Tack Gunte,
lammen på den här gården brukar jag fota varje år. Ibland har jag varit där ännu tidigare då några har varit nästan nyfödda. De är goa att se när de springer runt.
Hälsningar Lena
Vilken serie! Grodan gillar jag skarpt, den har närvaro. Mindre hackspetten - där hoppade jag till - grattis till den. Och lammen! en av de största behållningarna av tidigare resor i Skottland är just lammens skuttande lite här och var runt om vid utflykter.