En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Tidigt en morgon i maj

Så här års får man stiga upp väldigt tidigt för att vara på plats när solen går upp. Jag hade klockan ställd på 03:45 en morgon för att hinna till Kyrksjön i Bromma precis i rättan tid för att njuta av det finaste morgonljuset. En liten svarthakedopping var på plats vid bryggan när jag kom fram.

Jag spanade ut mot den mörka delen av sjön och lyckades precis fånga en vit skepnad som jagade över vattnet, en fisktärna. 

Tre gräsandshannar hade stämt träff i arla morgonstund och de inledde gryningsmötet med en uppdatering om den senaste kvällens uppvaktningar av särskilt vackra honor. 

En svarthakedopping kuttrade ensam vid bryggan. Jag kunde inte låta bli att reflektera över att det kan vara så tyst i en morgon i en Stockholmsförort, som dessutom har en flygplats. Men vid femtiden har kanske inte så många har vaknat ännu... 

Solen smyger upp bakom trädtopparna.

Svarthakedoppingen har hittat sin älskade partner och de simmar tillsammans i det gyllene ljuset.

Gräsandshannarna har klarat av sina historier om nattens erövringar och intagit snoozläge i gryningen.

Sothönan har precis börjat sin dag med att plocka upp diverse olika växter från sjöns botten. En del ratas en del blir frukost.

Jag hörde svarthakedoppingarna i vassen. De var väldigt gulliga mot varandra och det verkar lovande för det fortsatta beståndet av svarthakedoppingar i denna sjö. Här är det i alla fall en partner som har förstått allvaret och insett att det är hög tid att inreda en bostad för den framtida familjen.

Tufft jobb att bygga bo.

Jag hade också fått span på ett annat par i sjön, eller snarare flera. Det fanns minst tre par skäggdoppingar och de verkade alla mycket aktiva. Jag lämnade bryggan med svarthakedoppingar och gick runt halva sjön för att se vad som hände på andra sidan. Det kommer i nästa blogg.

Hej så länge,

Lena

Inlagt 2023-05-07 21:26 | Läst 496 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Snyggt! Näe, 'tidiga morgnar' är en svunnen tid.. det har jag ägnat alldeles för mycket tid åt.. både i fritid (en massa båtturer i 39 säsonger/år) och i flera arbeten, ofta mitt i natten då eller i hela nätter.. Numera njuter jag fint av att ofta ligga kvar till 09:00, det är helt underbart! Fint ljus och himlar får numera bli vid solens nedgång.. Kul med Svarthakarna, ska nog snart ta mig till Isbladskärret och se vad som finns där, men det lär bli en eftermiddag i så fall.. 🙂
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2023-05-07 22:25
Tack Jan,
det fina är väl när man kan välja :-). Jag njuter av att kunna göra en sån här utflykt innan innan jag ska vara på jobbet. Du har upplevt det många gånger och kan numera välja när på dygnet du vill göra dina utflykter. Det gäller att njuta av tillfällena när det passar bäst.
Hälsningar Lena
Härligt morgonljus!

//Lola
Svar från Lena Holm 2023-05-09 19:28
Tack Lola,
det finaste :-)
Hälsningar Lena
Å så snygga bilder du fick - att palla sig upp tidigt kan verkligen löna sig 🙂
Extra plus för andra o tredje bilden uppifrån!
Svar från Lena Holm 2023-05-09 19:30
Tack Lena,
andra bilden blev lite speciell men med lite lätt redigering tyckte jag den blev rätt fin. Gryningsljus kan vara helt fantastiskt så här års.
Hälsningar Lena
Vackert, i det ljuset spelar det inte så stor roll vilken art det är och vad fint med morgondimman. Efter denna kommentar tänker jag sticka ut, men då pratar vi om 05.45, så får vi se vad det ger. Vi var uppe i Uppsala i helgen, bara från fredag em till söndag morgon. Kunde inte se att det fanns några svarthakedopping inne i Uppsala i år. Ekebydammen hade i början av veckan svarthakedopping och även en sjö lite norr om Uppsala Ånge fågelsjö men samtliga verkar ha dragit vidare i mitten av veckan, hur som helst det blev några timmar nere vid kungsfiskaren, det var bra aktivitet och det blev troligen en 600 exponeringar på några timmar, jag satsade mest på flygande så det är väl någon som går bort
Svar från Lena Holm 2023-05-09 19:37
Tack Peter,
nej det kan vara lite vad som helst som flyter eller flyger på rätt ställe när det är så här fin stämning. Jag kollar inte efter svarthakedoppingar i Uppsala utan far till ställen där jag vet att de alltid finns samt att jag även kan hitta en del andra motiv. Jag har inte haft tid att besöka kungsfiskare men kanske till helgen. Ser fram emot dina bilder.
Hälsningar Lena
Vackert och stämningsfullt. En fröjd för ögat.
Svar från Lena Holm 2023-05-09 19:35
Tack MOrgan,
kul att du gillar mina gryningsbilder, det var en fin morgon.
Hälsningar Lena
Inte heller för mig men nog ser det vackert ut! Både känslan i stort och dom fina fågelbilderna. Mycket fin serie! Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2023-05-09 19:34
Tack Björn,
det var en mycket fin morgon och väl värt att stiga upp trots att det blev lite tungt på kvällen.
Hälsningar Lena
Noterar att du kom fram i exakt rätt tid, det blev mycket fint resultat, härliga färger och inspirerad text tillika. Gräsandshannarna var något extra, särskilt den undre bilden med dimma och ett varmt stråk, helt rätt för den där rätta stämningen! Sen är det ju alltid intressant att få reda på vad de snackar om....
Svar från Lena Holm 2023-05-09 19:33
Tack Stefan,
jag körde en annan väg, inte motorvägen, och kom fram lite senare än planerat. Men det gjorde inte så mycket. De första solstrålarna hade nog inte så stor effekt på den plats där jag stod. En sån här morgon kan t o m gräsandshannar vara riktigt givande motiv.
Hälsningar Lena
Absolut finaste tiden när lite dimma vilar över vattnet och det är vindstilla. Och resultatet blir härliga bilder
i det varma morgonljuset. Knepigt att välja nån speciell det är skön stämning i alla..
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2023-05-09 19:31
Tack Gunte,
det blev många bilder och det var svårt att välja ut dessa till bloggen. Det var verkligen en vacker morgon.
Hälsningar Lena
Oj, så tidigt en ledig dag. Är nog ofta vaken så dags men orkar knappast upp då.
Tur att det finns de som orkar och gör det så jag får se så här fina bilder på morgon stunden.
Svar från Lena Holm 2023-05-09 19:28
Tack Margareta,
det var en fredag men eftersom solen går upp så tidigt så gjorde jag denna tur innan jag åkte till jobbet. Jag var där till halv åtta. När jag är ledig är det betydligt svårare att stiga upp. Fredagskväll var det lite grusigt i ögonen dock :-)
Hälsningar Lena
Många härliga bilder på fåglar som simmar i det guldgula ljuset. Bildmässigt tycker jag andra bilden på tärnan är superbra! Dimman och fågeln nästan som ett streck mot det mörka.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2023-05-09 19:26
Tack Bjarne,
den blev något visst med andra bilden. Jag hade fyra mörka bilder i en serie och med lite lätt redigering blev den fin tycker jag. Kul att du gillar just den.
Hälsningar Lena
Det är tufft för oss så här års helt klart. Blir fina bilder då också. Snyggt!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2023-05-09 21:33
Tack Johnny,
det här var en mycket lyckosam morgontur med dimma, doppingar (som jag la ut idag) och även sädesärlan som jag visade i fredags.
Hälsningar Lena