En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Fairy pools

Från Talisker är det inte särskilt långt till en plats som heter Fairy pools. Vägen är som ni ser väldigt smal och eftersom det är ett populärt ställe att åka till möter vi bilar ganska ofta. Det har också precis dragit förbi en rejäl regnskur, men den avtar under färden. 

Det är fler som är på väg dit och man kan ju bara hoppas på att parkeringen räcker till. 

Vi passerar genom ett område med skog och får förstås stanna på en mötesplats. Himlen ser olycksbådande ut men det har slutat regna.

Här har man gjort i ordning en rejäl parkering (med avgift) och dessutom en extra för husbilar. Vi ska promenera på stigen som slingrar sej genom det gröna landskapet. 

Solen glimtar fram ibland och det blir snart varmt, regnjacka av alltså. De som är på väg tillbaka och har uppförsbacke är ordentligt varma. Längs vägen möter vi en tjej klädd i bikini och en täckjacka! Besynnerlig klädsel för en sån här tur, men det får sin förklaring.

Fairy pools är en serie mindre vattenfall där det på vissa ställen bildas pooler med kristallklart, grönskimrande vatten.  

Här kan man se hur klart vattnet är och kallt, antar vi förstås.

Vi följer vattendraget och ser på ett ställe ett bylte med kläder. Kort därefter ett tjut. Det är inte "fairies" men däremot två tjejer som badar i en av de större poolerna.

Jag testar en längre slutartid och tjejerna sitter rätt stilla. Det kan inte vara så rysligt kallt för då skulle de inte stanna kvar i vattnet. 

Jag noterar att det bara är tjejer som badar. Promenaden så här långt är ca 2,5 km och mer än hälften är uppförsbacke så man får upp värmen, men att bada känns ändå inte så inbjudande. Jag förväntar mej att hitta någon sägen eller annat som gör att man ska bada här men det verkar inte finnas. Fairy pools är bara en vacker plats som många vill se och vissa absolut vill bada i. 

Här vänder vi, och tar på regnjackorna igen. Det kommer inga skyfall, tack och lov, med vinden sveper ner längs promenadvägen och nu får vi nedförsbacke. Lätt promenad fram till sista stigningen mot parkeringen. 

Vid parkeringen betar får i sluttningen och jag passar på att fotografera de pampiga fingerborgsblommorna som växer överallt. 

Vi kör tillbaka mot Broadford och solen kommer fram igen. Det uppstår en diskussion om huruvida de vita prickarna på den gröna sluttningen är får eller stenar. Jag hävdar att de är får. 

I Broadford går vi en sväng och besöker bl a en lokal konstnär och hans katt. Det är lågvatten och då ligger båtarna på land. 

Vi går till samma restaurang på kvällen, Claymore, och vi får vänta lite längre denna gång. Det går inte att boka bord utan man får vänta på sin tur eller gå någon annan stans. Vädret är nu så fint att vi kan sitta ute med kalla drycker och vänta på vårt bord. Den här kvällen tar alla andra i sällskapet det jag åt igår och jag väljer en hummersallad. Hummern serveras varm med vitlökssmör och är perfekt tillagad. Kameran är kvar på rummet så sambon får ta en bild med telefonen. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-07-08 09:00 | Läst 720 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Tjusiga landskap, öppna men ändå med trevliga detaljer. Vägar som inbjuder till långsam körning och beundran av naturen. Det värsta är att man kommer ingen vart om man ska göra fotostopp hela tiden :)
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2023-07-08 16:54
Tack Gunte,
vägarna gjorde att man inte kunde köra annat än långsamt, men lokalbefolkningen stod på rätt bra ibland. De tyckte nog att turisterna var rätt dryga med sitt såsiga körsätt. Det gick inte att stanna så ofta för det fanns inte plats för det. Men några stopp blev det ju och avstånden var rätt korta så vi hann det vi skulle :-)
Hälsningar Lena
Härligt med bröllop som leder till så många utflykter som kanske inte blivit av annars.
Fina resmål med vackra vyer och god mat verkar det som.
Det finns alltid friskusar som skall bada överallt.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2023-07-08 16:51
Tack Ing-Marie,
det blev en hel extra rundtur i Skottland på förslag av min syster och svåger. Nu kunde de inte vara med hela veckan men vi fick några dagar tillsammans. Det var mycket vackert på västra sidan av Skottland och Skye. Vi kommer nog att åka tillbaka dit, kanske till någon av öarna utanför Skye (med mindre turister).
Hälsningar Lena
Vackert och påminner lite om fallen högt upp i fjällen på olika platser....brakkåfallet tex. Jag kan med få sådant infall att bad måste provas just på den plats som en upplevelse.

/N
Svar från Lena Holm 2023-07-08 16:49
Tack Nini,
jag kan tänka mej att det finns platser i Skandinavien som liknar detta. Vi tyckte att det liknade Norge en hel del då vi körde runt på Skye men även på andra platser i Skottland. Det är dock mer lövträd. Jag var mer badtokig förut. Nu vill jag helst att det ska vara varmt både i luften och i vattnet.
Hälsningar Lena
Vacker terräng! Skogen är den kanske nedhuggen sedan urminnes tider.. den borde väl finnas där annars och inte bara enstaka träd, kanske?
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2023-07-08 16:46
Tack Jan,
jag vet inte hur stora delar av Skottland som varit skogklätt, men det finns gammal skog och även skogsplanteringar och kalhyggen. På ett par ställen var det skyltat att det pågick skogsbruk och att man då kunde möta en timmerbil! Vi pratade om det och insåg att om det inträffar får man antagligen backa.
Hälsningar Lena
Tur de har ordnade mötesplatser på den vägen.
Vackert och speciellt landskap som blir lite extra dramatiskt med de hotfulla molnen.
Ser verkligen kallt men säkert uppfiskande idet badet. Har badat i ett vattenfall i Brasilien, det var kallt kan jag garantera. Som att få en rejäl överraskning att ställa sig under vattenstrålen i fallet.
Den hummersalladen var rejäl, mer som hummer med lite sallad. Ser så gott ut, hade nog valt den.
Svar från Lena Holm 2023-07-08 16:43
Tack Margareta,
landskapet är oerhört vackert och molnen bidrar på sitt sätt. VI fick inte så mycket regn på oss, fast det såg hotfullt ut några gånger. Vädret blev bättre medan vi var där. Jag har badat under ett vattenfall i Australien men då var det så varmt att vi välkomnade den lilla kyla som vattnet bjöd på. Hummern var mycket fin och det var perfekt att få en lagom portion sallad till.
Hälsningar Lena
Det kanske är oändlig skönhet även här, lika bra att ta med hela kroppen. Vacker natur, allt regn gör ju att det ser frodigt och vackert ut. En hummer är ju inte fel att avsluta dagen med, det där med varma skaldjur är ju inte så dumt. I USA så har jag enbart fått varma skaldjur, i Baltimore tog jag tillagad krabba på många olika sätt och det var förvånansvärt gott. Fina bilder och intressant att läsa om din resa i Skottland
Svar från Lena Holm 2023-07-08 16:41
Tack Peter,
det hade varit torrt ett tag även i Skottland och man kunde se på betena att de behövde regn. Här är det dock lite myrmark så det är verkligen grönt och frodigt. Jag antar att du även ätit kräftor i USA, varma och tillagade på cajunvis. Det provade vi i Louisiana och det var mycket gott. De var heta när de kom in och kryddiga.
Hälsningar Lena
pdahlen 2023-07-08 18:29
Jo precis, varma kräftor i cajun stil, läckert.
Hej Lena.
Jeg "følger" med på turen og nyder, det jeg ser.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2023-07-08 16:38
Tack Erik,
bara trevligt att du hänger med på vår resa i Skottland.
Hälsningar Lena
Kanonbilder!
Svar från Lena Holm 2023-07-08 16:37
Tack Peter,
kul att du tittar in!
Hälsningar Lena
Har vandrat i liknande trakter, du har verkligen fångat det vackra skotska landskapet här, det gjorde du bra! Det är så vackert, så imponerande, liknar inget annat. De där kullarna kräver kondition om man gillar att kliva uppför! Bordet på sista bilden är av en populär modell idag.
Svar från Lena Holm 2023-07-09 12:41
Tack Stefan,
det fanns en del vandringsleder i området men vi hade inte avsatt tid för det, mer än den här turen. Det är troligt att vi åker tillbaka till Skottland men då någon av öarna utanför Skye, som inte är fullt så välbesökt. Landskapet är verkligen vackert och de omväxlande vädret hör till. Man får ha regnkläder med sej och skor/kängor som tål vatten.
Hälsningar Lena
Fina bilder från Fairy pools och promenaden dit. Nu behöver vi inte besöka dem när vi är där i augusti 🤣

Men Claymore verkar ha mumsig meny så det är ett bra tips.
Svar från Lena Holm 2023-07-11 12:15
Tack Sten,
det kan nog se annorlunda ut i augusti men det kan också vara mer folk. Claymore hade otroligt god mat men man får räkna med att vänta eller äta en tidig middag.
Hälsningar Lena
Vilket landskap! Det är så man dreglar lite. Jag har dock lite svårt för människor som ska bada vid vattenfall.

Hälsningar Jörgen
Svar från Lena Holm 2023-07-17 21:51
Tack Jörgen,
Jag kan hålla med men här var det trots allt så få som vågade sej ner i det kalla vattnet. Det är kanske fler när turistsäsongen är som värst, vilket vi försöker undvika.
Hälsningar Lena