En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Hamningberg, del II

När vi lämnade Hamningberg för att köra tillbaka regnade det lätt, men solen kom också fram och nu ändrades såväl karaktären på stenformationerna som färgpaletten.

Det bildades även dimslöjor på vissa platser. Återigen blev det många stopp längs vägen, på de små plättar vid vägkanten där det gick att stanna.

Jag testade att fota rakt mot ljuset några gånger. Det är lite knepigt när allt är blött och det faktiskt fortfarande faller en och annan regndroppe.

När man vänder sej mot vattnet kan man se de lutande stenformationerna med gräsytor mellan som bildar ett förunderligt mönster i naturen. Bob beskrev bergarten som "prekambrisk sediment bergart som ser ut att vara starkt metamorfiserat och höggradigt ställt på högkant". Jag kan ingenting om detta men det ser ut som tjocka stenplattor på högkant som lutar något.

Solen gav klarare färger och det blir väldigt grönt mellan all sten. Helt annorlunda från när vi passerade här på vägen till Hamningberg. Nu har vi fått uppleva alla typer av sommarväder utom hagel.

Klipporna mot vattnet har tydliga platta skivor som ger väldigt läckra former.

Hurtigrutten passerar en bit ut, vid horisonten.

Vi passerar några får och här är det dimma som ger det mjuka ljuset.

Det har slutat regna och vi skickar upp den lilla drönaren för att ta en titt uppifrån. Här kan man se mönstret som klipporna bildar bättre och att man har lagt vägen rakt genom dessa formationer.

Det här har jag inte upplevt på någon annan plats som vi besökt. Senare på resan, när vi kör till Berlevåg, kommer vi att passera genom ett landskap som delvis liknar detta men inte alls i samma omfattning.

Det här är väldigt häftig natur och det är svårt att få fram det på bild, men en kombination av dessa drönarbilder och bilder  på marknivå ger förhoppningsvis en viss upplevelse. 

Ett sagolandskap passande för en fantasyfilm kanske.

Vi möter två havsörnar som passerar oss längs vägen när vi kör den sista biten. Jag hann inte fota dem men vi fick i alla fall njuta av dem från bilen.   

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-08-11 07:47 | Läst 468 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Hej Lena,
Det är fina bilder av en bergsområde som är stort. Det kan man se från Google satellitbilder.
För att bestämma vilka bergarter som ingår i skivorna behöver man va på plats.
Jag antager att den norska geologiska undersökningen har gjort preliminära karteringar i området. I dina bilder ser man de sedimentära skivorna tydligt och om de är prekambriska innehåller de ytterst lite fossil. Vissa lager kan sannolikt var basalt från vulkanutbrott. Eftersom det är enormt många skivor så täcker de en mycket lång tidsperiod.
Du säger att du inte har sett denna typ av kust annorstädes. Det visar att det är inte vanligt med så stort område. Sedimentära bergarter på högkant tyder på stora rörelser i jordskorpan och det kan man se här och där på klotet, även i ökenområden.

Kul att se dina bilder
Ha en fin dag
Bob
Svar från Lena Holm 2023-08-11 21:38
Tack Bob,
för ditt fylliga svar med en massa intressant information. Det enda ställe jag sett med liknande stenformationer var längs vägen ut till Berlevåg, men det var inte alls lika stort och skivorna var inte lika tydliga. Den här vägsträckan liknar i övrigt inget annat jag sett på någon resa.
Hälsningar Lena
Vilka härliga bilder i ett dramatiskt landskap. / Mvh Nina
Svar från Lena Holm 2023-08-11 21:39
Tack Nina,
det här är ett mycket dramatiskt landskap och jag har inte sett något liknande på någon annan plats så här långt.
Hälsningar Lena
Vackra bilder och intressant och trevlig läsning. Extra kul med drönarbilderna. Det här är ett landskap jag skulle trivas i känner jag när jag ser dina bilder. Dramatiskt och vackert.

Hälsningar Jörgen
Svar från Lena Holm 2023-08-11 21:44
Tack Jörgen,
jag tror att du skulle älska detta landskap och tolka det på ditt sätt med din kamera. Jag känner inte till något liknande och ville verkligen se detta igen fast vi varit här en gång tidigare.
Hälsningar Lena
Drönarbilder ger ett annat perspektiv (plattityd) man ser detta landskap betydligt bättre. Lite påminner det mig om Kullen på Skånes nordvästkust, men där är det inte så skivat. Bobs kommentarer är intressanta. Motljusbilderna lägger lite magi till det helt fantastiska landskapet. Jag blir ödmjuk vid tanken på de krafter som bildat detta.
Svar från Lena Holm 2023-08-11 22:01
Tack Stefan,
jag har bara varit vid Kullen en gång men jag kan hålla med om att detta liknar en del, men är ändå annorlunda. Här är det helt andra proportioner och dessutom mer utpräglat stora skivor av sten, samt mycket mörkare sten än jag upplevde vid Kullen. Motljuset bjuder på lite magi som kryddar en plats som för mej är magiskt i stort sett vilket ljus som helst.
Hälsningar Lena
Jäklar vilka bilder! Och drönar fotona är ju fantastiska :)
Svar från Lena Holm 2023-08-11 22:02
Tack Joakim,
det här är en magisk plats som jag hoppas att du någon gång ska överväga att besöka.
Hälsningar Lena
Härligt ljus i de första, snyggt när man får lite ljusskiftningar/dimma i bergen som bild 2. Intressant den randiga strukturen med bergskammar med grönska emellan. Intressant med shifferstrukturen i berget, man skulle ju gärna dit med en huggmejsel för att se om man kunde få ut några stenskivor. Fina bilder på en härlig natur
Svar från Lena Holm 2023-08-11 22:16
Tack Peter,
de här stenformationerna med dess plattor på högkant har vi aldrig sett någon annan stans och de är verkligen spektakulära. Det här var ett ställe som jag hade på önskelistan över de jag ville besöka en gång till.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Her viser du endnu en meget fin reportage med masser af flotte fotos. Det giver et ekstra pift, med jeres drone-fotos - super. Som jeg mener at det er ?
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2023-08-11 22:19
Tack Erik,
det är lite svårt att förutsäga var det är värt att flyga drönare men det här var ett ställe där det verkligen lönade sej. Det var också vad jag hade planerat så jag var verkligen glad när det slutade regna så vi kunde skicka upp vår lilla maskin. Det är min sambo som kör den men jag bestämmer vad vi ska fota :-)
Hälsningar Lena
Vilka underbara och fascinerande bilder på en spektakulär miljö!
Fint fotat Lena!
Ha det gott!
Svar från Lena Holm 2023-08-12 21:35
Tack Heléne,
det här är en av de mest spektakulära vägsträckor jag någon sin färdats på och jag har rest en hel del :-)
Hälsningar Lena
Drönarbilderna är intressanta. Trots att jag kört vägen har jag ju aldrig sett området uppifrån, men du har fått fram formationerna fint. Dina bilder får mig att längta tillbaka med mera tid för fotografering.

Tommy S.
Svar från Lena Holm 2023-08-12 21:58
Tack Tommy,
det är min sambo som flyger drönaren men jag styr oftast över vad som ska fotograferas och jag visar bara bilder som jag varit med om att ta. Här var det ett uttalat önskemål att vi skulle flyga men vädret ställde till problem. När det äntligen slutade regna var jag mycket ivrig att vi skulle få upp den i luften. Det är häpnadsväckande vad man kan göra med en drönare som trots allt inte kostar mer än en bråkdel av min ordinarie kamerautrustning. En vy från kan ge en helt annan bild av verkligheten.
Hälsningar Lena
Häftigt landskap och fina bilder! Väcker reslusten mot norr...(och för min del en ny resa till Island) Drönarbilderna tillför verkligen också!
Svar från Lena Holm 2023-08-27 21:15
Tack Lena,
ser fram emot att få se dina bilder från Island.
Hälsningar Lena