En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Morgontur

Inspirerad av Stefans gryningsbilder steg jag upp extra tidigt en morgon och åkte ut på en tur innan jag åkte till jobbet. Solen går upp strax före sex nu så det är inte grymt tidigt man måste stiga upp. Solen var inte uppe än när jag kom fram till Hjälstaviken. Mycket fåglar i luften.

Skogen skymmer solen som har börjat klättra på himlen, men gässen som precis lättat träffas av det varma ljuset. 

De låter en hel del och man kan ju undra vad de pratar om. Den kommande långa resan kanske, eller var de ska övernatta härnäst?

När solen nått över trädtopparna når ljuset ner till fåglarna på vattnet framför gömslet. Det är mest gäss och det händer inte så mycket mer än att vissa lättar och andra landar. 

När jag reser mej för att gå spången mot parkeringen kommer ett par stora vita fåglar seglande en bit bort. 

Två ägretthägrar! Jag måste förstås stanna en stund till.

Tyvärr delar de på sej och jag kan bara följa den ena då den landar en bit bort från gömslet. 

Den gör sej väldigt bra mot den mörka bakgrunden och jag får en hel serie bilder när den kommer in för landning. Det är en stor fågel och det går ganska långsamt.

Avståndet är avsevärt men nu får jag utdelning för alla pixlar som min nuvarande kamera har. Bilderna är tagna med 500 mm och är kraftigt beskurna. 

Den pampiga vita fågeln slår sej ner och påbörjar sin morgonputsning. Den andra individen satte sej tyvärr bakom en ridå av växtlighet och blir kvar där så länge jag sitter i gömslet.

Ägretten tycks inte fiska som gråhägrarna brukar göra, utan den nöjer sej med att plocka vad jag antar är insekter från vattenytan. Men det kanske bara är förrätten?

Sen var det dags att åka och jobba.

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-09-07 19:28 | Läst 639 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Måste le...jag var där nyligen och har ungefär liknande foton. Satt i gömslet en stund sedan gick jag längst spången för att få se blåhake
Den visade sig inte.
/N
Svar från Lena Holm 2023-09-07 20:07
Tack Nini,
jag såg inte heller någon blåhake men det är tydligen större chans om man går vägen ut till tornet. Jag var vid Kungsängen (i Uppsala) i morse och spanade efter blåhake och skymtade en men fick inga bra bilder på den. Det var dessutom för dåligt ljus. Det verkar vara mängder med ägretthäger i Uppland just nu. De rapporteras dagligen på många ställen och ofta flera.
Hälsningar Lena
niniz 2023-09-07 20:50
Det gjorde jag gick stigen mot tornet men nån hade sett den vid korsningen spånge mot gömslet i dom buskarna brevid grinden.
:)
Hoppas på vitstjärnig blåhake på västkusten senare
Vad fint med ägretthäger och såpass nära också, fina bilder, väl värt ett besök innan jobbet. Jo det är många gäss i rörelse nu, har jag sett i Utvälinge
Svar från Lena Holm 2023-09-08 17:35
Tack Peter,
den är ju egentligen inte så nära men i alla fall tillräckligt med den kamera och objektiv som jag har nu. Det var absolut en bra tur innan jobbet. Ibland åker man dit och det blir ingenting. Kan man bara stanna drygt en timme ska man ha lite tur.
Hälsningar Lena
Oj vad snyggt på ägretten i vackert morgonljus!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2023-09-08 17:36
Tack Johnny,
jag hade lite tur denna morgon. Så att någon hade rapporterat 18 ägretter där idag, men då är de flesta vid tornet och där blir det inte så bra bilder.
Hälsningar Lena
Det är ju något speciellt med dessa hägrar. Kul att du fick bra bilder trots avstånd.
Jag har haft tankarna på Hjälsta länge nu, men det har fortfarande inte blivit av.
Kanske väntar tills slutet av månaden och hoppas på att skäggmesarna skall visa sig.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2023-09-08 17:39
Tack Ing-Marie,
de är tjusiga i sina helvita dräkter. Det är mycket aktivitet vid Hjälsta just nu, men det mesta är ju gäss och flockarna som samlas vid tornet. Jag hörde skäggmesar men såg dem inte. Jag kunde dock bara vara där en dryg timme och hann inte med annat än en sväng till gömslet. Det var ingen morgondimma, men chanserna för det ökar ju senare på säsongen.
Hälsningar Lena
Det är helt fenomenalt med ägretthägrarna, det känns skönt när något sådant händer, och spännande! Tredje bilden från slutet är rena paradbilden, har aldrig lagt märke till det gröna vid näbbroten förut, mina avstånd har varit för stora. Kul du vände dig åt rätt håll och fick med inflygningen, det är ett extra plus. Det är rätt fantastiskt vad det går att beskära med modern teknik. Väldigt fina Bilder!!!!! Och gässen, de diskuterar nog - Hammarsjön eller Araslövssjön? för de är mängder hemmavid när det blir kyligare.
Det händer mycket just vid en kort period på morgonen, så är det. ibland mycket så man får en fullträff, ibland nästan inget, det är spännande!
Svar från Lena Holm 2023-09-08 17:24
Tack Stefan,
någon har rapporterat 18 ägretter i det området idag. Då är de flesta inte vid gömslet där jag satt, men det är antagligen mer än en. På förmiddagen får man medljus i gömslet och bakgrunden är blandad växtlighet. Nu är det ju extra fint om man får en inflygning eller möjligen ett par som inte är helt överens. Jag kanske måste ta en till sväng dit, annars plockar jag väl bara mer svamp (och det behöver vi inte).
Hälsningar Lena
Mycket bra bilder på ägretten. De har bara blivit fler och fler. Hade tre som passerade över huset förra veckan. Jag har inte varit vi Hjälstaviken sedan slutet av 80-talet, men dessa bilder och andra du har lagt ut tidigare lockar till återbesök. Kul att det finns ett gömsle där också.


Hälsningar Jörgen
Svar från Lena Holm 2023-09-08 17:21
Tack Jörgen,
jag såg precis att någon har rapporterat 18 ägretthägrar vid Hjälstaviken idag. De flesta går vid tornet men det kan också vara flera vid gömslet. Gömslet är fint och rymligt men det brukar blåsa kallt när man sitter där. Jag gillar att gå på spången som leder fram och tillbaka från Gömslet till Parnassen. Vid tornet är det mycket aktivitet så här års men även promenaden dit kan vara givande, blåhake rapporteras just nu.
Hälsningar Lena
Man kan ju undra hur många gäss som befinner sig i landet när man ser dessa mängder. Ute vid Barsebäckskusten rastar enorma flockar och det är nog likadant vid alla strandängar.
Två Ägretthägrar var synliga där också fast på väldigt långt håll. Eleganta är dom.
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2023-09-10 10:13
Tack Gunte,
det är nog inte ovanligt med flockar av gäss med över 10 000 fåglar. De samlas innan flytt, ruggar och äter upp sej. Det är säkrare att vara många. Vi har förvånansvärt många ägretter just nu runt Uppsala med omnejd.
Hälsningar Lena
Jätte fina bilder på ägretthägern . Ha det bra! Mari
Svar från Lena Holm 2023-09-10 20:19
Tack Mari,
det är gott om dem just nu och då får man passa på.
Hälsningar Lena