En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Hemma hos toppskarven

På Hornøya samsades lunnefåglar, tordmule, sillgrisslor och tretåiga måsar med toppskarvar. Även om skarvar generellt inte är de mest uppskattade fåglar, tycker jag ändå att en glimt av toppskarvens livsstil på denna nordliga ö är värd att visa. I jämförelse med skärfläckorna i förra bloggen är den nog mer intressant än elegant.

Vuxna toppskarvar är svarta med en glänsande fjäderdräkt som skiftar i färg mot grönt och ibland en aning lila. 

Toppskarvar har en utdragen häckning och på Hornøya den 19 juli såg vi fåglar med ganska små ungar, en del halvstora och  vissa som snart antagligen skulle börja flygträna.

De fanns också fåglar som byggde på sina bon och inte hade varken ägg eller ungar. Det kan ju hända att de blivit av med sina och försökte sej på en andra omgång. 

Skarvarna satt överallt och brydde sej inte nämnvärt om oss när vi passerade dem eller stannade och tittade, trots den bistra uppsynen. De halvstora ungarna satt ibland på stigen och man fick gå runt dem i den steniga terrängen.  

Den här ungen verkar vilja undersöka om syskonet fått mat nyligen och vad det i så fall var. Toppskarven kan dyka så djupt som 45 m och favoritfödan är tobis. 

Som alla fågelungar verkade de ha en omättlig aptit och de drog sej inte för att gräva efter mat långt ner i halsen på sina föräldrar. Antingen har fåglar ingen kräkreflex eller så var det just den som ungen försökte stimulera.

Ungarna pockade ständigt på mat och när inget serverades blev det förstås protester. 

En "tonåring" med starka åsikter, eller vad tror ni?

Ungfåglarna är bruna och har ljusa fötter. Den här såg lite ut som en nybörjare när den kom in för landning.

Men när den väl fått fast mark under fötterna såg den snarast lite kaxig ut. 

Som ni kan se sitter den här fågeln precis vid stigen och den hade inget att invända då vi passerade.

Det är jobbigt att vara förälder, även för en toppskarv.

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-10-14 20:17 | Läst 801 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Första bilden är kaxig! Jag gillar skarvar, trots allt!
//Lola
Svar från Lena Holm 2023-10-14 21:55
Tack Lola,
första bilden är tagen med 24 mm så det blev ett lite annat stuk på den än de andra som är fotade med 100-500 mm. Skarvar är kaxiga.
Hälsningar Lena
Fint att komma så nära, fina bilder. Har ännu inte kryssat någon toppskarv, vet inte heller vad som skiljer den från storskarven. Det rapporterats ett antal toppskarvar här per dag så jag har säkert sett några, gäller bara att lära sig att identifiera
Svar från Lena Holm 2023-10-15 19:16
Tack Peter,
toppskarven är mindre och slankare än storskarven (vilket man kanske kan se även på långt håll om båda arterna finns). De har också en knallgul fläck i mungipan. Tofsen på huvudet finns bara i parningstid. Här kom man nära nästan alla arter men skarven var nog den som brydde sej minst.
Hälsningar Lena
pdahlen 2023-10-16 06:24
Tack för artbestämningen, ska ta en extra titt nästan gång jag ser ut över de skär de sitter, tyvärr är det oftast på en 200-300m håll
Jättebra bilder! Du har fått fram fåglarnas karaktär mycket fint. Trevligt att man skymtar miljön på en del av bilderna också blandat med bra närbilder.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2023-10-15 19:18
Tack Bjarne,
jag tog inte med några mer översiktliga miljöbilder för jag har visat bilder från denna ö så många gånger under sensommar och höst. De har verkligen karaktärsdrag dessa skarvar och de brydde sej inte alls om oss där vi gick på stigen (som var den enda väg vi fick gå).
Hälsningar Lena
Trevligt med Toppskarv, en fågel jag inte sett.. Jag gillar ju Skarvar! Det skulle nog behövas den där 'tofsen' på huvudet för att jag skulle känna igen en sån, vet inte om dom har den bara på våren inför häckning kanske..? Bra bilder här, men ser nog bara en antydan till 'översiktsbild''.. 🙂
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2023-10-15 19:21
Tack Jan,
de har bara tofsen på huvudet i parningstid och den var uppenbarligen över när vi såg dessa fåglar. De är annars mindre och slankare än storskarv samt har den gula markeringen i mungipan. Jag visade inte några vidvinkliga översiktsbilder i denna blogg för jag har visat det flera gånger tidigare från denna ö.
Hälsningar Lena
Mycket fina bilder på en vacker fågel. Ja, jag gillar dess utseende och undrar hur en skarv ser ut i en annan skarvs ögon - färgsprakande glans? De ser ut att ändra ögonfärg också från unge till vuxen.
Svar från Lena Holm 2023-10-15 19:24
Tack Stefan,
påpassligt att se det där med ögonfärgen. Fast den är ju rätt spektakulär på de vuxna fåglarna. Jag hade en kollega som forskade på syn hos fåglar och jag vet att han pratat om hur vissa småfåglar uppfattar färgerna hos sina artfränder. Han hade säkert kunna ge ett fylligt svar på din fråga men jag träffar honom väldigt sällan numera för han jobbar inom administrationen.
Hälsningar Lena
Hej Lena - WOW för en serie.
Vi har en skarvkoloni här vid Roskildefjorden. Den syns med kikare här nere från hamnen.
Jag kände en gång en fiskare nere på Lolland, där jag kommer ifrån. Han var inte direkt bra vän med dem :-)
De 2 bilderna på "nybörjaren" ger stämningen en extra boost här på en grå och blåsig söndag - gillas.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2023-10-15 19:31
Tack Erik,
för dina positiva ord. Skarvar är inte så populära och de orsakar ju en del problem där det bli för många. Men då är det nog främst storskarv. Toppskarv ser jag väldigt sällan i Sverige. Trevligt att du kunde få en extra boost av mitt inlägg. Det har blåst väldigt mycket även hos oss i helgen.
Hälsningar Lena
Inte de vackraste fåglarna men dina bilder ger dem en viss charm tycker jag. Mycket sttityd också.
Mvh Bengt
Svar från Lena Holm 2023-10-15 19:33
Tack Bengt,
de har inte elegansen som skärfläckorna men jag tycker de är coola och de var roliga att titta på när vi kunde komma så nära. De har charm, det kan jag hålla med om.
Hälsningar Lena
"Våra ålakråkor" är betydligt skyggare, det räcker att man kommer inom 100 meter från dem så lättar de. Men de är nog av arten mellanskarv och de har kommit i allt större antal i norra delen av Höga Kusten där vi bor på somrarna.
Men fina bilder är det och fåglarna har karaktär./Sten
Svar från Lena Holm 2023-10-15 19:39
Tack Sten,
på den här ön är antalet besökare begränsat och fåglarna äger helt klart stället. Alla alkor + skarvarna var väldigt oskygga och vi fick passera nära dem när vi gick på den stig som var anvisad för oss. Mellanskarven har ökat väldigt i Östersjön har jag förstått och då orsakar de antagligen problem. Jag tror att den anses vara en invasiv art men jag är inte säker.
Hälsningar Lena
Inte den vackraste fågeln från alla vinklar men en serie som denna ger ju flera guldkorn. Dessutom är den ju kul att fotografera.
Är lite fundersam på dom skarvar jag har på bild från kusten vid Barsebäck, dom har mycket större gul fläck ?
HaD/Gunte..