En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Tre rutor från helgen

Vi har inte odlat rödbetor själva, för vi konsumerar inte några stora mängder av denna knöl. Men jag kunde inte motstå att testa ett recept på rödbetsrisotto som blev både läckert och en fröjd för ögat. Det räckte med en färsk rödbeta. Fisken på toppen är kolja stekt i smör och till den hade vi också en kall sås smaksatt med mycket pepparrot, citron och dill, samt mera sallad förstås. En perfekt fredagsmiddag utan överdrivet krångel. I helgen har jag också tagit reda på en mindre andel älgkött från en ung tjur skjuten förra helgen. Det blir dock inte så fina bilder förrän den är tillagad. 

Jag gjorde en tur till skogen och sa till min sambo att jag bara skulle titta på svamparna. När jag hade tittat på dessa rödgula trumpetsvampar en stund bestämde jag mej för att i alla fall plocka de stora. Just rödgul trumpetsvamp har jag inte så mycket av hemma och nu ligger de på tork. Det blev en del trattkantareller och ett dussin stora gula kantareller också, som jag inte kunde motstå. Nästan två kilo visade det sej när jag kom hem. Jag gav dem till grannen som blev mycket glad. 

Det har också varit full fart i fågelrestaurangen. Fullsatt i stort sett hela tiden med 10-12 talgoxar som trängs vid samma bord (talgblock). Blåmesar och pilfinkar (nya gäster) får trycka sej in mellan de glupska talgoxarna. En och annan tuff svartmes eller entita dyker också upp ibland. Vädret inbjöd dock inte till någon organiserad fotosession. Det blev bara en blåmes som satt i baren i väntan på en plats vid buffén. 

Nu börjar en ny vecka.

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-10-29 19:15 | Läst 614 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Rödbetsrisotto lät spännande.
Svårt att låta bli svampen när man springer på den.
Tror det är rekord med talgoxar i år, här hemma har de helt tagit över. Såg även rätt många runt spången vid Hjälstaviken
ing-Marie
Svar från Lena Holm 2023-10-29 20:34
Tack Ing-Marie,
risotton var en höjdare, i synnerhet med den kalla såsen som smakade starkt av pepparrot. Jag kan inte låta bli att plocka svamp när jag är i skogen trots att jag har mer än nog för flera år i frysen och även torkad. De rödgula trumpetsvamparna hade jag dock inte så mycket av så då var det bara att plocka (det fanns otroliga mängder). Vi har väldigt många talgoxar, antagligen hela familjegrupper som klarat sej tack vare stödutfodringen som vi själva bidragit till :-)
Hälsningar Lena
Ser väldigt gott ut med fiskrätten, en råvara som man äter alldeles för lite av egentligen.
Trevligt med Pilfinkar som nya gäster. Här är dom i klar majoritet och kan tjafsa nåt oerhört med varandra.
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2023-10-29 21:41
Tack Gunte,
om du menar att du äter för lite fisk så kan jag bara säga att du måste bättra dej. Färsk fisk är fantastiskt gott och ska lagas med omsorg oftast under väldigt kort tid. Vi har inte haft pilfinkar i matningen regelbundet men nu verkat de vara stadiga gäster.
Hälsningar Lena
Rödbetsrisotto låter gott. Vi har vid flera tillfällen ätit rödbetshummus till torsk. Mycket gott och rekommenderas varmt.
Mvh Bengt
Svar från Lena Holm 2023-10-29 21:43
Tack Bengt,
rödbetshummus ska jag kolla upp, det låter som en förträfflig smakkombination och till torsk förstår jag att det passar perfekt.
Hälsningar Lena
Ser otroligt gott ut! Tratt-/ höstkantareller och rödgul trumpetsvamp är inte dumt heller. Och blåmesarna är små tuffingar, perfekt bild på den! Många hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2023-10-30 20:52
Tack Björn,
det blev väldigt gott. Man kan smaksätta risotto med väldig mycket olika smaker. Svamp fungerar också utmärkt.
Hälsningar Lena
Rödbetsrisotto låter spännande, får jag testa någon gång. Kul med svampplockning, vi ska upp till Kungsbacka om någon vecka och plocka det vi har på tillväxt, är det tänkt
Svar från Lena Holm 2023-10-30 20:54
Tack Peter,
rödbetsrisotton var en smakrik och vacker anrättning. Lätt att göra också, som vanlig risotto fast med en rå riven rödbeta med från att man börjar hälla i buljong och koka. Jag har plockat så mycket svamp i år att jag inte borde bära hem mer, men det är ju så mysigt att gå i skogen och plocka.
Hälsningar Lena
Det ser så ut som om Du alltid laga gourmet hemma! Mvh Wolfgang
Svar från Lena Holm 2023-10-30 20:56
Tack Woflgang,
bara på helgerna. Men det händer att det blir tacos även hos oss :-)
Hälsningar Lena
Nä, vädret har inte inbjudit som du säger, men det går bra att se på fågelrestaurangen ändå. Lade ut mer frö denna morgon och grovt bröd med mycket smör och ost i en liten trådkorg.
Risotton ser fantastisk ut med den färgen, stekt kolja i smör är gott. Att du använder pepparrot är glädjande, ibland känns det som om denna goda krydda är bortglömd, bortträngd av det exotiska (det nya normala).
Svar från Lena Holm 2023-10-30 20:59
Tack Stefan,
jag tycker mycket om pepparrotssås t ex till kokt kött eller varför inte korv. Men min sambo är inte lika förtjust i den smaken. Dock höll han med om att det blev gott till fisken och risotton. När jag la ut små brödbitar med smör och ost till våra småfåglar åt de bara upp osten och smöret. Brödbitarna fick skatorna ta.
Hälsningar Lena
Fantastiska färger, ser väldigt gott ut och inspirerar! Fisk är bland det bästa man kan laga och äta!
Och härligt med småfåglarna. Här hemma dominerar talgoxen, enstaka pilfinkar (tror jag, dvs om det är den som liksom äter upp och ner?) och ibland kommer hackspetten och hälsar på. Sen undrar jag vad det blev av med vår koltrastfamilj - har inte sett dem på länge. Funderar på om grannens katt har nånting med det att göra...
Ha det//GöranR
Svar från Lena Holm 2023-10-30 21:05
Tack Göran,
vi har nästan alltid färsk fisk på fredagar för jag handlar på torsdagar. Dessutom går det för det mesta fort att laga till fisk och jag har inte särskilt stor inspiration att fixa alltför krångliga rätter på en fredag. Nötväcka är väl den fågel som är mest känd för att äta upp och ner. Jag vet inte om pilfinkar brukar göra det.
Hälsningar Lena
gorred 2023-10-31 02:47
Nötväcka är det - tack!
Rödbetsrisotto låter gott Jag gillar rödbeta äter det varje dag inte mycket potatis Blåmesen är fin här finns många Talgoxe blåmes men mest pilfink kan finnas minst 30 på en gång Hälsningar Gert
Svar från Lena Holm 2023-11-02 18:23
Tack Gert,
vi har överlägset mes talgoxar, hela familjegrupper tror jag. Pilfinkarna brukar vara tre, men de kommer ganska regelbundet nu. Jag föredrar vår egen potatis framför rödbeta, men det är gott ibland och nu är det ju säsong för just rödbeta.
Hälsningar Lena
Risotto är något jag aldrig gjort men däremot ätiti. Denna med rödbetor ser ju verkligen god och spännande ut. Kanske jag får för mig att testa.
Svamp är gott men tråkig att rensa om den inte fint plockad förstås.... och blåmesen är så söt.

/ Lena :-)
Svar från Lena Holm 2023-11-02 18:26
Tack Lena,
jag är mycket noga när jag plockar svamp och min sambo har också lärt sej hur man plockar "rensat och klart". Jag är hellre ute i skogen längre och får mindre att göra efteråt i köket. Jag tycker absolut att du ska testa göra risotto. Det är inte svårt men kräver lite passning. Jag tror att blåmesens huvuduppgift är att vara söt vid fågelbordet :-)
Hälsningar Lena