En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Vykortsvinter

Lördag och SMHI  lovade sol, kanske lite tveksamt hemma i Knivsta men definitivt norr om Uppsala. Jag bestämde mej för att göra en utflykt norrut och visst var det snö i Gävle och Sandviken men finast var det i trakterna kring Älvkarleby och Tierp. På väg hem bestämde jag mej för att göra några stopp.

Jag chansade och körde av E4 vid Älvkarleby. Ganska snart kom jag förbi ett vattendrag där det var riktigt vackert, dessutom kunde man parkera lagligt vid vägen. 

Det här är ju vykortsvinter tänkte jag när jag stod på bron och tog denna bild. Det är inte så stora mängder snö men träden är täckta och grenarna hänger. Nu är det dessutom minus 10 grader och strålande sol.

Jag körde ut på E4 igen för det skulle ha blivit väldigt mycket småvägar om jag fortsatt via Älvkarleby. Nästa avfart jag testade var Mehedeby och jag hamnade på en grusväg med riktigt vinterväglag mot Strömsberg.

Jag körde genom en skog med snötyngda granar där solen ibland lyckades leta sej ner mellan träden. 

Jag passerade genom en gård då jag började närma med Strömsberg. Det blev många fotostopp för det var så häpnadsväckande vackert. Det kändes som att jag var betydligt längre norrut än jag faktiskt var.

Solen var på väg ner och jag hade en tid att passa i Norrtälje där jag skulle hämta vårt nyrökta älghjärta. Det här blev mitt sista stopp innan jag körde genom Tierp och ut på E4 igen. När jag kom närmare Uppsala var det mulet och bara enstaka fläckar med lite tunn snö. 

Nu börjar en ny vecka.

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-11-19 20:14 | Läst 519 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det är inte dumt alls att ta sig en sväng för att få vinterkänsla. Fint.
Så ser det ut hos här också men lite mer snö. Fast det är just träden med frost å snö som gör det lilla extra
Ha en bra vecka
/N
Svar från Lena Holm 2023-11-19 20:31
Tack Nini,
håller med om att det är inte mängden snö som gör det utan det är snön på träd och grenar. Kan du inte visa lite vinterbilder från din breddgrad? Det är ju så vackert i denna annars så mörka månad.
Hälsningar Lena
sears 2023-11-20 09:22
Ser också fram emot lite vinter bilder från Nini. Skotern är nog uppstartad vid det här laget. Läste dock om din hund Nini i ett annat inlägg så jag förstår om lusten är blandad just nu.

MvH
Johnny
Oj vad fint! Vykortsfint är inte att förakta. Dom med vatten gillar jag mest!

Här i Norrköping dalande snöflingor och lite vitt på gatan. Jag var rädd att behöva ta på spikskorna (Icebugs) men lilla snön tinade bort.
Svar från Lena Holm 2023-11-20 19:31
Tack Måns,
här var det faktiskt is på vägen men inget problem med dubbade vinterdägg. Dock kände jag att det var halt då jag gick på vägen. Solen var efterlängtad och det kändes som att vara i ett vykort hela dagen.
Hälsningar Lena
Mycket vackra bilder! Det skiljer mycket med snön en bit norröver helt klart. Ser härligt ut. Idag har vi fått lite puder på backen här hos oss också. Ska ut på lunchen och kika lite.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2023-11-20 19:43
Tack Johnny,
ja det var stor skillnad ffa runt Tierp, det var mindre snö i Gävle och inte alls lika fint med snö på träden. Vi har också lite vitt på backen. Det kom igår.
Hälsningar Lena
Så vackert, särskilt bild 2. Det blev en otrolig dålig planering i lördags, det skulle vara sol i Kungsbacka enligt prognosen så vi bestämde tidigare i veckan att åka upp och plocka den sista svampen och stänga ner sommarstugan. Nu visade det sig att prognosen för Kungsbacka var ändrad till mulet, samt att vi åkte från det vackraste landskapet på månader. Det var rimfrost, en rödaktig morgonhimmel, vattenrök från några översvämmade åkrar, otroligt vackert att titta på. Jag hade kunnat fotografera i många timmar om jag hade stannat kvar, men så blev det…
Svar från Lena Holm 2023-11-20 19:46
Tack Peter,
vilken miss att ni åkte från det fina vädret. I går söndag var vi ute med grannen och plockade enorma mängder rödgultrumpetsvamp och trattkantareller. De fick ta det mesta men jag har två plåtar med trumpetsvamp som trokar i köket. Svampen var frusen och det skramlade i korgen när man plockade dem. Nu har vi fått lite snö också, men solen har gömt sej igen.
Hälsningar Lena
Trevligt och vackert! Snö som fastnat på träd med hängande grenar är en fotofälla och gärna med blå himmel dessutom.. Synd att dagarna är så korta nu bara, även om man skulle få för sig att gå upp tidigt.. Älvkarleby gillar jag där är fint, har bott några veckor på själva Älvkarleö i lumpen men också på repmöten, var för övrigt krigsplacerad där i några årtionden, har dykt i Dalälven en hel del och även på andra platser i regionen där. Dalälven (nedanför fallen) är enda stället jag sett 'Nejonögon' på, dom var lite spännande att få se.. Men allt är ju 'historia' numera!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2023-11-20 19:49
Tack Jan,
det gick inte att motstå dessa vyer och eftersom jag själv körde bilen och inte hade någon direkt brådska kunde jag stanna flera gånger. Älvkarleby känner jag igen från när jag var liten och vi campade där, men numera är det sällan jag är där.
Hälsningar Lena
Sannerligen vykortsbilder du visar. Den andra med sin kyliga ton där den bleka solen gör ett försök i toppen. Den tredje som den klassiska landskapsmålningen från taigabältet. Det fina ljuset gör det.
Svar från Lena Holm 2023-11-20 19:29
Tack Stefan,
det var en så otroligt fin dag och även om det var kallt var det en njutning att vara ute. Vykortskänslan fanns där hela tiden.
Hälsningar Lena
Ser väldans fint ut! Kanske blir det riktig vinter i år? November är i alla fall både kallare än normalt o med mer snö än normalt, hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2023-11-21 07:47
Tack Björn,
när jag tittar ut så är det tunna snötäcket fortfarande kvar i Uppsala/Knivsta. Vi får se hur länge det får vara vitt, i så fall är det verkligen tidigt.
Hälsningar Lena
Vad trevligt att hamna i ett vintervykort så där när dom yttre förhållandena är som bäst.
Hände oss i januari 2016 när vi skulle till Forsemölla och fotografera forsande vatten. Från höstliknande barmark hela vägen innan tills när vi närmade oss förvandlades världen på ett ögonblick till rena julkortet. Snötyngda träd, orörd fluffig snö och massor av is och vatten. Snacka om lokala avvikelser.
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2023-11-21 07:49
Tack Gunte,
visst är det häftigt när det blir sådana skillnader och man får möjlighet att vara där och fotografera. Det omvända är ju mer vanligt dvs att man kommer fram till en plats och så blir det inte alls som man tänkt sej (utan sämre ljus, mer väta eller blåst elle....ja, du vet).
Hälsningar Lena
Oj, det här vinterbilder som jag som västkustbo kanske kan få uppleva var femte vinter om jag har tur.

Hälsningar Jörgen
Svar från Lena Holm 2023-11-21 20:56
Tack Jörgen,
det är ju lite spännande att det bara är november ännu, men det var kanske något tillfälligt.
Hälsningar Lena
Hej Lene - det är några väldigt vackra vintervykort, men några bilder med väldigt hög kvalitet.
Jag gillar de två sista bäst.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2023-11-21 20:57
Tack Erik,
det här är ju inte motiv som jag fotar särskilt ofta, men när det ser ut så här kan man ju inte låta bli. Sista bilden är en av mina favoriter också.
Hälsningar Lena
Ja, det var vackert i lördags. Vilka fina bilder du fångat, det är ju som vackrast när det är så där lagom med snö.
I går var det också så där fint ute men endast med små ljusglimtar emellanåt. Tyvärr ingen tid för foto för mig då.
Hoppas på många vackra dagar framöver så att inte vintern känns allt för tung.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2023-11-22 21:46
Tack Ing-Marie,
det var en underbar dag och jag passerade faktiskt genom Sandviken, för vidare färd mot Jädraås. De här bilderna tog jag när jag åkte hem för att få ut så mycket som möjligt av dagen.
Hälsningar Lena
Fantastiska bilder och vilket vinterlandskap!
Du är bra på att göra utflykter. Kul att se.

/Lena :-)