En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Idag blev det riktig vinter

Det skulle snöa enligt SMHI och jag hade en dag då det fungerade bra att jobba hemma. När jag gjorde morgonkaffet var det fortfarande mörkt och jag satt mej vid datorn med ryggen mot fönstret. Jag var väldigt koncentrerad och tittade inte ut förrän vid halv tio. Då såg det ut så här. Bilden är tagen genom fönstret på mitt arbetsrum.

 

Det står ett äppelträd precis utanför fönstret och där satt ett gäng koltrastar, en del åt äpple andra bara höll sej fast på grenarna. Det snöade nästan horisontellt. 

När jag ett par timmar senare gick till köket för att äta lunch tog jag med mej kameran. Till min förvåning satt det två sidensvansar i grannens äppelträd. Det blir dock ingen bra vinkel då jag fotar genom fönstret mot detta träd. Men det är så sällan vi ser sidensvansar i trädgården så de får vara med i alla fall.  

Det var full fart i alla automater och på de platser där det låg lite frön kvar. Jag insåg att jag måste gå ut och fylla på.

Det här är en favoritfågel från förra året som jag känner igen på de vita fjädrarna på huvudet + en vit stjärtfjäder. Han satt i en automat och krävde påfyllning omedelbart. 

Jag gläntade på ytterdörren och snöandet hade avtagit något...men det hade kommit en hel del. Den som jobbar hemifrån får också ta hand om skottningen. Eftersom man knappt rör sej mer än mellan arbetsrummet och köket några gånger, var det inte helt fel att gå ut och skyffla snö. Det var lättskottat, men det blev ju en skottning till när jag sopat av bilen. Jag både hörde och skymtade olika småfåglar i automaterna när jag flyttade snö, t o m en domherre visade sej, samt ett gäng steglitser + alla de andra vanliga småttingar som alltid är där.

 

Jag fyllde på fågelmat och plockade med mej kameran ut för att se om inte domherren ville ställa upp på bild. Jag hade egentligen inte tid att stå ute, men bestämde mej för att en kvart skulle inte göra så mycket. Domherren kom inte tillbaka men det dök upp två vackra gråsiskor som tog för sej av fröna.

Jag lämnade gråsiskorna och gick in. Vi får väl se till helgen vad det kan bli för gäster i restaurangen. Jag måste hinna med en stunds spaning efter fotofikat i Uppsala på lördag. Tyvärr kommer jag att behöva sopa av bilen en gång till för det snöar fortfarande. Nu är det riktig vinter.

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-11-28 20:17 | Läst 564 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Yes äntligen fick vi snö! Har också varit ute och skottat idag. Härliga bilder du visar! Kul med gråsiskor. Utskällningen från koltrasten blir dock favoriten :)

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2023-11-29 18:27
Tack Johnny,
koltrasten var väldigt tydlig i sina krav trots att det nog fanns en liten slatt kvar i automaten. Gråsiskorna var en överraskning, de första denna säsong. Det blev en hel del att skotta.
Hälsningar Lena
Haha underbart å så vinterfint som jag är rätt van vid. Här i din serie tar den hungriga koltrasten hem full pott från mig. Så mycket roliga arter det börjat flyga in
/N
Svar från Lena Holm 2023-11-29 18:29
Tack Nini,
ja du har ju haft vinter ett tag nu men hos oss kom det abrupt. Det blir dessutom minusgrader så långt det går att se på SMHIs hemsida så snön lär ligga kvar ett tag. Vit första advent i alla fall. Koltrasten var mycket bestämd. Den hade precis kört bort en konkurrent från pinnen.
Hälsningar Lena
Det är skönt att slippa skottandet tycker jag numer. Vi hade en lång infart som lutade ganska bra. Du fångar många fina bilder i din matning. Jag är hundvakt i helgen så kan inte ta mig till Uppsala tyvärr.
Svar från Lena Holm 2023-11-29 18:30
Tack Bengt,
vi har inte så stor infart men det blev ju rätt mycket snö igår. Den var dock lätt och skottar man innan plogningen kan man ju fösa ut en del på vägen :-) Synd att du inte kan komma, några verkar dyka upp i alla fall.
Hälsningar Lena
Ja det där är riktig vinter, tänk ett riktigt snöväder kan fort ändra på naturen till vinterland. Fina bilder och kul att se, här har det inte kommit många snöflingor än.
Svar från Lena Holm 2023-11-29 18:31
Tack Morgan,
det blev stora skillnader i naturen på kort tid. Nu är allt inbäddat i vitt ludd och det kommer att bestå för SMHI förutspår minusgrader i minst en vecka.
Hälsningar Lena
Lyckliga fåglar och du som har ett äppelträd, hur kul det är med snö kan diskuteras, Dennis tyckte att det var kul att pulsa på oplogade gator i morse men jag kunde hålla mig för skratt det var ganska tungt att gå, sedan blev det ett tag med snöskyffeln när vi kom hem. Du har åter igen lyckats fånga fina bilder, som den på Sidensvansarna som äter med god aptit på dina fina äpplen, och bilden på den flygande Gråsiskan är också fin
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2023-11-29 18:34
Tack Stig,
vi har bara ett äppleträd kvar men grannen har också ett och det är äpplen kvar i båda träden. Det blev mycket frukt i år. De flesta hundar verkar tycka att snö är trevligt och bli lite extra spralliga när det blir vitt. Det blev en kort stund ute för mej men just gråsiskan gjorde en fin liten flygning som jag lyckades fånga.
Hälsningar Lena
Härligt med riktig vinter, på radion kallade det för snöoväder, snöväder tycker jag att det är.
Vitt och vackert och rävarna lämnar tydliga spår i snön när de kommer på besök, Ronja som är här får
mycket att göra med att spåra dem och ploga sig fram i snön. ser ut som om hon också njuter av snön.
Bra att kunna jobba hemifrån då, för trafiken var inte lika kul, var tvungen att åka in till stan just i dag
(sjukhusbesök som inte gick att avboka) och det var minst sagt trögt i trafiken.
Fint med fåglarna.
Svar från Lena Holm 2023-11-29 18:37
Tack Margareta,
det var skönt att jobba hemma igår även om jag generellt inte har särskilt besvärlig väg till jobbet, inte alls som i Stockholm (tack och lov). Jag förstår att Ronja njuter i snön. De två retriever som jag har haft älskade snö. Jag håller med om att det låter lite bättre med snöväder, även om det nog var åtskilliga som kallade det snöoväder igår.
Hälsningar Lena
Vad fint! Mysigt med både 'svansar & siskor', har själv inte sett några sen veckan efter 'jätteflocken' med Sidensvansar då dom sedan fanns här under några dagar.. Siskor har jag hört lite svagt uppe i träden ibland, men inga synliga mängder, det har dessutom varit i eftermiddagsskymningen, som är alltför tidig..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2023-11-29 18:46
Tack Jan,
det var första sidensvansarna jag såg på någorlunda nära håll denna säsong. Vi har fortfarande äpplen på träden så jag hoppas de hittar hit igen, helt en helg förstås. Gråsiskorna var också en överraskning, de brukar inte dyka upp så här tidigt. Men igår blev det plötsligt tufft för alla småfåglar i snöyran, det var både snö och blåst.
Hälsningar Lena
Det blev en vacker serie med julkänsla, snön smyger sig på när man är inne och lättskottat är uppskattat. Fåglar och snö är jättefint, röda äpplen ett plus, mina äpplen faller tidigare. Här började snön just, tog en förmiddagspromenad i kanten av sjön, tror isen hade kunnat bära bilen, minus 11 på morgonen i Skåne och minus 4 i Kalix sa sonen. Fåglarna äter som besatta här också, koltrasten din blev toppen .
Svar från Lena Holm 2023-11-29 18:43
Tack Stefan,
så länge snön är så lättskottad som den var igår är det helt OK och det blev väldigt fint i naturen. Idag var det dessutom sol och då var vi flera som satt på jobbet och klagade över att vi inte hann gå ut medans den var framme. Vi har mängder med äpplen kvar på träden i år och de får fåglarna äta på så länge de räcker. Koltrasten var mycket bestämd :-)
Hälsningar Lena
Nu är det verkligen vinter, nästan insnöade här hemma.
Koltrasten som är hungrig var ju för skön.
Fin bild på siskan i farten. Här har de mest suttit i björkarna och käkat frön, inte så intresserade av min mat.
I dag har jag suttit på altanen nästan hela dagen, så då kunde jag njuta av min "inte behöva åka till jobbet" tid.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2023-11-29 18:40
Tack Ing-Marie,
som pensionär kan du minsann sitta där "insnöad" på din altan och spana på småfåglarna eller vad som nu kan tänkas hända :-) Idag var det sol i Uppsala och vi var flera som klagade på att vi inte kunde vara ute för det såg väldigt fint ut, bara ett par grader kallt och helt vitt.
Hälsningar Lena
imse 59 2023-11-29 20:09
Ha, ha ! Ja nu är det min tur , har varit avundsjuk på många genom åren :-)
Såg att ni fick snön och vi fick kylan igår. Idag eller rättare sagt under natten kom vår första snö som orsakade kaos på vägarna, motorvägen var avstängd hela dagen idag i norrgående och sydgående gick det också trögt. Kul med lite underhållning från fåglarna
Svar från Lena Holm 2023-11-30 19:39
Tack Peter,
jag har också sett på nätet att det är vinter i hela landet och även i Danmark. Det var en del stök i trafiken på tisdagen men efter det har det inte varit några problem där jag kör och inte heller för sambon som jobbar närmare Stockholm. Det kom väldigt mycket fåglar då de snöade och blåste hårt. Sedan har jag inte haft koll alls med vi har fått fylla på med mer mat så det är nog ett ganska stort gäng här på dagarna.
Hälsningar Lena
Är det ens någon idé att försöka fota fåglarna vid fågelmatningen här hemma när du visar så otroligt fina bilder gång på gång?… Näe du, jag tror jag nöjer mig med att bara mata dem och titta :)
Jättefina bilder som vanligt, du är grym!
Kan ändå berätta att stenknäckarna (2st) samt en drös med domherrar har varit på besök tillsammans med de ”vanliga” vilket är kul :)
Sen är det härligt med riktig vinter och snö nu måste jag säga.
Trots det så är längtan till våren alltid stark.

Mvh Joakim Öhrn
Svar från Lena Holm 2023-11-29 22:07
Tack Joakim,
den här typen av fågelbilder är lätt att ta i jämförelse med dina örnar :-) Du riggar dessutom din matning/fotoplats hemma i trädgården och kan komma och gå lite som du vill. Stenknäckarna brukar bråka en del och då kan du få fina flygbilder. Domherrar så här års kan bli toppen, men de bråkar mindre om jag minns rätt. Du behöver bara en fin gren på en bräda eller något i lämplig höjd där du kan dölja mat bakom grenen. Man kan alltid smeta bordsmargarin på baksidan av en sådan gren och även klämma fast frön i kladdet. Om du sedan har någon mindre behållare dold är det också bra för att locka dem dit och din ordinarie matning i närheten, där det alltid finns mat. Vissa fåglar kommer att stanna till på din fotoplats på väg till eller från matningen. Snö döljer bra och det blir jättefint när den sprätter iväg. Det krävs inte alls särskilt mycket för att få till en sån här "fotoplats", sedan bara lite tålamod och snabba slutartider (typ 1/2500s). Tryck av en bildserie strax innan fåglarna flyger eller strax innan de landar, det blir bäst :-)
Hälsningar Lena
Joakim88 2023-11-30 09:20
Jag får allt testa här hemma känner jag med pinnar å dylikt. Hade ju vart riktigt häftigt å få stenknäckar som bråkar :)
Svar från Lena Holm 2023-11-30 19:40
Ja! Jag hade absolut satsat på att få stenknäckarna på bild.
Hälsningar Lena
Fint med alla fågelbilder mot snön. Kommer lite flingor här nu så kanske blir det nån "vinterbild" men eller utan pippi.
Gråsiskorna är fina, har nog aldrig sett nån live tror jag.
Dock fryser deras fågelbad varje natt så morgonen startar alltid med att knacka is och fylla på ljummet vatten, då blir det nästan kö.
HaD/gunte..
Svar från Lena Holm 2023-11-30 19:43
Tack Gunte,
vi kan inte ha fågelbad på vintern för det fryser sönder. Vi brukar gå över till ett i plast på senhösten, för det tål lite mer när det börjar bli kallt. Vi har pratat om att kanske fixa något som är uppvärmt, min sambo är rätt pysslig. Men än så länge har det inte blivit av.
Hälsningar Lena
Visst är det härligt med vinter och du verkar ha en hel del fåglar hos dig... och grannen.
Hos mig finns det några domherrar och de är inte speciellt skygga men hopplöst svårt att få dem utan mat i näbben. De är riktigt glupska och kladdar väldigt med maten.
Bilden på din stamgäst, koltrasten är ju för härlig.

/ Lena :-)