En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Motljus

Jag tar också fram några arkivbilder, eftersom dagarna inte räcker till och vädret är riktigt trist. De är från mitten av november i år, innan det hade kommit så mycket snö. Jag besökte en fågelmatning utanför Salbohed för att spana på nötkråkor. Där finns alltid ett helt gäng med småfåglar och just denna dag kom solen fram en stund och då satsade jag på motljusbilder. Så här ser den del av matningen ut där jag la ut lite extra fina frön och nötter.  

Det var full fart hela tiden och bilderna i detta inlägg är tagna inom några minuter (sedan gick solen i moln). Eftersom jag var själv på platsen kunde jag gå runt som jag ville. I normala fall tror jag de flesta fotar denna plats från andra hållet, i medljus. 

Som vid tidigare besök var nötväckorna särskilt aktiva och de ville inte ha sällskap vid matbordet.

De bjöd på en del fin action.

Jag vet inte hur många nötväckor det var, antagligen minst 10. De var för det mesta herre på täppan i denna restaurang. Det finns flera platser att äta på och en jättestor fröautomat där det kunde sitta många fåglar samtidigt.

Det fanns också en del svartmesar, enstaka tofsmesar, hackspett samt de annars mest vanliga gästerna talgoxe och blåmes. Så fort en nötväcka lämnat kom dock en annan inflygande för att ta plats.

Lite mer snö hade varit kul, men precis på denna plats var det mesta av den pudriga snön bortflaxad av de ivriga gästerna. 

Här är det i alla fall svartmesar och en talgoxe som tyckte att det blev för trångt kring maten.

Men de hinner inte mer än göra upp förrän en nötväcka kommer inflygande för att ta för sej.

Nötväckan skulle alltid ha sista ordet.

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-12-17 21:30 | Läst 526 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Det blir riktigt häftigt med motljuset och den fina genomlysningen av flaxande vingar, krävs rejält korta tider kan jag tro.
Extra effektfullt där lite snöfnas virvlar i luften. Kul med dina fartfyllda bilder som är oåtkomliga för en slow fotograf ;)
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2023-12-19 18:14
Tack Gunte,
ja, minst 1/2500s när det gäller småfåglar om man vill frysa vingarna. Man hinner inte se vad de gör utan det gör man på bilderna efteråt. Jag hade gärna haft lite pudersnö men det hade fåglarna redan flaxat bort. Det kom mer snö dagen efter men det är för långt att åka för en extra tur.
Hälsningar Lena
WOW Lena.
Alla blev bra - speciellt nummer 2, 8 och den sista.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2023-12-19 18:16
Tack Erik,
på åttonde bilden är tyvärr bara den ena fågeln skarp men med de extra små snöflingorna tyckte jag det ändå räckte för att få vara med i bloggen. Den sista kändes som en fin avslutning.
Hälsningar Lena
Som alltid bra bilder.
Ja visst är det häftigt med motljusbilder på fåglar som kivas. Flaxande vingar är ju alltid vackra tycker jag. Kul med många nötväckor. De regerar!
Tror att de härskar över de flesta utom de större kråkfåglarna. Kommer en nötväcka flyr alla.
I dagsläget är det inte mycket till ljus här i trädgården och kanske inte någonstans. Men det lovas sol ett par dagar... det sägs dessutom att det ska bli jul. Pust!
Tycker nog att alla bilder är fina och häftiga men faller extra mycket för den fjärde från slutet.

/Lena :-)
Svar från Lena Holm 2023-12-19 18:19
Tack Lena,
vi har haft strålande sol idag och dessutom flera grader varmt, men jag satt på jobbet hela dagen och kunde bara titta ut. Jag gillar när det är action men det måste vara sol för att frysa vingarna på dessa små snabba. Jag borde testa mer med längre tider för det blir också snyggt. Både du och Ing-Marie är experter på sånt. Kul att du gillar den fjärde från slutet trots att bara den ena fågeln är skarp.
Hälsningar Lena
Så fina bilder! Vet att det inte är lätt att hinna med. Mvh Nina
Svar från Lena Holm 2023-12-19 18:21
Tack Nina,
idag var det soligt och jättefint men det kunde jag bara titta på genom fönstret på jobbet. Man får försöka fånga de tillfällen man kan denna årstid. Snart blir det längre dagar igen :-)
Hälsningar Lena
Så vackert det blev i motljuset, när ljuset gör vingarna genomskinliga. November känns inte riktigt som arkivet, dessa är ju fortfarande i det aktuella flödet, men jag är iaf glad att jag har kommit igenom alla mina bilder och som vädret ser ut så blir det nog inte så mycket mer nytaget i år
Svar från Lena Holm 2023-12-19 18:23
Tack Peter,
november är ju ganska aktuellt men eftersom det är bilder från en tid före vi fick snö känns de lite äldre för mej. Sol har det varit dåligt med sedan dess men idag strålande den, det kunde jag se från mitt fönster på jobbet. Jag får nog inte heller till så mycket nytaget före jul.
Hälsningar Lena
Jag gillar motljusbilder, tar det ofta, det ger olika möjligheter. Här är det vingar i motljus, det är riktigt effektfullt, lite vatten färskt eller fruset hjälper till. Mycket bra!
Svar från Lena Holm 2023-12-19 18:25
Tack Stefan,
du brukar ha vackra motljusbilder och tar tillfället i akt. Här var jag ensam och det var ju dessutom vanliga småfåglar så då kunde jag passa på. Hade det varit någon annan där hade jag inte kunnat stå där jag gör, de hade blivit galna på mej. De små fröätarna bryr sej dock inte det minsta.
Hälsningar Lena
Riktigt bra bilder! Motljuset som lyser upp vingpennorna gör det hela mycket effektfullt.

Hälsningar Jörgen