En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Mer ljus i mörkret

Vi fick mer snö som återigen täckte marken och även om det inte var rimfrost så var det en del snö på trädgrenarna. Då åkte jag ut en sväng för att experimentera i mörkret. När jag kom till parkeringen, där det går att stå utan att bli påkörd i mörkret, insåg jag att stativplattan inte satt på kameran och inte heller på stativet. Tanklöst, men jag testade utan och med ISO på 10 000. Bilderna gör sej bäst mot svart bakgrund (förstorade). Skärmen kommer förstås också att påverka hur mycket som går fram. Jag har medvetet bevarat dem mörka.

Jag hade bara bilarnas ljus att leka med på detta ställe och snön. De flesta bilderna slängde jag men dessa tre tyckte jag var värda att visa.

Den här blev min favorit. Bilarnas lyktor gav olika effekter, antar att det har att göra med hur nya bilarna är. Det här är en väg på landet och det passerade nog en och annan bil som inte var av nyaste modell. Hel- eller halvljus gav också stora skillnader i effekter. Manuell exponering av alla bilder.

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-12-21 08:18 | Läst 434 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Ja den sista var riktigt fin! Motiven kan vara svåra att hitta vid denna årstid så man får vara kreativ som du!
Svar från Lena Holm 2023-12-21 22:28
Tack Dan,
jag testade den här typen av foto när det var mycket rimfrost, men det var så kallt att jag gav upp ganska fort. När jag tittade på bilderna insåg jag att det kanske kunde bli något intressant om jag orkade stanna längre. Därför testade jag igen och det var kul, för det var så annorlunda mot vad jag annars brukar intressera mej för.
Hälsningar Lena
Himla vackert och kreativt och inspirerande! Bilden i mitten blir mitt favorit :-)
Varmaste hälsningar Halina
Svar från Lena Holm 2023-12-21 22:16
Tack Halina,
du är ju en mästare på att dra nytta av det fina naturliga ljuset men här är det nästan tvärtom, dvs jag försöker göra något av artificiellt, hårt ljus från två skarpa källor (ljuset från bilars lyktor). Det var kul och resultaten blev mycket varierande (mest skräp), men det kanske går att utveckla. Under den mörka delen av året får man göra det bästa av det ljus man kan hitta :-)
Hälsningar Lena
Kul bilder, jag gillar helt klart den i mitten bäst med komposition där nästan alla linjer leder mot ljuset. I Skåne råder mögelmörkret.
Svar från Lena Holm 2023-12-21 22:11
Tack Stefan,
mögelmörkret var en intressant beskrivning som jag absolut kan förstå (blött, kallt och mörkt antar jag). Det här var ett kul sätt att utnyttja det lilla ljus som fanns.
Hälsningar Lena
Fina effekter, särskilt de två sista där träden bildar en portal
Svar från Lena Holm 2023-12-21 22:08
Tack Peter,
jag var ute efter att testa och experimentera i mörker. Det här är de bilder jag tyckte blev så pass att jag ville visa dem. När det är mörkt borde man ju kunna göra något av det :-) mer än astrofoto som är helt utanför min "komfortzon".
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Det problemet med stativplattan minns jag också väl att jag varit med om. Jag fick in det i ryggmärgen att när jag kom hem - så var det över med plattan från kameran och ¨0ver på stativet. Det var på den tiden då jag hade 2 kameror med mig - det är över nu :-(
Det här är några fina kvälls-/nattbilder. Lyckligtvis har du inte ljusnat upp de mörka områdena. Det såg jo ut så i verkligheten.
Med många vänliga julhälsningar från Erik.
PS: Vi har absolut ingen snö, men orkanen Pia närmar sig nu.
Svar från Lena Holm 2023-12-21 22:01
Tack Erik,
jag brukar vara noga med att stativplattan ska sitta på stativet, men på sistone har jag riggat stativet inomhus flera gånger och då blivit lite slarvig. Nu är det på rätt plats inför nästa utflykt. Jag har ju två kameror som jag använder till lite olika typer av foto och det bidrar till slarvet erkänner jag. Jag ville att bilderna skulle vara mörka och se ut som det gjorde på platsen. Tack för att du noterade det :-)
Hälsningar Lena
Spännande bilder, jag tycker om där det röda lyser det är lite juligt också ju.
Svar från Lena Holm 2023-12-21 21:57
Tack Morgan,
det röda är bakljusen på en bil som passerat. Jag gillar den första bilden pga färgerna. Det var kul att stå där och testa olika exponeringar i mörkret.
Hälsningar Lena
Det blev fina och trevliga bilder med den krispiga frosten i belysningen från billyktorna.
Mittbilden lite extra tack vare dina ? hjulspår.
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2023-12-21 22:23
Tack Gunte,
det är nog mina hjulspår på andra bilden, men det var en till bil på parkeringen (hundägare) och jag fick några bilder när hen lämnade platsen ( den första). Det var väldigt mörkt när jag stod där och väntade på att någon bil skulle dyka upp och fantasin fullkomligt skenade när inget hände på ca 10 minuter och rådjuren skällde någonstans ute i mörkret.
Hälsningar Lena
gunte 2023-12-22 09:38
Hehe, ja dom där Rådjuren har närapå orsakat hjärtsnörp några gånger när man inte varit beredd.
Du har fått till fina kontraster mellan mörkret och frosten i träden. Vissa bilars strålkastare ger ju färgade stickstrålar vilket jag anar i sista bilden./Sten
Svar från Lena Holm 2023-12-21 22:44
Tack Sten,
jag insåg att strålkastare ger olika ljuseffekter när jag redigerade bilderna och att det påverkar färgerna. Nu utgick jag bara från det jag gillade och i den sista bilden är det nog de varma färgtonerna som gjorde att jag gillar den mest.
Hälsningar Lena
Spännande bilder, Lena, speciellt nr 2! Mvh Wolfgang
Svar från Lena Holm 2023-12-22 13:08
Tack Wolfgang,
det var kul att testa lite annorlunda motiv och teknik.
Hälsningar Lena
Gillar sista bilden med den snyggt belysta björken. Frosten på grenarna verkar bryta upp det vita ljuset från bilen i ett spektrum av färger. Snyggt.
Hälsningar
Torbjörn
Svar från Lena Holm 2023-12-23 15:20
Tack Torbjörn,
Det var precis det jag gillade med sista bilden.
Hälsningar Lena