En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Snö igen

De här bilderna tog jag i fredags. En liten vårcyklamen som blommar i Kunskapsträdgården på campus. Bedårande vacker liten blomma som samsas med snödroppar.

Jag hittade också de första blåsipporna. Dessa står väldigt skyddat mot ett plank och är förstås en planterad trädgårdsvariant, men i alla fall. Mina första blåsippor 2024!

Lördag eftermiddag, strax efter fem. Det snöade horisontellt. Bambi tittade uppgivet ut mot skogen från vår tomt (där det förstås fanns lite godis).

Var det här verkligen nödvändigt?

Fjolårsgräset hade tinat fram och en hel del annat gott som man kan äta...så kom det ett lager snö som täckte allt.

Söndag förmiddag och jag tar en titt på vad som händer i fågelrestaurangen, som inte helt oväntad är full med gäster. Det blåser rejält i byarna...

Grönsiskor och gråsiskor, kan de samsas?...

Grönsiskorna själva verkar ha en del problem med att äta alltför nära varandra.

När det landar en koltrast i småfågelrestaurangen flyr de mindre pippisarna åt alla håll. 

Ibland kan det bli en fin bild när en fågel lämnar matningen. 

När jag satt ute idag (i cykelförrådet) ville jag se vilka fåglar som kunde samsas om maten nu när det plötsligt blev lite kärvare igen. Det här fungerade en stund.

Men det här var ingen lyckad kombination. Den lilla grönsiskan gjorde sitt bästa för att köra bort steglitsen.

Den var kaxig trots att oddsen var tre mot en.

Den fick ge sej för tillfället och vänta ut steglitserna tills de lämnat stället. Då kunde de små gröna återvända igen. Egentligen var det gråsiskorna som bjöd på den mest spektakulära showen, men det tar vi en annan gång.

Hej så länge,

Lena

Inlagt 2024-03-17 21:52 | Läst 254 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Oj, tillbaks till vintern igen ser jag.. Vi klarade oss helt i Stockholm den här gången, känns som det gärna får vara nu.. Fina siskor (och andra) fick du i alla fall! Och så Rådjur, liksom jag la ut i en blogg nyss.. Fina dom också så klart! Slapp du fönsterglas emellan eller kanske är Rådjuren fotade med dom för att inte skrämmas, det tror jag du har nämnt tidigare..?
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2024-03-17 22:27
Tack Jan,
det kom snö från Märsta och norrut har jag förstått. Mer i Uppsala än hos oss. Det ligger kvar en del men inte så mycket. Bilderna på dessa rådjur är genom glas för jag hade inte lust att vara ute vid det tillfället :-) Jag har fotat de flesta bilderna av våra rådjur genom fönsterglas och då räcker det med ca 100-150 mm brännvidd. Jag såg dem idag då jag satt ute, men det blir en sämre vinkel från där jag satt även om 500 mm räcker för att fota dem.
Hälsningar Lena
Så vackert, de där vårcyklamen var vackra och tidiga, de tål även vintern ser det ut som, ser ut som det är en art som vi inte har (än). Mest imponerad av dina fågelbilder från matningen, min fåglar är inte så väldresserade. De flyger snabbt in och går sedan runt, flyger inte i onödan och har nog under fyra veckor bara sett några bofinkar som bråkar. Bofinkarna kan ibland bromsa in och hovra lite, men jag ser det bara några gånger per dag och då har jag inte kameran beredd. Jag har inte heller kunna fånga dem flygande, skulle behöva en kamera som börjar fotografera någon sekund innan jag trycker på avtrycket. Har för mig att du sätter upp den på ett stativ och fjärrstyr kameran, hur som helst kanske ska jag testa det för man får bättre vy om vad som händer runt om kring innan det händer vid matningen. Jo dottern sa att det kommit en del snö, det har vi inte fått men däremot frost några mornar
Svar från Lena Holm 2024-03-18 08:05
Tack Peter,
med min gamla kamera testade jag att ställa fast fokus på något mitt i matningen (stubben) och fjärrstyra kameran när fåglarna landade. Man ser dem komma lättare när man ser omgivningen. Det fungerade ibland. Den kunde ta 7 bilder/s och det blev ju någon/några lyckade, ffa koltrastar som är lite större. Med R5 sätter jag kameran på stativ men sitter själv och tittar genom sökaren med fingret på avtryckaren. Med småfåglar har jag den ställd på 20 bilder/s och ögonautofokus. Det ser inte ut som att fåglarna bråkar så mycket i matningen, för det går så pass fort. Blåmesar och talgoxar är dock rätt tråkiga för de flyger in, tar ett frö och lämnar. Bofinkar kan du nog fånga för de hovrar runt matningen innan de plockar ett frö, ibland i flykten. Då hinner man trycka av. Du bör ha en slutartid på 1/2000 s (bländare 5,6, det underlättar med lite generösare skärpedjup). I går när solen sken och det var snö kunde jag få det med ISO 1000, fast själva matningen står i skugga. Annars är det bara att dra upp ISO och sedan brusreducera de bilder man är nöjd med.
Hälsningar Lena
Otroligt vackra bilder! Först vårblommor i full färgprakt så fåglarna! Favoritbilden här är nr 9 med den suveränt fina vingteckningen! Många hälsningar/ björn
Svar från Lena Holm 2024-03-18 20:11
Tack Björn,
de små blommorna var så fina i fredags men jag visste ju att de skulle snöa över. Nu hoppas jag att de tinar fram ganska fort, fast det är lite för kallt för tillfället. Fåglarna var det full fart på och på nionde bilden visar grönsiskan upp sej fint (fast den saknar huvud).
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Det här är några spektakulära fågelshows, som du visar gång på gång - inget undantag här - gillas.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Det är ingen omedelbar risk för snö här i Roskilde, men det är kallt.
Svar från Lena Holm 2024-03-18 20:13
Tack Erik,
det händer inte så mycket nu mer än att våren dröjer och då får det bli småfåglar när jag är ledig. Så här års kan det dyka upp "nya" arter ganska plötsligt och då gäller det att vara ute.
Hälsningar Lena
Det är lika roligt varje gång att se hur fåglarna strider om maten. Fåglar är verkligen trevlig att titta på. Hälsningar! Mari
Svar från Lena Holm 2024-03-18 20:14
Tack Mari,
visst är det underhållande och de här har jag ju så nära (dvs på tomten) så man kan gå in och värma sej, stoppa i en tvättmaskin eller fixa något annat som man också måste göra på helgerna ibland.
Hälsningar Lena
Som vanligt bråk om godsakerna men det räcker nog till alla ändå.
Och vinterpälsen får göra nytta ytterligare en tid ser det ut som.
Finafina flaxbilder, får nog göra lite ändringar på matningen här till nästa vinter.
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2024-03-20 07:44
Tack Gunte,
ja de behöver vinterpäls ett tag till för det är fortfarande kallt och just nu snöar det igen. Det behövs inte så mycket för att få till den typen av bilder på flygande fåglar men det är ju bekvämt och bra om man kan sitta ute, någorlunda i lä och ha en matning som man kan flytta runt en del. Man lär sej också ganska snabb vilka fåglar som bjuder på "fina flax".
Hälsningar Lena